Hlubuček po obvinění končí ve STAN a dopravním podniku, náměstkem zůstává

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Jedním z nich je náměstek primátora a člen dozorčí rady DPP Petr Hlubuček (STAN). Ten je podle Deníku N obviněn z korupce a účasti v organizované skupině, která si měla říct o úplatek. Rezignoval na pozice ve STAN a dozorčí radě DPP. Ta odvolala i náměstka Mateje Augustína. Náměstkem primátora ve středu večer Hlubuček zůstal, přestože ho STAN i primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzvali k rezignaci. Kriminalisté od rána zasahovali na desítkách míst v Praze, mimo jiné v Hlubučkově kanceláři na pražském magistrátu. O zásahu jako první informovaly servery Seznam Zprávy a iDNES.cz.

Kromě Hlubučka jsou obviněni i podnikatel Michal Redl, lobbista Pavel Dovhomilja či náměstek dopravního podniku Matěj Augustín. Deník N napsal, že policisté obvinili náměstka pražského primátora z korupce a účasti v organizované skupině, jež si řekla o peníze při plánované opravě okolí nádraží Holešovice.

Konkrétně si Hlubuček s Redlem a Augustínem řekli společnosti Nové Holešovice Development o pět milionů korun. Jako prostředníka měli využít někdejšího ředitele DPP Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti DPP a společnosti Nové Holešovice Development. Podle Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, ze kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti jedenácti osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ konstatoval státní zástupce Adam Borgula.

„Mohu potvrdit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací,“ řekl serveru SeznamZprávy mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Na magistrátu dnes skutečně zasahovala policie, které poskytujeme maximální součinnost,“ prohlásil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Události: Policejní razie na magistrátu (zdroj: ČT24)

Dozorčí rada DPP

Ve středu večer přijala dozorčí rada DPP rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka a dalšího jejího člena Michala Zděnka. Zároveň s tím z představenstva odvolala i Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. 

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ uvedl předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě). 

Zděnek k důvodům své rezignace na dotaz ČTK sdělil, že situace v podniku už byla neúnosná. „Dnešní události to potvrdily,“ uvedl. Před několika dny v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že většiny kolegů v pražském dopravním podniku si váží, ale na funkci v dozorčí radě musel rezignovat. „Opakovaně a dlouhodobě jsem se od některých zaměstnanců nebo dodavatelů firmy dozvídal, že jsou kontaktováni divnými lidmi z kriminálního prostředí odkudsi ze Zlína. Snahou těchto lidí, jak mi bylo řečeno, bylo a je ovlivňovat různé dimenze fungování podniku. Firma má být řízena managementem, a ne nějakými zákulisními strukturami. Tohle je něco, co nemohu změnit, a jediný čestný způsob, jak se s tím vypořádat, je odejít,“ vysvětlil. Na policii se neobrátil, věc tehdy považoval svou rezignací za uzavřenou.

Generální ředitel a předseda představenstva DPP Petr Witowski podle Seznam Zprávy dnes informoval členy dozorčí rady, že čtyři z pěti členů vedení jsou v podezření ze spáchání zločinu - tedy všichni kromě něho. „Mé osoby se toto sdělení netýká. S většinou těchto členů představenstva se není možné spojit,“ napsal Witowski v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Místopředsedou představenstva je podle webu DPP Ladislav Urbánek, dalšími členy Jiří Špička, Jan Šurovský a už odvolaný Augustín. Urbánek je současně dopravním ředitelem dopravního podniku, Šurovský technickým ředitelem povrchové dopravy, Špička personálním a Augustín ekonomickým ředitelem.

Členství ve STAN

STAN pozastavilo Hlubučkovi členství a vyzvalo ho k rezignaci na všechny posty. „Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ sdělil po mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

„Petr Hlubuček rezignoval na veškeré stranické funkce včetně své pozice na kandidátce. Politika je služba veřejnosti, městu a státu, nikoliv příležitost pro osobní obohacení. Budu se vás snažit přesvědčit, že to platí a platit bude. Teď je klíčové začít u sebe,“ napsal večer na Twitteru lídr kandidátky STAN a náměstek primátora Petr Hlaváček. 

Primátor Hřib potvrdil, že policisté přišli do kanceláře jeho náměstka Hlubučka. Na Twitteru napsal, že od svých kolegů požaduje čistý štít. „Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ doplnil.

V ČT Hřib řekl, že Hlubuček by měl podat rezignaci. V případě, že to neudělá do čtvrtka, může ho odvolat pražské zastupitelstvo, které shodou okolností ve čtvrtek zasedá. „My teď moc informací nemáme, nicméně to, co víme a co je dostupné v médiích, je dostatečné pro kroky, které v tuto chvíli podnikáme,“ uvedl primátor. 

Podle Hřiba se zatím nevedla debata o tom, kdo by měl Hlubučka nahradit. Je prý také možné, že jeho místo člena rady zůstane neobsazené. Primátor také upozornil, že policejní zásah probíhá pouze v kanceláři jednoho člena rady, netýká se také zakázek magistrátu, ale právě dopravního podniku. „Policií jsem kontaktován nebyl. Tím se i zřejmě potvrzuje, že pravděpodobně se to přímo zakázek magistrátu netýká,“ upřesnil.

Primátor hlavního města Hřib k obviněným kvůli hospodaření DPP (zdroj: ČT24)

Náměstek primátora a lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček uvedl, že pokud Hlubuček neodstoupí z rady i z kandidátky, nemohl jako volební lídr hnutí v metropoli pokračovat. „Očekávám v následujících hodinách, že Petr Hlubuček přijme sám politickou odpovědnost a skončí ve funkci náměstka primátora a na kandidátce, kterou vedu. Pakliže k jeho odstoupení nedojde, nebudu nadále pokračovat jako lídr pro pražské volby,“ napsal ČTK náměstek, který v radě zasedá za TOP 09. 

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve sněmovně v souvislosti s kauzou řekl, že „STAN je organizovaný zločin“. „Já o tom mluvil opakovaně, je to uskupení, které šlo do politiky loupit peníze pro sebe, takže to není nic překvapivého,“ uvedl.

Prohlídky na desítkách míst v Praze

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci.

„Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci Policie ČR. Naši práci na tom, že se zase po letech rozhýbaly důležité dopravní stavby v Praze, nesmí poškozovat korupční jednání,“ sdělil Scheinherr.

Podle serveru Novinky.cz detektivové NCOZ prováděli prohlídky na zhruba 40 místech v Praze, a to včetně Hlubučkova domu v pražských Lysolajích. Magistrát kvůli tomu zrušil dvě středeční tiskové konference, na kterých měl být Hlubuček přítomen.

Web SeznamZprávy uvedl, že se policejní akce týká i lobbisty Michala Redla. Ten figuroval v kauzách spojených s Radovanem Krejčířem, ale nestanul před soudem, protože mu lékaři potvrdili vážnou duševní poruchu.

Policie zasahuje i v Říčanech

SeznamZprávy také uvedly, že policisté zasahují i v sídle středočeských silničářů v Říčanech u Prahy. Server píše, že Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje je v hledáčku policie už delší dobu. Zásah souvisí s rozsáhlou akcí policie na pražském magistrátu a v DPP. 

„Mohu ho (zásah) potvrdit, poskytujeme maximální součinnost,“ řekla serveru mluvčí silničářů Petra Kučerová. Dodala, že další informace o policejní akci nemá. Vyšetřovatelé se podle zjištění SeznamZpráv zajímají mimo jiné o starší zakázky z let 2017 až 2020, kdy kraj vedlo ANO v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou. 

Mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková řekla, že nemá informace o tom, že by v Říčanech zasahovali středočeští policisté. Podle ní obvykle podobné zásahy provádí NCOZ. Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej to sice přímo nepotvrdil, ale ani nevyloučil. „My k této věci nemůžeme poskytovat žádné informace, neboť podání informací z trestního řízení má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil. 

Vedení Středočeského kraje uvedlo, že nemá žádné oficiální informace o důvodech zásahu a bude orgánům činným v trestním řízení poskytovat veškerou součinnost. Hejtmanství odpoledne vydalo prohlášení, ve kterém uvedlo, že je pro něj transparentnost a hospodárnost při veřejných zakázkách naprosto zásadní od počátku funkčního období.

„Proto také došlo k zásadním změnám na vedoucích postech v našich klíčových příspěvkových organizacích, mimo jiné i v Krajské správě a údržbě silnic (KSÚS). V této chvíli nejsou dostupné oficiální informace o důvodu zásahu policie právě v KSÚS, nicméně věříme orgánům činným v trestním řízení, že vyšetří jakékoliv podezření důsledně. Kraj jim v tom bude poskytovat veškerou součinnost, kterou budou požadovat,“ stojí v prohlášení.

Do vedení organizace se zhruba 160 zaměstnanci loni nastoupil Jan Lichtneger, nahradil Zdeňka Dvořáka, kterého krajští radní v prosinci 2020 odvolali. Středočeští silničáři v minulosti čelili kritice kvůli hospodaření, policie v souvislosti s jejich zakázkami stíhá osm lidí. Seznam Zprávy už dříve uvedly, že mezi nimi je Zdeněk Dvořák a kladenský podnikatel Otto Zach.