Petr Hladík by se měl stát ministrem v prvním lednovém týdnu, míní Jurečka

Kauza Petra Hladíka (zdroj: ČT24)

Kandidát lidovců na ministra životního prostředí a exnáměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) by měl být jmenován nejpozději v prvním lednovém týdnu, řekl šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka. Uvedl, že policie a státní zástupce ani po více než sedmi týdnech od propuknutí kauzy kolem privatizace bytů v Brně nerozšířili obvinění. Proto nevidí ke změně nominace důvod.

„Pro mne je Hladík osoba, která nemá žádné podezření, že by se dopustila něčeho nezákonného, neférového, ze všech informací, které poskytl policii a veřejnosti, jasně odůvodnil své kroky,“ myslí si předseda Jurečka.

Za „hraniční termín“ pro Hladíkovo jmenování označil první lednový týden. „Předpokládám, že to nastane. Nepočítám s tím, že by neměl být jmenován ministrem životního prostředí, takto jsme o tom s premiérem hovořili.“

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli v České televizi řekl, že požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté Hladíka připraven navrhnout do funkce.

Šéfka poslaneckého klubu opozičního ANO Alena Schillerová ve čtvrtek řekla, že nevěří, že Fiala návrh na Hladíkovo jmenování podá. „Po tom všem, co si zažil ve vládě s kauzou Dozimetr, s dalším koaličním partnerem – hnutím STAN, nevěřím, že by chtěl tuto cestu podstoupit,“ uvedla na tiskové konferenci. „Vnímala jsem jeho slova tak, že dokud nebudou pochybnosti rozptýleny, tak ten návrh nepodá,“ dodala.

Za překvapivý označil Jurečka postup soudu, který na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vydal soudní příkaz k prohlídce Hladíkovy kanceláře. „Myslím, že tuto informaci má i ministr spravedlnosti (Pavel Blažek za ODS – pozn. red.) a že on už podle svých zákonných možností určitě buď konal, nebo konat bude,“ domnívá se Jurečka.

Na Twitteru Hladík dříve napsal, že prohlídka jeho kanceláře by se neuskutečnila, pokud by nebyl prvním náměstkem primátorky. Doplnil, že v případě, že by vyjednávání o koalici bylo rychlejší nebo by byl jmenován ministrem, žádná prohlídka jeho kanceláře by se nekonala. Při raziích kvůli městským bytům vyslechla policie třicet lidí a udělala osmadvacet domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor. 

V médiích se neobjevily nové informace, míní lidovci

Jurečka reagoval na informaci České televize, že ze soudního příkazu k prohlídce Hladíkovy kanceláře vyplývá, že je bývalý náměstek podezřelý z ovlivňování privatizací majetku města. Podle Jurečky nejde o novou skutečnost, pozastavil se naopak nad tím, že soud vydal dokumenty médiím přesto, že Hladíkovi hrozí za jejich zveřejnění vysoká pokuta. Podobně se vyjádřil i Hladík.

„To, co se dnes (čtvrtek – pozn. red.) objevilo v médiích, není žádná nová informace. Zveřejnění příkazu k prohledání mé kanceláře podle zákona o svobodném přístupu k informacím znamená, že informace v něm již patrně neslouží policejnímu vyšetřování. Osobně jsem byl v této věci vázán mlčenlivostí pod pokutou. Od té doby, co jsem byl na policii poskytnout vysvětlení, jsem již nebyl policií znovu kontaktován,“ řekl Hladík. Doplnil také, že o obsahu dokumentu informoval deník Mladá fronta DNES již před několika týdny.

„Policii jsem vše vysvětlil, spolupracuji s ní a od prohlídky mé kanceláře mě nekontaktovala. Nejsem trestně stíhán ani obviněn, natož obžalován. Pokud by ty informace byly nutné pro vyšetřování, tak by to soud neposkytl podle zákona 106, tedy pochybuji, že jsme teď ve fázi podezření,“ prohlásil kandidát na ministra Hladík. 

Události, komentáře: Stane se Petr Hladík ministrem? (zdroj: ČT24)

„Kdyby se naplnilo, že to podezření vede k tomu, že Petr Hladík spáchal něco nezákonného, že dělal něco v rozporu se zákonem, něco jiného, než mu uložilo zastupitelstvo, rada nebo vedení města Brna, tak by zjevně za těch sedm týdnů došlo k rozšíření,“ okomentoval Jurečka v pořadu Události, komentáře.

„Nejen já jsem měl možnost za těch sedm týdnů mluvit s Petrem Hladíkem, ale i široká veřejnost. I vy novináři jste se mohli Hladíka ptát, on na to odpovídal, před nikým se neschovával, postavil se ke komunikaci čelem,“ dodal ministr.

Zopakoval také, že Hladíkovi věří, a ten tak zůstává nominantem KDU-ČSL na ministra životního prostředí.

„Jsem přesvědčen, že premiér Fiala si nechal ten čas na to (na jmenování Hladíka ministrem), kdyby policie ještě přišla s něčím novým,“ myslí si místopředseda SPD Radim Fiala. „Kdyby něco nového vyplavalo, pak by další změna ministra byla pro vládu fatální.“