TÉMA

Jan Kubáček

Šéf civilní rozvědky Mlejnek rezignuje, povede ji první náměstek

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek rezignuje na svou funkci. Potvrdil to serveru Lidovky.cz. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) večer v Událostech, komentářích řekl, že na dobu, než vybere nového ředitele, pověřil vedením Úřadu pro zahraniční styky a informace prvního náměstka. Část poslanců vyzývala k Mlejnkově výměně kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je obviněný v korupční kauze Dozimetr. Kvůli Mlejnkově angažmá čelí již řadu týdnů ministr vnitra kritice, hnutí ANO trvá i na jeho rezignaci.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 22:37|

Ministr školství Gazdík podá demisi kvůli stykům s obviněným lobbistou Redlem

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) podá demisi. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Gazdík skončí i jako místopředseda Starostů a nezávislých.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:06|

Koalice může obstrukce ve sněmovně snadno překazit, míní ústavní právník

Spory v Poslanecké sněmovně pokračují, vládní a opoziční zákonodárci se navzájem obviňují z toho, kdo úmyslně brzdí jednání dolní komory. Zejména poslanci hnutí SPD využívají možnosti prodlužovat svá vystoupení a přerušovat jednání. Zaznívají i hlasy, že je třeba změnit jednací řád sněmovny, a zamezit tak obstrukcím. Ústavní právník Robert Zbíral ale v Devadesátce ČT24 vysvětlil, že koaliční strany už mají k dispozici nástroje k tomu, aby obstrukcím opozice zamezily.
28. 1. 2022|

Tři měsíce do voleb už běží kampaň, program ale zatím strany moc nemají, hodnotí politologové

Přesně za tři měsíce začínají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podle nejnovějších předvolebních průzkumů mají největší podporu hnutí ANO společně s koalicí Pirátů a Starostů. Následuje je koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Kampaň již některé strany podle politologů začaly, neopírá se ale příliš o program.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 17:21|