Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 23. prosince

Poslanecká sněmovna povolila vládě znovu prodloužit nouzový stav. Kabinet ale žádal o prodloužení o 30 dnů až do 11. ledna. Nakonec se musí spokojit s tím, že prozatím potrvá do 23. prosince. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ale ve svém projevu varoval, že jediné, čeho tím poslanci dosáhnou, je, že se před Vánoci sejdou k posouzení další žádosti o prodloužení. K žádosti byla kritická opozice, prodloužení prošlo díky hlasům KSČM, ostatní strany hlasovaly proti. Poslanci ve středu schválili také zpřísnění postihů za nedodržení opatření proti koronaviru, firmám by mohly hrozit až třímilionové sankce.

Pro prodloužení nouzového stavu do 23. prosince hlasovalo 53 z 98 přítomných poslanců. Pro byli zástupci ANO, ČSSD a sedm z osmi přítomných poslanců KSČM. Lidovci, část Pirátů a jeden komunistický poslanec se zdrželi, ostatní byli proti. 

Menšinová vláda ANO a ČSSD původně žádala sněmovnu o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů do 11. ledna, pro to ale zvedli ruku jen koaliční poslanci, což nestačilo. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je ale prodloužení nutné kvůli celoplošným opatřením proti koronaviru, jeho cílem nejsou represe.

„Nikdo z občanů ani nikdo z nás po nouzovém stavu netoužíme,“ prohlásil předseda vlády. Podle něj je třeba zabránit tomu, aby se počet nakažených neřízeně zvyšoval. Zamezit tomu mohou pouze celoplošná opatření včetně omezování shromažďování, dokud nebude k dispozici vakcína proti koronaviru. Premiér v této souvislosti varoval před dezinformacemi a odmítáním očkování. Vakcína je podle něj jediným řešením, jak epidemii zvládnout.

V závěru jednání Babiš prohlásil, že „ti, kteří nechtějí prodloužit nouzový stav, chtějí chaos a ohrožují životy našich spoluobčanů“.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že nouzový stav a plošná opatření nebudou nutná, až bude přibývat nejvýše 3500 nakažených covidem-19 týdně. „Tehdy se nejedná o komunitní šíření, tehdy nehrozí závažné riziko, tehdy není potřeba plošných opatření,“ řekl poslancům s tím, že Česko je od takové situace zatím poměrně daleko.

Nouzový stav podle ministra nemusí znamenat uzavřené obchody, zákazy vycházení a podobné restrikce. Lze nasadit vojáky nebo hasiče, kteří pomáhají s vyhledáváním lidí, kteří se setkali s nakaženými, na odběrových místech, v zařízeních sociálních služeb nebo domovech pro seniory, podotkl.

Podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka by opozice měla místo kritiky projevit ochotu spolupracovat při potírání pandemie. „Vzbuzujete v lidech naději, že až skončí nouzový stav, tak bude dobře,“ vzkázal Hamáček.

Většina opozice s prodloužením nesouhlasí

Jak shrnul zpravodaj Jan Birke (ČSSD), vystoupilo v rozpravě 29 řečníků. Zástupci většiny opozičních stran dali najevo, že s dalším prodlužováním nesouhlasí. Rozhodující byl postoj komunistických poslanců, kteří kabinet v dolní komoře tolerují. Ti před jednáním sněmovny uvedli, že žádost podpoří, ale pouze do vánočních svátků, tedy do 23. prosince. Podle poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) by bez prodloužení nouzového stavu hrozil kolaps zdravotnictví, pomoc vojáků a hasičů je kvůli epidemii covidu-19 nutná.

Lidovci potom navrhli prodloužit nouzový stav jen o týden do 18. prosince a zároveň zvýšit kompenzační bonus – což mělo být doprovodné usnesení. Poslanec Marian Bojko (Alternativa) potom navrhl okamžité zrušení nouzového stavu. Řada politiků avizovala, že budou hlasovat proti vládnímu návrhu

„Jsem přesvědčen, že ODS už prodloužení nouzového stavu nepodpoří,“ dal se před zasednutím pléna slyšet předseda občanských demokratů Petr Fiala. Ani SPD podle předsedy Tomia Okamury žádost vlády nepodpoří. Kabinet měl podle něj již dost času připravit novelu, aby k vyhlašování opatření proti epidemii covidu-19 stav nouze nutný nebyl.

KDU-ČSL případné částečné prodloužení podmiňuje navýšením kompenzačního bonusu pro živnostníky na 20 tisíc korun měsíčně, lidovci ale nebudou hlasovat pro nouzový stav na dalších 30 dní, jak žádá vláda. „Určitě nepřistoupíme na to podpořit prodloužení stavu nouze o 30 dnů,“ řekl lidovecký předseda Marian Jurečka. Podle něj kabinet neřeší systémově příčiny, trasování nebo systém testování, ale pouze důsledky.

„Za TOP 09 můžu říct, že rozhodně není ve hře prodloužení nouzového stavu,“ poznamenala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Materiál, který vláda dolní komoře poskytuje při opakovaných žádostech o prodloužení, považuje za špatný vtip.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan považuje žádost vlády o dalších 30 dní nouzového stavu za nesmysl. K diskuzi by podle něj mohlo být prodloužení v řádu dnů. Kabinetu vytkl mimo jiné nedostatečné trasování kontaktů pozitivních osob na koronavirus či testování.

Piráti chtějí narovnat podmínky obchodu, jinak podají podnět k Ústavnímu soudu

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vláda ignoruje usnesení Poslanecké sněmovny, která ji vyzvala například k revizi protiepidemického systému PES tak, aby první, nejmírnější stupeň nevyžadoval nouzový stav, nebo k vyhodnocování efektivity zaváděných opatření. V takovém případě podle Bartoše Piráti nemohou hlasovat pro prodloužení nouzového stavu o 30 dní.

Ve sněmovně také řekl, že Piráti podají podnět k Ústavnímu soudu, pokud vláda nenarovná podmínky malých obchodů a velkých řetězců v souvislosti s protiepidemickými opatřeními při vyšších stupních rizika. Podle Bartoše je situace dlouhodobě neúnosná, jedná se o faktickou likvidaci obchodníků, provozovatelů restaurací či služeb, kteří zároveň nedostávají dostatečné kompenzace.

Třetí vládní žádost

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už třetí žádost. Koncem října souhlasila dolní komora s prodloužením nouzového stavu o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů. Vláda může rozhodnout vždy jen o prvních 30 dnech, poté už je nutný souhlas poslanců.

UDÁLOSTI: Vláda znovu přišla do sněmovny s žádostí o prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Jan Hamáček během debaty ve sněmovně řekl, že pokud nyní poslanci prodlouží nouzový stav jen do Vánoc, bude nutné prodlužovat ho znovu. Podobně se v Událostech, komentářích vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Pravděpodobně se bude muset sejít ještě jednou sněmovna. PES je v tuto chvíli navázán na nouzový stav,“ podotkl.

„Rozumím tomu, že jsme unaveni z pandemie, z toho, že zasáhla do našich životů. Nicméně v posledním týdnu se ukázalo, že mnohá opatření měla efekt. (…) Ale situace není taková, aby se dalo vrátit k úplně normálnímu životu,“ dodal Petříček. Snaží se však zlepšit situaci alespoň tím, že by se v celé EU uznávaly výsledky antigenních testů provedených v Česku. Kdyby neuspěl, chtěl by to dojednat alespoň se sousedními státy.

Až tři miliony za nedodržování opatření

Poslanci se ještě zabývali novelou, která zvyšuje pokuty za porušování protikoronavirových restrikcí a kterou také odsouhlasili. Za nedodržování opatření by jednotlivci mohli dostat pokutu až 50 tisíc místo nynějších 20 tisíc korun.

Předloha zároveň stanoví podnikatelům a firmám povinnost dodržovat pod hrozbou až třímilionové sankce vládní omezení, která se týkají podnikatelské činnosti. Nyní zákonný podklad pro ukládání pokut za porušování těchto restrikcí neexistuje. Opoziční návrh na snížení maximálního postihu pro firmy neprošel.

Návrh má za sebou druhé i třetí čtení. Nyní půjde do Senátu. Kdyby v něm uspěl, čeká ho ještě posouzení na Hradě.