Prezident pověřil Jurečku řízením ministerstva životního prostředí. Hubáčková končí k 1. listopadu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude od 1. listopadu řídit i resort životního prostředí. S účinností k tomuto termínu přijal prezident republiky Miloš Zeman demisi dosavadní ministryně Anny Hubáčkové (KDU-ČSL). Původně se měl jejím nástupcem bezprostředně stát lidovecký místopředseda Petr Hladík, ale v souvislosti s brněnskou bytovou kauzou strana jeho nominaci odložila.

Anna Hubáčková oznámila, že ve funkci ministryně životního prostředí kvůli zdraví skončí, již na počátku října. Upřesnila, že ji čeká operace a mnohaměsíční rekonvalescence, což by omezovalo její možnosti. Nakonec ale ve vládě zůstala déle, než původně předpokládala, protože se zkomplikoval výběr nového ministra.

Petr Hladík, který je místopředsedou KDU-ČSL a ve straně zodpovídá za program ohledně životního prostředí, sice byl přirozeným kandidátem, měl domluvený i pohovor s prezidentem, který nynější hlava státu od kandidátů tradičně vyžaduje, ale vše zkomplikovala brněnská bytová kauza.

Hladíkovi, který byl v minulém období prvním náměstkem brněnské primátorky, prohledala kancelář policie. Z ničeho jej neobvinila, lidovci ale nakonec navrhli, aby se s jeho jmenováním počkalo, dokud se situace nevyjasní. Proto premiér Petr Fiala (ODS) navrhl, aby ministerstvo dočasně převzal Jurečka.

Fiala řekl po středečním jednání s prezidentem, že Zeman považuje toto řešení za správné, premiér sám uvedl, že považuje za únosné, aby Jurečka několik týdnů vedl dva resorty. Podotkl, že za nejsnazší řešení by považoval, aby ve funkci ještě zůstala Hubáčková, to ale podle Fialy není ze zdravotních důvodů možné.

Pro šéfa KDU-ČSL to bude již druhé takové pověření od jmenování nynějšího kabinetu. Na přelomu minulého a tohoto roku dočasně řídil ministerstvo zemědělství, protože nominant na stálého ministra Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) byl při sestavování kabinetu nemocný. Zeman jej jmenoval dodatečně počátkem ledna.

Anna Hubáčková je druhou členkou Fialovy vlády, která končí. Jako první ji opustil ministr školství Petr Gazdík (STAN) poté, co vyšlo najevo, že byl v kontaktu s jedním z obžalovaných v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku. Gazdíka v kabinetu nahradil poslanec STAN Vladimír Balaš.

Nynější kabinet je personálně poměrně stabilní oproti předchozí vládě Andreje Babiše (ANO). V ní za stejnou dobu, jaká zatím uplynula od jmenování současné vlády (deset měsíců a deset dní), skončilo šest původně jmenovaných členů (ministryně spravedlnosti Taťána Malá z ANO, ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál z ČSSD, ministr dopravy Dan Ťok za ANO, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková za ANO a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek za ANO), přičemž se ještě schylovalo k demisi, respektive odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

Naopak vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) na tom byla podobně jako ta nynější. Za deset měsíců a deset dní od jmenování z ní odešli pouze ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která se ovšem stala eurokomisařkou.