Ministr školství Gazdík podá demisi kvůli stykům s obviněným lobbistou Redlem

Události: Demise ministra školství Petra Gazdíka (zdroj: ČT24)

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) podá demisi. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Gazdík skončí i jako místopředseda Starostů a nezávislých.

„Rozhodl jsem se podat demisi z funkce ministra školství ke 30. 6. Přesto, že se necítím ničím vinen ani ve věcné, natož trestně-právní rovině. Mé styky s některými lidmi však vrhají stín i na hnutí STAN. Nechci rozkolísat vládu ani koalici na prahu předsednictví EU,“ napsal na Twitteru Gazdík.

V případu kolem DPP Gazdík nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon. Gazdík kontakty nepopřel, vyloučil ale, že by Redl nějak zasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN.

V tuto chvíli na mně ulpívá stín, a přestože já sám vím, jak se věci ve skutečnosti mají, a mám svědomí čisté, v politice je důležité i to, jak věci vypadají.
Petr Gazdík

Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Stýkat se s Redlem byla chyba, přiznal Gazdík

Gazdík uvedl, že se v kauze necítí jakkoliv vinen. „Nic zlého jsem neprovedl. Informace, které postupně unikají z vyšetřovacího spisu do médií, však stavějí vládu a STAN do nepříznivého světla, čemuž chci zabránit,“ dodal. Při dalším projednávání kauzy se podle něj naplno ukáže, že se ho kriminální případ nijak netýká.

Styky s Redlem považuje za chybu. „Nebo naivitu, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys,“ dodal. Ministr školství by měl podle něj být nezpochybnitelným vzorem. „Odcházím nerad od načaté práce,“ dodal.

Gazdík oznámil, že skončí i jako místopředseda STAN. Ze čtveřice řadových místopředsedů zvolených na loňském sněmu tak zůstane Starostům pouze místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová. V březnu na post rezignoval europoslanec Stanislav Polčák, poslední z místopředsedů Věslav Michalik před týdnem náhle zemřel.

Předseda STAN Vít Rakušan ČT řekl, že navrhne mimořádný stranický sněm, který by se měl konat do konce července.

Rakušan podle svých slov mluvil s Gazdíkem v pátek a řekl mu, že schůzky s Redlem vrhají špatné světlo na STAN i vládu. Končící ministr školství rezignaci nabídl sám, řekl Rakušan v Otázkách Václava Moravce.

Otázky Václava Moravce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (zdroj: ČT24)

Podle Víta Rakušana by se o novém šéfovi resortu školství mohlo rozhodnout během příštího týdne. Některými z možných kandidátů jsou například senátor Jiří Drahoš nebo člen senátního výboru pro vzdělání Miroslav Plevný. 

Koaliční politici rezignaci oceňují

Jde o první změnu ve vládě Petra Fialy (ODS) od jejího prosincového jmenování. „Beru na vědomí rozhodnutí Petra Gazdíka rezignovat na funkci ministra. Děkuji mu za jeho dosavadní práci. Oceňuji jeho krok a beru ho jako výraz změny politické kultury, kterou chce tato vládní koalice uplatňovat,“ řekl Fiala.

Hnutí STAN je podle Fialy spolehlivým partnerem, ke všem kauzám se postavilo čelem, míní. „O důsledcích té kauzy i o tom, jak předcházet podobným situacím, se budeme bavit v rámci K5,“ uvedl s odkazem na vládní koalici. S Rakušanem o situaci hovořil, informace má ale pouze z médií. „Teď se pojďme bavit o tom, co můžeme udělat dál pro to, aby se podobné případy neopakovaly,“ řekl Fiala.

„Rezignace je jediná možná věc, protože styky a kontakty s hlavou zločinecké organizace jsou prostě nepřípustné,“ zdůraznil pro ČT předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, podle nějž je vývoj v Hlubučkově kauze „dost děsivý“. Bartoš avizoval, že Piráti i vládní koalice budou celou situaci se Starosty ještě řešit. Vicepremiér doplnil, že musí dojít k rychlé vládní rekonstrukci, než započne české předsednictví EU.

Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob ocenil Gazdíkův krok jako změnu tuzemské politické kultury. „Rozhodnutí rezignovat na pozici ministra a místopředsedy hnutí STAN je rozumné,“ řekl ČT. Nevidí ale důvod k dalším vládním změnám, například výměně ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Současná situace mě štve, problém STAN ve světle posledních událostí dopadá bohužel i na vládu. Ale jsem rád, že nepadají žádná slova o účelovkách. Petr Gazdík zareagoval obratem a za to děkuji,“ řekl předseda lidovců Marian Jurečka.

Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný uvedl, že Gazdíkův krok má jeho velký respekt. „Nebylo zvykem se k podobným věcem postavit čelem. Je to výraz politické kultury zcela jiné kategorie než dříve. Teď je důležité nalézt pro klíčový resort školství kvalitního nástupce. Vzdělávání je nadále prioritou,“ napsal.

Studio ČT24: Reakce koaličních politiků na Gazdíkovu rezignaci (zdroj: ČT24)

Hlavou hydry je Rakušan, míní Babiš

Podle předsedy ANO Andreje Babiše je evidentní, že má Gazdík „tunu másla na hlavě“. „Po všech jeho lžích byla rezignace nevyhnutelná. Post poslance si samozřejmě ponechá, protože by bez státu neměl ani na chleba,“ nechal se slyšet opoziční poslanec. Babiš je zároveň přesvědčen, že Gazdík je pouze jedním „chapadlem“. „Skutečnou hlavou hydry je pan Rakušan, který organizovaný zločin STAN kryje z pozice ministra vnitra,“ míní šéf ANO.

Tomio Okamura, předseda SPD, je přesvědčen, že plnou odpovědnost za vládu nese premiér, který strká hlavu do písku. „Neumí se k situaci postavit čelem a chování představitelů STAN po celou dobu toleruje,“ podotkl Okamura. Starosty označil za „politicko-kšeftařský projekt“. „Jeho vrcholní představitelé jsou součástí organizovaného zločinu a napojení na mafii. Nikdy neměli být ve vládě, takže jediným řešením je odchod celého STAN z vlády,“ věří šéf SPD.

Radima Fialu, předsedu poslaneckého klubu SPD, podle jeho slov Gazdíkův krok překvapil, považuje ho ale za logický. „Je to největší spojení zločinu a politiky snad od devadesátých let,“ domnívá se o aktuální kauze kolem Hlubučka. Radim Fiala v rozhovoru s ČT dodal, že pokud by se ukázalo, že Rakušan chtěl reorganizovat NCOZ, měl by rovněž okamžitě rezignovat. 

K výměně ministra vnitra nevidí premiér Petr Fiala důvod. Podle slov předsedy vlády Rakušan neovlivňuje policii a jeho personální kroky ve vztahu k policii zachovávají kontinuitu.

Ani sám předseda STAN nevidí důvod ke svému konci na ministerstvu. V Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že s Hlubučkovou kauzou není spojen a obviněného Redla nezná.

Gazdík nese politickou odpovědnost, rezignace snižuje tlak, míní politologové

Politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni je přesvědčen, že Gazdíkova pozice ve vládě se stala neudržitelnou. Není normální, aby ministr školství šifrovaně telefonoval s člověkem blízkým Radovanu Krejčířovi, zdůrazňuje a připomíná, že Gazdík navíc několikrát neřekl pravdu, když byl na své vazby na Redla dotazován.

„Těmito mlženími přispěl k tomu, že i když by nebyl vinný ve smyslu trestněprávním, tak politicky nese odpovědnost, a navíc ještě nemluvil před veřejností pravdu a jeho odstoupení je naprosto logickým krokem,“ řekl Valeš ČT24. Podle něj by měl vyvodit odpovědnost i předseda STAN Rakušan, který by měl skončit minimálně v čele strany a nejlépe v čele ministerstva vnitra.

„Je to minimalizace ztrát, krok, který byl nutný,“ hodnotí Gazdíkovu rezignaci politolog Jan Kubáček. Hlubučkova kauza dle jeho slov velmi otřásla důvěrou ve STAN a konec Gazdíka v čele ministerstva školství dává hnutí šanci, jak škody v očích veřejnosti snížit. „Tím, že Starostové jednali rychle a snaží se o nějaký exemplární přístup, ukázali, že kolaps nebo střet zájmů nehrozí,“ hodnotí Kubáček s tím, že se rezignací snížil tlak na Rakušanovo odstoupení.

Skandály kolem vlády v pořádku nejsou, ale sebereflexi politických elit je možné vnímat pozitivně, usuzuje politolog Jakub Charvát z Metropolitní univerzity Praha. Upozorňuje ale, že jde o zásadní problém, který narušuje důvěru v politický systém. „V momentě, kdy jsou pochybnosti, se těžko uchovává důvěra k instituci a úřadu,“ konstatuje Charvát. Gazdíkova rezignace je podle jeho slov namístě, protože se kolem něj objevily pochynosti. Jde o posun k západním demokraciím, doplňuje politolog pro ČT.