Sílí útoky na zdravotníky. U kladenské nemocnice někdo rozbil zrcátka a propíchal pneumatiky

Události: Sílí útoky na zdravotníky (zdroj: ČT24)

Policie uvedla na Twitteru, že vnímá sílící útoky a agresivitu vůči zdravotnickým autoritám, zdravotníkům i politikům. U čtyř z pěti případů známých z poslední doby z médií zná pachatele. Lékaři a sestry často mluví o velkém tlaku.

Svá auta s poškrábaným lakem, rozbitými zrcátky i propíchanými koly našli někteří zaměstnanci nemocnice v Kladně. Policie jich eviduje šest, zatím neví kdo, ani proč je poškodil.

„Policisté si vyžádali z kladenské nemocnice kamerové záznamy, které budou v následujících dnech vyhodnocovat,“ říká policejní mluvčí Středočeského kraje Michaela Richterová.

Epidemie napětí stupňuje. V týdnu na to upozornili třeba středočeští záchranáři. „Naše posádky i operátoři ZOS (zdravotnické operační středisko) jsou opravdu velmi vytížení a unavení. Rádi bychom upozornili na to, že oni za epidemii nemohou a že je pro ně epidemie náročná nejen v práci, ale i v jejich soukromých životech,“ napsali na Twitter.

Útoky na Kubka či Vojtěcha

Podobně situaci popisují také jejich jihomoravští kolegové. „Pokud se například slušně zeptáme, jestli je pacient očkovaný, nebo proč není očkovaný, nebo proč nemá roušku nebo respirátor, tak to občas velmi nevybíravě schytáme,“ uvedla ředitelka ZZS Jihomoravského kraje Hana Albrechtová v Událostech, komentářích.

Agresivním osobním útokům od lidí, kteří odmítají očkování, čelí v poslední době prezident lékařské komory Milan Kubek, hlavní hygienička Pavla Svrčinová nebo ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). „Já s tím žiji každý den, s různými výhrůžkami smrtí a podobně. Je to bohužel nějaký odraz doby,“ myslí si. Policie také prověřuje incidenty na Úřadu vlády či ministerstvu zdravotnictví.