I nákup zvyšuje riziko přenosu, varuje Blatný a vyzývá k omezení pohybu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyzývá občany k tomu, aby s nadcházejícím návratem do čtvrtého stupně PES omezili svůj pohyb na veřejnosti včetně nákupů. Rizikové skóre ve středu stouplo o pět bodů zpátky na 71 bodů, kde bylo v neděli a v pondělí. Může za to zhoršení průměrné pozitivity testů za sedm dnů. V nejhorším, pátém stupni, je už šest krajů, ve třetím jen Praha. V celé zemi začalo dobrovolné testování antigenními testy.

Návrat do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES, ke kterému v Česku dojde v pátek 18. prosince, znamená i obnovení zákazu nočního vycházení, který platí mezi jedenáctou večer a pátou ráno.

Opatření navíc zavádí omezení volného pohybu také mezi 05:00 a 23:00 – mezi výjimkami uvádí vedle cest za prací, za rodinou, k lékaři nebo kvůli vyřízení neodkladných úředních záležitostí také cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty.

Server Lidovky.cz v úterý napsal, že nákup oblečení nebo keramiky by byl tedy porušením tohoto nařízení; ministerstvo v reakci upozornilo, že k omezení žádných obchodů nedochází a lidé si mohou koupit cokoliv, ministr Blatný ale vyzval občany, aby svůj pohyb na veřejnosti skutečně minimalizovali.

„Je žádoucí a je to potřeba, abychom omezili náš pohyb nejen v noci, ale i během dne,“ prohlásil. Není cílem vlády ani ministerstva v nařízení vyjmenovat všechna místa, kam člověk může v době mimořádného omezení volného pohybu chodit. Je ale podle něj jasné, že i trávení času s jinými lidmi v obchodech zvyšuje riziko přenosu koronaviru.

PES se zhoršil

Rizikové skóre PES ve středu dosáhlo 71 bodů, odpovídá čtvrtému stupni rizik. Hodnota PES se zvýšila kvůli zhoršení průměrné pozitivity testů za posledních sedm dní na 23,4 procenta z úterních 22,8 procenta. Při překročení 23 procent se hodnota PES zvýší o pět bodů. Dalším z kritérií je zjednodušené reprodukční číslo R, které vzrostlo z úterních 1,16 na 1,18, bodový růst by to ale znamenalo až při překročení 1,2.

Ministerstvo nově počítá i druhé skóre PES, kde zohledňuje antigenní testy. Skóre dnes zůstalo na 61 bodech. Při započtení antigenních testů je průměrná pozitivita testů za posledních sedm dní nižší, činí 16,3 procenta, a to ve skóre znamená rozdíl deseti bodů.

Na webu ministerstva se hodinu po poledni objevila aktualizace, podle které klesl počet hospitalizovaných s koronavirem zhruba o 400 na 4235 lidí. V těžkém stavu je 548 z nich. Důvodem, proč se aktualizovaná čísla ukázala, byl podle mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenky Svobodové přechod serveru na novou verzi.

„Při přepnutí webu na novou verzi jsme zobrazili i průběžná data aktuálního dne, která mohou být matoucí, protože ještě nejsou dohlášeny všechny údaje. Nadále budeme zobrazovat již jen uzavřené dny,“ řekla. Začátkem listopadu bylo s koronavirem hospitalizováno v ČR i více než osm tisíc pacientů. 

V současné době se podle dat ministerstva zdravotnictví nákaza šíří nejvíce na Kroměřížsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 493 případů. Následuje Chrudimsko, Havlíčkobrodsko a Rychnovsko se 430 až 454 případy na 100 tisíc obyvatel, nad 400 je podle tohoto přepočtu ještě Opavsko a Karvinsko. 

Vakcína do Česka dorazí možná už mezi svátky, uvedl Blatný

Očkovacích center proti covidu-19 bude asi dvě stě ve zdravotnických zařízeních, očkovat bude také zhruba pět tisíc lékařů v ordinacích, uvedl ve středu ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla podle ministra látku firmy Pfizer schválit 21. prosince. „Do dvou dní ji schválí Evropská komise a od 24. prosince bude možné léky distribuovat. Pokud se tak stane, tak se první dávky dostanou ještě mezi vánočními svátky. A očkovat se bude neprodleně,“ prohlásil. 

V první fázi bude k dispozici asi 10 tisíc dávek. Jako první se budou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. V Praze budou první vakcíny aplikovány ve Fakultní nemocnici Motol a ve Všeobecné fakultní nemocnici. Očkovací látky z první dodávky půjdou i do všech krajů.

Začíná plošné testování na covid antigenními testy

Ve středu začíná plošné dobrovolné testování na koronavirus. Lidé mohou podstoupit antigenní testy zdarma, hrazené jsou ze zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude kapacita až 60 tisíc testů denně. Testuje asi 170 odběrových míst a několik stovek lékařů v ordinacích, zapojit se mohli dobrovolně.

Na testy je třeba se předem registrovat on-line, ministerstvo spustilo web, který funguje jako rozcestník informací. Zájem je velký, do Vánoc zbývají většinou jen jednotky volných termínů. Zájem má podle průzkumu asi 40 procent populace.

Výsledek testu je znám asi za 20 minut. Opakovat test je možné jednou za pět dní až do 15. ledna. Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzený PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Cílem hromadného testování je podle ministerstva hlavně odhalit lidi, kteří jsou nakažení a virus šíří, ale nemají příznaky nemoci, jako je dušnost, kašel nebo ztráta čichu. I kvůli očekávanému častějšímu setkávání v rodinách je začátek testování naplánovaný před vánočními svátky.

Od poloviny listopadu byly tyto testy povinné pro pobytové sociální služby. Každých pět dní se museli testovat jejich zaměstnanci, do 4. prosince i jejich klienti. Od minulého týdne některá zařízení testují i návštěvy, jiná vyžadují test odjinud. Minulý a tento týden byla možnost nechat se otestovat antigenním testem nabídnuta také učitelům. Zaměstnance pravidelně testují i některé firmy.

Vláda zformuluje žádost o prodloužení nouzového stavu

Vláda ve čtvrtek ráno rozhodne o žádosti o prodloužení nouzového stavu, s níž předstoupí před sněmovnu. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Bez prodloužení skončí nouzový stav k 23. prosinci. Poslanci by se žádostí měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zabývat 22. prosince.

Babiš předpokládá, že ministr zdravotnictví Jan Blatný bude chtít požádat o dalších 30 dní. Nouzový stav poslanci prodloužili do 23. prosince na návrh komunistů, přičemž vláda žádala až do 11. ledna.

„Předpokládám, že pan ministr Blatný požádá o 30 dní. Situace není dobrá, rostou čísla v nemocnicích,“ řekl Babiš. „Asi je vyloučeno, aby se ten stav nějak zlepšil dřív než za 30 dní,“ dodal. Také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) deníku Blesk řekl, že předpokládá opět žádost o 30 dnů.

Po jednání Ústředního krizového štábu Hamáček dodal, že situace kolem epidemie není dobrá. „Vláda na to bude muset reagovat. Vzhledem k tomu, že jsme v pásmu čtyři (protiepidemického systému PES), tak představa, že to jde zařídit mimo nouzový stav, je iluzorní,“ uvedl ministr vnitra. Kabinet podle něj stav nouze k nutným opatřením jednoznačně potřebuje.

Ministr zdravotnictví Blatný už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu opatření, pro která by nebyl stav nouze potřebný, a naopak těch, pro která je nezbytný. Podle části opozice není třeba stav nouze prodlužovat, kritizuje, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nepřijímá dostatečné kompenzace. 

Plán pro domy seniorů: Po delší vycházce následuje izolace

Středa je také prvním dnem, kdy mohou znovu na vycházky klienti sociálních služeb, což jim umožňuje mimo jiné strávit Vánoce se svými rodinami. Vycházky se ale dějí ve zpřísněném režimu. Pokud se klienti domova pro seniory vrátí do šesti hodin, bude u nich personál pouze kontrolovat jejich zdravotní stav. Pokud ale bude vycházka delší, třeba i několikadenní, budou muset být klienti po návratu umístěni do izolace.

„Nebude to problém, když jsou klienti na pokoji po jednom. Kde na pokoji sami nejsou, dají se využívat prostory, které byly dříve vyčleněny na takzvaná covidová lůžka,“ komentuje nový režim jihomoravská krajská radní pro sociální oblast Jana Leitnerová.

Karanténu budou moct opustit teprve po dvou negativních testech na koronavirus. V oslovených domovech ale předpokládají, že delších vycházek využijí maximálně jednotlivci. Zájem nebyl velký ani v předchozích letech, nyní je navíc přísnější režim o něco komplikuje.

UDÁLOSTI: Klienti sociálních služeb mohou chodit na vycházky (zdroj: ČT24)