Zdrogovaný pacient zdemoloval oddělení urgentní medicíny v královéhradecké nemocnici

Napadení v královéhradecké nemocnici (zdroj: ČT24)

Zdrogovaný pacient v noci demoloval oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ohrožoval také zdravotníky a podle prvních odhadů způsobil škodu kolem dvou set tisíc korun. Část oddělení, kde se přijímají i pacienti s covidem, byla kvůli tomu na několik hodin mimo provoz.

Policie přijala oznámení o tom, že agresivní pacient verbálně vyhrožuje personálu a ničí vybavení kolem sebe, v pondělí zhruba o půl deváté večer. „Když policejní hlídky dorazily na místo, čtyřicetiletý muž byl v mezistropním prostoru. Navázali s ním komunikaci a dostali ho zpět. Do péče si ho poté převzali lékaři,“ řekla mluvčí policie Lucie Konečná.

Běsnící pacient tak způsobil personálu nemocnice nepříjemný zážitek. „Byl agresivní vůči personálu, utekl, zabarikádoval se v čisticí místnosti a pak se přes podhledy, vzduchotechniku dostal až do rozvodů, kde se zaklínil. Vyprošťovat ho museli hasiči,“ popsal primář oddělení urgentní medicíny Jaromír Kočí.

Zdemoloval strop, poškodil rozvody

Na několika místech strop proboural. Čtyřicetiletého muže přivezli v noci policisté a záchranáři s podezřením na předávkování pervitinem. „Poškozená je určitě kabeláž, svítidla i potrubní pošta,“ vyjmenoval technik nemocnice Zdeněk Bárta.

Agresivní pacient vyřadil z provozu sedm lůžek oddělení urgentní medicíny. „Jak trhal rozvody, tak vyřadil elektrický proud tady na tomto úseku, ten prostor je prostě nefunkční. Bude nutná generální oprava,“ ukázal primář.

Zdravotníci museli improvizovat

Od půlnoci zdravotníci v příjmu pacientů, včetně těch s covidem, na oddělení museli improvizovat, technici napravovali škody. „Nedej Bože, kdyby se srazil vlak nebo převrátil autobus, když je to tady vyřazené z provozu,“ poznamenal technik Miloš Tykal.

Hradecká nemocnice obnovila provoz napadeného oddělení v úterý odpoledne.
Policisté se případem zabývají, zjišťuji výši škody, muž obviněn dosud nebyl. „Na základě stanovené právní kvalifikace budeme dál postupovat,“ řekla policejní mluvčí Konečná.

Pacient se zbraní v Benešově

Dalšího pacienta, dokonce se zbraní v ruce, zneškodnili v pondělí zdravotníci a policisté v nemocnici v Benešově. Událost se stala před třetí hodinou odpoledne. Záchranná služba převezla muže na chirurgickou ambulanci k ošetření, pacient tam však z batohu vytáhl nůž a poté i střelnou zbraň a začal personál ohrožovat. Zdravotníci z ordinace okamžitě utekli, muže na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158.

Policie v případu zahájila úkony trestního řízení pro trestný čin nebezpečné vyhrožování a výtržnictví a zjišťuje okolnosti a motiv události. Muži hrozí až tři roky vězení. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, policisté u muže po zadržení našli dvě plynové zbraně a dva nože. „Podezřelý je v policejní cele, kde zůstane až do rozhodnutí soudu o vazbě,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová na webu.

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimíra Paličky je postoj veřejnosti ke zdravotníkům různý, agresívních pacientů přibývá. „Jsou lidé, kteří nás hodně chválí, a pak narůstá skupina těch, kteří zdravotníkům nadávají. Agresi pacienta se dá bránit těžko,“ řekl.