Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.

„Mezi návštěvníky a pacienty jsou bohužel i tací, kteří vulgárním způsobem atakují nemocniční personál,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová. Za devadesáti procenty všech takových případů stojí podle ní covidová doba. Ataky řeší nemocnice okamžitým přivoláním ostrahy. Tu od začátku roku 2020 navýšila už několikrát.

Agresi části veřejnosti čelí i zdravotníci v očkovacím centru v brněnském OC Olympia. Z důvodu slovních útoků na zdravotníky, ale i z obavy, že konflikty přerostou ve fyzickou agresi, se koncem listopadu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, zřizovatel očkovacího centra, obrátila na policii. Ta v současné době místo častěji obchází a kontroluje. „Padají výhrůžky typu: Vyfotím si tě a pak si na tebe počkám,“ popisuje mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Konec očkování bez registrace ve Frýdku-Místku

S městskou policií se také na posílení ostrahy u očkovacího místa před dvěma týdny domluvila Nemocnice ve Frýdku-Místku. „Kvůli velkému zájmu neregistrovaných zájemců se tvořily fronty a lidé byli někdy slovně agresivní,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Jana Březinová. Nemocnice pak i z tohoto důvodu musela možnost očkování bez registrace zrušit.

A přibývajícím verbálním útokům čelí i další nemocnice. Řeší je třeba společnost Penta Hospitals CZ, která vlastní nemocnice Vrchlabí, Ostrov, Psychiatrickou nemocnici Písek, kliniku v Karlových Varech a provozuje nemocnice Sokolov a Sušice. Běžně se personál setkává s verbálními útoky, méně často i s útoky fyzickými. „Obvykle takové situace řešíme domluvou, pokud to je možné, pokud ne, tak ve spolupráci s městskou nebo státní policií,“ říká mluvčí společnosti Vladislav Podracký.

Neochotu některých pacientů dodržovat nastavená opatření, například nošení respirátorů, slovní agresi nebo hulvátství řeší i všechna zdravotnická zařízení skupiny AGEL Středomoravská nemocniční – v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku. „Zvýšenou agresivitu a neochotu spolupracovat u pacientů zaznamenávají oproti minulému stavu všichni zdravotníci,“ komentuje mluvčí skupiny Adam Knesl.

Poškozená auta zdravotníků v Kladně

Policie na Twitteru uvedla, že vnímá sílící útoky a agresivitu vůči zdravotnickým autoritám, zdravotníkům i politikům. Například v nemocnici v Kladně našli někteří zaměstnanci před necelými dvěma týdny svá auta s poškrábaným lakem, rozbitými zrcátky i propíchanými koly. Policie zatím neví kdo, ani proč je poškodil. Nemocnice od té doby navýšila ostrahu.

Podle některých zdravotnických záchranných služeb pak přibývá i útoků na záchranáře. „Naše posádky i operátoři ZOS (zdravotnické operační středisko) jsou opravdu velmi vytížení a unavení. Rádi bychom upozornili na to, že oni za epidemii nemohou a že je pro ně epidemie náročná nejen v práci, ale i v jejich soukromých životech,“ napsali středočeští záchranáři na Twitter.

Agresivním osobním útokům od lidí, kteří odmítají očkování, čelí v poslední době také prezident lékařské komory Milan Kubek, hlavní hygienička Pavla Svrčinová nebo ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).