Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.

Předseda lidovců Marian Jurečka, který momentálně „supluje“ chybějícího ministra životního prostředí, naznačil po středečním jednání s prezidentem republiky, že očekává brzké jmenování řádného ministra. Uvedl, že Miloš Zeman je připraven Petra Hladíka do funkce jmenovat.

Premiér Petr Fiala to však prezidentovi zatím nenavrhne – což je ke jmenování člena vlády nezbytné. „Je potřeba, aby se vyjasnily všechny nejasnosti kolem osoby Petra Hladíka, ale hlavně aby v čele tak důležitého resortu byl člověk, který se té práci může naplno věnovat. Chce to ještě nějaký čas,“ řekl Fiala po jednání s hlavou státu. Domnívá se, že je jeho postoj odpovědný a odpovídá duchu ústavy.

Předseda vlády uvedl, že je potřeba mít v čele resortu životního prostředí plnohodnotného ministra, přesto považuje za správné ještě počkat. Nekonkretizoval však, jak dlouho. „Situace vyžaduje ještě nějakou dobu. Nejsou to měsíce, je to v řádu týdnů. Musím mít sám vnitřní jistotu, že předkládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím dobrý pro Českou republiku,“ řekl předseda vlády.

Brífink premiéra Fialy po setkání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Jurečka po premiérově prohlášení řekl, že jeho postoj respektuje. Věří však, že se podaří v řádu týdnů ministerstvo životního prostředí natrvalo obsadit.

KDU-ČSL navrhla premiérovi jmenování Hladíka počátkem října, kdy ohlásila rezignaci dosavadní lidovecká ministryně Anna Hubáčková.

Hladík měl již domluvený termín setkání se Zemanem, který chce vždy před jmenováním ministra s kandidátem hovořit. Očekávané jmenování ale narušila policejní prohlídka Hladíkovy kanceláře na brněnském magistrátu, kde byl do října náměstkem primátorky. Prohlídka souvisela s brněnskou bytovou kauzou, Hladík ovšem nebyl z ničeho obviněn.

Funkci po Hubáčkové nakonec převzal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který je však zároveň ministrem práce a sociálních věcí. Dal předem najevo, že počítá s tím, že dvě vládní funkce naráz bude vykonávat maximálně čtyři týdny.

Jurečka také jednal s prezidentem a řekl, že je Zeman připraven se s Hladíkem setkat, jakmile obdrží od premiéra oficiální žádost o jeho jmenování. Má se tak stát v příštích dnech, nebo možná blízkých týdnech.

V4 má smysl, zaznělo z Lán

Kromě situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra životního prostředí hovořil Fiala se Zemanem také o summitu Visegrádské skupiny, ze kterého do Lán přicestoval. Podle českého premiéra bylo jednání s jeho protějšky z Polska, Slovenska a Maďarska úspěšné. „My jsme se setkali po velmi dlouhé době, měli jsme možnost velmi otevřeně mluvit o problémech, které se objevily mezi našimi zeměmi, respektive o rozdílných pozicích. Ale také jsme zjistili, že máme řadu společných zájmů, které chceme společně prosazovat,“ uvedl Fiala.

Za zásadní považuje společný jasný postoj k ruské agresi vůči Ukrajině a podporu napadené země. Dodal, že se s prezidentem shodl, „že formát V4 se v minulosti osvědčil a že stojí za to přes všechny problémy, které se objevily, pokračovat“.

Třetím tématem lánské schůzky bylo otevření kanceláře běloruské opozice v Praze. „Myslím, že se naší vládě podařilo vytvořit podmínky, aby taková kancelář mohla vzniknout. Jeden ze zájmů pana prezidenta je, abychom se oba mohli zúčastnit otevření,“ zdůraznil Fiala.