Hlubuček rezignoval na funkce na magistrátu. Předseda STAN navrhuje mimořádný sněm hnutí

UDÁLOSTI: Petr Hlubuček rezignoval na post náměstka pražského primátora (zdroj: ČT24)

Obviněný Petr Hlubuček (STAN) rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Informovala o tom mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová. Městské opozici to nestačí, žádá i rezignaci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a dalšího jeho náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě). Hlubuček už ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Přesto čelí celostátní vedení hnutí opoziční kritice a jeho předseda Vít Rakušan navrhuje, aby se uskutečnil mimořádný sněm.

„Bohužel v současné době není možné publikovat detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání. Takový postup by mohl mařit probíhající trestní řízení. Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usnesení o zahájení trestního stíhání se diametrálně liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze dopravního podniku na základě informací uniklých od médií veřejně prezentována. Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan. 

Hlubuček v tiskové zprávě sdělil, že se rozhodl rezignovat poté, co se jeho setrvání ve funkci stalo zástupným tématem některých členů zastupitelstva hlavního města pro nedůvodnou politickou kritiku hnutí Starostové a nezávislí.

V případě, že by Hlubuček z městských funkcí neodstoupil, mohlo ho odvolat pražské zastupitelstvo, které shodou okolností ve čtvrtek zasedá. Podle primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) se zatím nevedla debata o tom, kdo by měl Hlubučka nahradit. Je prý také možné, že jeho místo člena rady zůstane neobsazené.

Petr Hlubuček je stále starostou pražských Lysolají a zastupitelé zatím nenavrhli jeho odvolání. On sám úřad kvůli svému dalšímu působení ve vedení radnice nekontaktoval, sdělila první místostarostka Dana Malečková (STAN). „Každý ze zastupitelů má samozřejmě možnost vyvolat hlasování o odvolání starosty, zatím se ale ke mně žádné takové informace nedostaly,“ uvedla. O navržení odvolání starosty zatím neuvažuje ani ona. Za důvod označila to, že k věci nemá dostatek informací.

Audit a prověření zakázek DPP

Kauza podle policie souvisí s údajnou snahou získávat peníze od dodavatelů dopravního podniku. Vyšetřovatelé tvrdí, že náměstek Hlubuček spolu s dalšími obviněnými Michalem Redlem a Pavlem Kosem dosadili do vedení městské firmy Mateje Augustina. Ten si prý dodavatele zval a chtěl od nich peníze. Ty údajně vybíral lobbista Pavel Dovhomilija. V usnesení o zahájení trestního stíhání jsou i jejich odposlechy. Policie obvinila i tři vedoucí odborů dopravního podniku, kteří nyní mají nařízené povinné volno.

Vyšetřovatelé také tvrdí, že členové skupiny používali jako poznávací znamení upravené Augustinovy vizitky, nechávali si kontrolovat prostory kvůli odposlechům i espézetky vozidel, která jezdila za nimi.

Kvůli středečnímu obvinění prověří všechny zakázky v pražském dopravním podniku (DPP) audit, informoval na jednání pražských zastupitelů primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Co se týká hloubkového auditu, tak dnes ráno (ve čtvrtek) na mé doporučení i na doporučení po projednání rady (města) představenstvo zadalo zpracování hloubkového externího auditu všech okolností, které se týkají dané kauzy, včetně všech veřejných zakázek. A to včetně auditu forenzního,“ řekl Scheinherr.

Na úkony bude muset být vybrána odborná firma, které je provede. K vypracování auditů a prověření zakázek vyzvali Scheinherra a DPP opoziční zastupitelé. Zároveň opozice požádala, aby byl na program jednání zařazen materiál týkající se této kauzy.

Krajští představitelé STAN Hlubučka odsuzují

Středočeská hejtmanka Petra Pecková sdělila, že Starostové chtějí nadále usilovat o prosperující, kvalitní transparentní a otevřenou republiku a vládu. „A takoví lidé, samozřejmě pokud se vina prokáže, nemají ve STAN co dělat,“ řekla na adresu Hlubučka. Dodala, že předseda STAN Vít Rakušan nebránil nikomu z orgánů činných v trestním řízení v práci ani od nich nezjišťoval žádné informace.

Jihomoravský předseda STAN Radomír Pavlíček podotkl, že žádná z kauz hnutí nepřispívá. „Na druhé straně jsem rád, že se kauzy dokážou takto rychle vyřešit, a to jak u pana Polčáka, tak u pana Hlubučka. Okamžitě pozastavili všechny své role a pozice v hnutí STAN,“ uvedl Pavlíček. Polčák byl kritizován za informace o odměně za prosazení zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde ruští agenti v roce 2014 způsobili exploze v muničních skladech.

Náměstkyně zlínského primátora Kateřina Francová, která povede kandidátku STAN ve Zlíně, od vedení hnutí očekává, že všechny kauzy pečlivě vyhodnotí. „A pokud se někdo provinil, nekompromisně se s ním rozloučí. A myslím, že STAN tuto snahu dlouhodobě má,“ uvedla.

Podle předsedy STAN v Pardubickém kraji Oldřicha Koblížka je potřeba vyčkat. „Výkřiky médií mi nesedí, často se později ukáže, že všechno je trochu jinak nebo to není tak intenzivní, jak se píše. Nemyslím, že ta samotná kauza, ale to, jak se to medializuje, může škodit. Před komunálními volbami to není nejlepší vizitka,“ okomentoval.

Mimořádný sněm

Vít Rakušan navrhne stranickému vedení, aby se na podzim uskutečnil mimořádný sněm. Řádný termín je až příští rok na jaře. STAN by se na něm kromě Hlubučkova případu měl vyrovnat také s faktem, že přišli po Stanislavu Polčákovi, jenž rezignoval v souvislosti s vrbětickou kauzou, a po zesnulém Věslavu Michalikovi o třetího místopředsedu.

Rakušan chce nicméně ve vedení hnutí pokračovat. Avizoval, že na sněmu přijme odpovědnost za všechny úspěchy i neúspěchy a bude funkci předsedy obhajovat. „Myslím si, že reprezentuji to, co je ve STAN poctivé a zdravé, komunálního politika, který se vlastní prací vypracoval na nějakou úroveň,“ uvedl.

Že je potřeba svolat mimořádný sněm, si myslí například i krajský předseda STAN na Vysočině Lukáš Vlček. Sám je opět připraven kandidovat do předsednictva hnutí. Zároveň dal najevo, že podporuje Rakušana a nevnímá, že by nesl politickou odpovědnost. V souvislosti s pražskou kauzou hovoří o osobním selhání.

„Jestliže se prokáže to, s čím včera (ve středu) přišla policie, tak takový člověk u nás nemá co dělat,“ řekl Vlček.

STAN podle Fialy vyřešilo kauzu razantně

Starostové podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyřešili kauzu kolem Hlubučka razantně. „Kéž by takové řešení uplatňovalo i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních,“ sdělil premiér.

Za jedinou možnou reakci označila Hlubučkovo odstoupení ze všech funkcí i šéfka sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jsem ráda, že přišla v řádu hodin. Přesně tak musí zareagovat i všichni ostatní, kdo v kauze figurují,“ uvedla. Změna slibovaná voličům nynější koalicí spočívá podle ní i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny. 

Městská opozice vyzvala k odstoupení i Hřiba a Scheinherra

Opoziční pražská ODS by chtěla, aby kromě Hlubučka rezignovali i primátor Hřib a náměstek pro dopravu Adam Scheinherr. Oba podle opozice o trestné činnosti věděli, ale nezabránili jí. V případě Hřiba hovoří také o politické odpovědnosti, u Scheinherra dává pražská ODS výzvu k rezignaci do souvislosti s trestním oznámením, které náměstek podal. Uvedl, že se týkalo podezření, že se Matej Augustin podílel na korupci kolem výstavby u stanice metra Nádraží Holešovice.

ODS chce obsah trestního oznámení znát. „Vyzýváme tímto pana Scheinherra, ať veřejnosti ukáže, co bylo předmětem trestního oznámení. Dále také ať vysvětlí, proč i přes podezření na páchání trestné činnosti dokončil prodej pozemků okolo metra v Holešovicích. Jeho vysvětlení, že nechtěl mařit vyšetřování, je nepochopitelné,“ míní předseda zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

Scheinherr výzvu k odstoupení odmítl. „Je neuvěřitelně vtipné vyzývat k rezignaci whistleblowera, který před dvěma lety podal trestní oznámení a od té doby v režimu mlčenlivosti celou dobu spolupracoval s policií,“ zdůraznil.

Ani primátor se nechystá odstoupit. Za zásadní považuje, že v kauze nefiguruje nikdo z Pirátů. „Osobně jsem nebyl policií vůbec kontaktován v této záležitosti. Jedná se skutečně o záležitost hnutí STAN,“ řekl Hřib. Piráti mají v dozorčí radě dva členy a nehlasovali podle primátora pro nikoho ze stávajícího vedení dopravního podniku, neboť nebyli vybráni v otevřených výběrových řízeních. Problém se navíc týká pouze dopravního podniku, který nemají Piráti v gesci, uvedl Hřib.

Volání po odstoupení Rakušana

Někteří poslanci opozičního ANO po obvinění Hlubučka vyzvali k odstoupení taky ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana. „Vít Rakušan nemůže být důvěryhodným ministrem a jeho reforma policie bude mít jistou pachuť,“ uvedl na Twitteru člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO).

„Další kauza STAN je problém nejen pro Víta Rakušana, ale pro celou vládu. Vzniká oprávněné podezření, že odvolání policejního prezidenta a další jeho rychlé personální rošády mohly mít jiný důvod než zlepšit práci policie. Nastal čas, aby ministr vnitra odstoupil,“ komentoval na sociální síti místopředseda bezpečnostního výboru Jiří Mašek (ANO)

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru napsal, že „STAN je organizovaný zločin“. Proti tomu se ohradil Rakušan, podle kterého strana na rozdíl od ANO vlastní problémy řeší. „Nevoláme, že jde o kampaň, ani nemusíme upravovat vlastní stanovy, abychom někoho udrželi u vesla,“ reagoval. Zmínil kauzy Čapí hnízdo či nedávno v korupční kauze odsouzeného bývalého politika ANO Jiřího Švachulu.

„Dosavadní kauzy STAN byly okresním přeborem na úrovni kapesních zlodějů. To, co se odehrává na pražském magistrátu a ve Středočeském kraji, je liga mistrů organizovaného zločinu. Úplatky, drogy, konspirace, vysoká politika. A to je zřejmě jen začátek,“ napsal na Twitteru první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Předseda STAN odmítl, že by v rámci hnutí mohl proti Petru Hlubučkovi aktivně vystoupit. Připustil, že se o něm říkala řada věcí, stejné je to ale v případě řady politiků „Nikdy se mi nedostal do rukou jediný důkaz, že by se něčeho nekalého mohl dopouštět,“ uvedl Rakušan. Dodal, že opakovaně vystupoval proti tomu, aby byl Hlubuček lídrem kandidátky v Praze. Tím se ostatně nakonec nestal, pražskou kandidátku STAN povede nynější náměstek primátora Petr Hlaváček.

Opozice neprosadila sněmovní projednání kauzy

Předseda SPD Tomio Okamura míní, že Rakušan nikdy neměl být ministrem vnitra a jeho strana neměla být ve vládě. Kritizoval také Hřiba, že neřídí pražský magistrát, „když se tam zřejmě kradou miliony za bílého dne“. „Vládní politicko-podnikatelský projekt STAN ministra Víta Rakušana, který podle mého názoru spíše připomíná mafii, má další obrovský skandál,“ uvedl na Facebooku.

Připomněl i další kauzy týkající se členů STAN – například europoslance a advokáta Stanislava Polčáka, který byl kritizován za informace o odměně za prosazení zákona o odškodnění lidí z okolí Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 explodovaly muniční sklady, nebo Jana Farského, který se stal terčem kritiky poté, co 10. ledna oznámil záměr odjet na více než půlroční stáž na univerzitě v americkém Oregonu, kterou podpořila Fulbrightova komise. Nakonec se vzdal poslaneckého mandátu.

„Tolik skandálů za půl roku neměla dosud žádná jiná politická strana. A premiér Petr Fiala (ODS) ke svému koaličnímu partnerovi stále mlčí, strká hlavu do písku a tyto záležitosti toleruje,“ dodal Okamura.

Rakušan na sociálních sítích reagoval, že k odstoupení nevidí důvody. „Pro to, abych odstoupil z funkce ministra vnitra, není jediný důvod. Práci policie nemůžu ani nesmím ovlivňovat. Důkazem je, že policie koná. Každý to vidí,“ napsal na Twitteru.

Opoziční ANO a SPD ale ve čtvrtek neprosadily sněmovní projednání aféry. Pětice vládních klubů návrhy předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové a Okamury na zařazení nových bodů do programu schůze ústy šéfa poslanců STAN Josefa Cogana vetovala. Šéf SPD oznámil, že opoziční frakce budou sbírat podpisy pod podnět ke svolání mimořádné schůze.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili podle informací Seznam zpráv celkem třináct lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku, mezi nimi i Hlubučka. Hnutí STAN politikovi pozastavilo členství. Hlubuček se sám vzdal také členství v dozorčí radě DPP.

Kromě Hlubučka jsou obviněni i podnikatel Michal Redl, bývalý člen představenstva dopravního podniku Matej Augustín i další členové nejužšího vedení podniku. Krajská správa silnic vyloučila, že by byl v kauze obviněn ředitel středočeských cestářů Jan Lichtneger. Stejně jako další lidé z krajské správy a údržby silnic, uvedla mluvčí Petra Kučerová.