Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.

Schillerová odpustí daň studentům formou generálního pardonu, což je mimořádná pravomoc ministryně. Bude se přitom týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně.

Povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu, sociální a zdravotní pojištění vychází z nového výkladu ministerstva práce a sociálních věcí. Podle ministerstva financí daň reálně pokryje sleva pro studenty. Situace v krajích je rozdílná, někde za studenty odvody a daň nemocnice samy platí.

Ministerstvo práce uvedlo, že nikomu nepřikázalo změnit v této oblasti postup. „V gesci MPSV jsou pouze odvody na sociální pojištění a v této věci se MPSV řídí výkladem ministerstva financí a následně také ministerstva vnitra. Stejný výklad je určující i pro ministerstvo zdravotnictví,“ uvedlo MPSV.

Úřad dále uvedl, že k odměnám studentů, kteří pomáhali během pandemie v nemocnicích a dalších zařízeních vydalo ministerstvo financí už v květnu stanovisko, ve kterém sdělilo, že platí povinnost odvést daň z příjmu. Na základě tohoto stanoviska není podle MPSV možné, aby odměny byly zproštěny povinných odvodů.

Studenti nebudou platit ani zdravotní a sociální

„Nutností by bylo přehodnocení výkladu ze strany ministerstva financí. Příjem studentů při pracovní povinnosti by bylo nutné klasifikovat nikoli jako příjem ze závislé činnosti, ale jako náhradu újmy (nebo škody) podle občanského zákoníku při aplikaci nařízení pracovní povinnosti,“ konstatoval úřad.

Maláčová na Twitteru uvedla, že odvody na sociální a zdravotní pojištění studenti platit nebudou. Ministerstvo vyplatí krajům dodatečné peníze tak, aby byla studentům přes kraje zaplacena odměna ve výši, jako by pojištění neplatili. 

Vláda schválila kompenzace pro lyžařské areály

Vláda v pondělí schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat dle počtu míst a typu přepravního zařízení, uvedl vicepremiér, ministr dopravy a současně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Speciální program kompenzací slíbil Havlíček yžařským areálům poté, co vláda minulý týden prodloužila platnost protiepidemických opatření nejméně do 22. ledna. 

Krematoria nesmí přijímat těla ze zahraničí

Od úterý 12. ledna nebude po dobu deseti dnů možné dovážet do Česka těla zemřelých ke zpopelnění. Na návrh ministerstva pro místní rozvoj o tom rozhodla vláda, aby zajistila kapacity spalování v době epidemie koronaviru.

„Do 22. ledna bude zakázán dovoz těl z okolních států (zejména Polsko, Rakousko a Německo), jak bylo dlouhodobým komerčním zvykem u příhraničních krematorií. Tím není dotčeno právo na pohřbení těchto těl do země. A zejména tím není dotčena repatriace zesnulých Čechů domů,“ uvedlo ministerstvo.

Krematoria se také nebudou muset řídit emisními limity, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Návrh reaguje na zprávy o vytíženosti krematorií. Z ostravského krematoria, které nestíhá, muselo být 58 těl převezeno do jiného zařízení.

Standardní kapacita kremačních zařízení v Česku je zhruba 700 žehů denně. Ideální maximální kapacita, kterou se ministerstvo snaží opatřením dosáhnout, činí podle odhadů 800 žehů za den. Pohřbů do země se denně uskuteční zhruba kolem třiceti, i v tomto případě je možné navýšit kapacitu, uvedl úřad. 

Česko zatím do bankovní unie nevstoupí

Vláda také schválila aktualizovanou studii ministerstva financí, podle níž by Česká republika zatím neměla vstupovat do bankovní unie. Materiál doporučuje vývoj nadále sledovat a jednotlivé aspekty a dopady přistoupení znovu vyhodnotit v horizontu tří let. 

Ani podle názoru České národní banky (ČNB), která se na studii podílela, nelze v současnosti účast v bankovní unii doporučit. Důvodem je její nedokončená architektura a nedostatek zkušeností s jejím praktickým fungováním. Dalším důvodem je chybějící potřeba přístupu ke společným prostředkům pro řešení krize úvěrových institucí v Česku.

„Bankovní unii považujeme primárně za projekt určený pro eurozónu a jsme toho názoru, že Česká republika by do ní měla vstoupit až ke stejnému datu, k němuž by přijala euro,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Sleva na dani pro dvě firmy

Ministři se v pondělí zabývali také investičními pobídkami pro společnosti rPET InWaste a Wandera, které spočívají ve slevě na dani z příjmů dohromady za zhruba 80 milionů korun rozložené do deseti let. Vláda pobídky schválila.

Firma rPET InWaste se sídlem v Rosicích na Brněnsku plánuje investovat 133,1 milionu korun do zavedení výroby, v rámci které bude zpracována druhotná surovina PET vloček na recyklát, který bude využit pro výrobu nových recyklovatelných PET lahví. Investice by měla vytvořit 18 nových pracovních míst a podle agentury CzechInvest přínosy investice během deseti let převyšují náklady státního rozpočtu o zhruba 200 milionů korun. Sleva na dani má být asi 60 milionů.

Brífink po jednání vlády 11. ledna (zdroj: ČT24)

Brněnská Wandera, která vznikla v roce 2015 jako servisní centrum skupiny Wandera zabývající se kybernetickou bezpečností mobilních zařízení, plánuje rozšířit centrum pro tvorbu softwaru se zaměřením na bezpečnost a správu mobilních dat za 57,8 milionu korun. Vzniknout má 24 nových pracovních míst a podpora činí přes 20 milionů korun. Podle CzechInvestu přínosy investice převyšují náklady státního rozpočtu o zhruba 172,7 milionu korun.

Vláda ale neschválila pobídku pro společnost Sklopísek Střeleč se sídlem v Újezdu ​​pod Troskami na Jičínsku. Ta plánuje rozšíření výroby sušených sklářských písků a mikromletých písků za 405 milionů korun. Investice by měla vytvořit osm nových pracovních míst. Pobídka měla činit u slevy na dani 101,3 milionu korun.