Exnáměstek Hlubuček jde do vazby. Mohl by utéct nebo ovlivňovat svědky, stanovil soud

UDÁLOSTI: Trojici obviněných z kauzy kolem pražského dopravního podniku vzal soud do vazby (zdroj: ČT24)

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) zamíří do vazební věznice. Soud uznal argumenty státního zástupce, podle nějž je vazba potřeba, protože by Hlubuček mohl utéct nebo ovlivňovat svědky. Exnáměstek podal proti rozhodnutí stížnost. Do vazby soud poslal ještě další dva z obviněných v kauze, která souvisí s hospodařením dopravního podniku.

Obvodní soud pro Prahu 9 poslal do vazby zatím všechny tři lidi, u nichž to státní zástupce navrhl. „Soud se ztotožnil s tím, že trestní stíhání je důvodné, a současně se ztotožnil se mnou navrženými vazebními důvody. A to s vazebním důvodem útěkovým a koluzním,“ řekl státní zástupce Adam Borgula poté, co padlo rozhodnutí ve druhém případě.

Týkalo se Petra Hlubučka, který byl před středečním zásahem policie na pražském magistrátu a dalších místech nejen náměstkem primátora zodpovědným za životní prostředí a technickou infrastrukturu, ale také místopředsedou vládního hnutí STAN. Všech těchto funkcí se již vzdal.

Jeho advokát Lukáš Trojan podotkl, že jeho klient „není rád, že jde do vazby“ a proti vazbě podal stížnost. O ní soud rozhodne do třiceti dnů. Trojan se nicméně domnívá, že až policie vyslechne dosud nevyslechnuté svědky, bude možné Hlubučkovu útěkovou vazbu nahradit jinými opatřeními.

Podle Borguly je zatím stíháno deset lidí. Upozornil, že se u jednotlivých obviněných liší právní kvalifikace skutků, z kterých jsou podezřelí. U trojice, které navrhl vazbu, to podle státního zástupce jsou „zločiny účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku a pro přečin nedovolená výroba a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“.

Mezi obviněnými je podle informací médií vedle Hlubučka podnikatel Michal Redl. Oba jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a právě Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Z Borgulova prohlášení vyplývá, že by Redl mohl být jedním z trojice obviněných ve vazbě. Třetím ze stíhaných, které poslal soud do vazby, je podle některých médií podnikatel Zakaría Nemrah.

Podle čtvrtečních informací serveru Seznam Zprávy je mezi obviněnými i vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku Luděk Šteffel, šéf právního odboru Dalibor Kučera, vedoucí odboru technické správy objektů Martin Vejsada, různí podnikatelé, osobní řidič Redla či obchodní zástupce radiokomunikační firmy. Server ve čtvrtek také napsal, že policie chce kromě jedenácti již stíhaných lidí obvinit i ekonomického náměstka dopravního podniku Mateje Augustína a podnikatele Pavla Dovhomilija. 

Problémy i bez obvinění: šéf krajských silničářů mimo službu, STAN začíná sčítat škody

Kauza dopadla i na některé lidi, kteří obviněni nebyli. Středočeský kraj oznámil, že preventivně postavilo mimo výkon funkce ředitele Krajské správy a údržby silnic Jana Lichtnegera. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) připustila, že krajské vedení tak rozhodlo pouze na základě informací z médií, od policie se nic nedozvěděla a Lichtneger odkazuje na podepsanou mlčenlivost. Obviněn není a nebyl ani vyslýchán.

„Média disponují vyšetřovacím spisem kauzy ‚Hlubuček‘, disponují nahrávkami, prý i videozáznamy, zatímco my nic z tohoto nemáme a nemůžeme získat. Proto oslovím příslušné orgány, aby mi takové informace také poskytly, a my se mohli odpovědně rozhodovat,“ poznamenala hejtmanka.

I když se Hlubuček po svém obvinění vzdal stranických funkcí a má také pozastavené členství, případ může mít špatný dopad i na STAN. V souvislosti s Michalem Redlem se hovoří mimo jiné i o ministrovi školství z tohoto hnutí Petru Gazdíkovi, který s ním údajně byl v kontaktu. On sám ovšem tvrdí, že jsou tyto informace zveličené. Podle člena předsednictva STAN Martina Půty (SLK) ale „každé takové kontakty k tvorbě důvěry mezi voliči a politickou stranou nepřispívají“.

Obsazení klíčových pozic

Podle Seznam Zpráv byl hlavou skupiny Redl, který v minulosti spolupracoval s uprchlým zločincem Radovanem Krejčířem. Skupina podle policie „systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od 'vítězných' firem úplatky“, uvedl server.

Hlubuček ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan uvedl, že popis jednání jeho klienta, který je v usnesení o zahájení trestního stíhání, se diametrálně liší od toho, jak je Hlubuček a jeho role v kauze DPP, na základě informací uniklých do médií, veřejně prezentována. „Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Trojan.

Děním v dopravním podniku, které vyvrcholilo středečním policejním zásahem, se ve čtvrtek a pátek zabývali na dvacetihodinovém jednání pražští zastupitelé. Podle jednoho z nich a zároveň poslance ANO Patrika Nachera „z toho, co zaznělo na zastupitelstvu, které trvalo dvacet hodin, vyplynuly další věci, další podezření, další projekty nejenom u dopravního podniku“.

Ostře kritizoval městskou koalici za způsob, kterým v radě nahradila Hlubučka Janou Plamínkovou. „Absurdita došla tak daleko, že chtěli hlasovat o jejím jmenování do rady ještě před tím, než jsme formálně vzali na vědomí rezignaci Petra Hlubučka,“ kritizoval.

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zasedne v pondělí valná hromada DPP. „Je také zadán hloubkový audit od roku 2014 do teď, který prověří situace, které souvisí s tou záležitostí,“ řekl Hřib a dodal, že kauza se nijak netýká členů pirátské strany. „Objevují se tam lidé spojení se STAN, s hnutím ANO, figurují tam lidé spojení s ODS, chci říct, že tam rozhodně nenajdete žádného člena Pirátů, ostatně policie mě dosud nekontaktovala,“ reagoval Hřib na slova opozice, která ho vyzvala k rezignaci.

Poslance čeká kvůli pražské kauze mimořádná schůze

Kvůli kauze chce parlamentní opozice svolat také mimořádnou schůzi sněmovny. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová potvrdila, že už získala dostatek podpisů. Schillerová hovoří v souvislosti s kauzou o organizovaném zločinu. „Myslím si, že by neměl šéf tohoto hnutí být ministrem vnitra,“ řekla.

Poslanec SPD Jan Hrnčíř hovoří o údajném tlaku, který podle něj provázel avizovanou reorganizaci policie. Na mimořádné schůzi se chce zabývat tím, „jestli to náhodou neznamenalo, aby se rozprášil tým, co to měl vyšetřit, jestli nedocházelo k zametání stop a podobně“.

Na reorganizaci, při které se mají z Národní centrály proti organizovanému zločinu vyčlenit oddělení pro boj s terorismem, extremismem a kyberzločinem, odkazují i politici ANO. „V této chvíli Vít Rakušan připravuje reorganizaci policie. Po schůzce, ještě než se stal ministrem vnitra, přiměl rezignovat policejního prezidenta. To je soubor různých věcí, kdy se na jedné straně vyšetřují politici STANu a zároveň jejich předseda je ministrem vnitra, který chce měnit poměry v policii,“ řekl v Událostech, komentářích Patrik Nacher. Upřesnil, že ANO neusiluje o to, aby Rakušan skončil ve vládě, chce ale, aby se přesunul na jiné ministerstvo.

Martin Půta jako člen vedení STANu však argumenty opozice odmítl. „Reformu policie nepřipravuje ministr vnitra, ale policejní prezident. I když chápu, že každá opozice se takovou věc bude snažit spojit s osobou ministra vnitra. Já mám ve Víta Rakušana v tomto směru plnou důvěru,“ prohlásil.

Na mimořádné schůzi vystoupí nejspíše jen hrstka opozičních poslanců – ti, kteří mají přednostní právo a mohou promluvit ještě před schvalováním programu schůze. Ten totiž nejspíše neprojde. Koaliční strany vesměs tvrdí, že komunální problémy nemají s vládní politikou nic společného. „Vnímám to jako problém hnutí STAN a vnímám to jako problém pražské komunální politiky. Není to problém vládní koalice nebo přímo vlády,“ prohlásil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka.

ANO prostřednictvím Patrika Nachera navrhovalo zařadit pražskou kauzu jako nový bod do probíhající řádné schůze, ale neuspělo. Odpovědí na veto tohoto bodu je žádost o mimořádnou schůzi. Není zatím jasné, kdy se uskuteční, předsedkyně Poslanecké sněmovny ji však musí svolat do deseti dnů poté, co žádost dostane. Mohla by se tedy konat koncem června, případně na počátku července.