Bary a restaurace budou od středy zavírat ve 20 hodin. Země zůstane ve třetím stupni

Události: Vláda zpřísnila koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

Bary, restaurace a další stravovací zařízení, a to včetně hotelových restaurací a výdejních okének, budou muset od středy zavírat nejpozději ve 20:00. Restrikce se netýká rozvozu jídla. Po pondělním jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Přechod ze třetího zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES zatím resort nenavrhuje. Skóre je podle Blatného na hranici. Vláda také chce zvýšit pokuty za porušení omezení a požádá o prodloužení nouzového stavu.

Vláda přísnějším omezením provozu restaurací a podobných zařízení reagovala na častá porušování opatření v tomto odvětví. Podle Blatného k výdejním okénkům byly přistavovány vyhřívané stany, byly zjištěny přeplněné bary. Také na trzích se konzumovalo jídlo a alkohol, což bude rovněž od středy podle Blatného zakázáno. Restaurace mohly od čtvrtka fungovat mezi 6:00 a 22:00, předtím od 14. října do 2. prosince musely být uzavřené.

Návrh na přechod do čtvrtého stupně PES však resort zatím nenavrhuje. „Od začátku říkáme, že protiepidemický systém je zásadním, nikoliv jediným zdrojem rozhodování pro naše rozhodování. Je to uvedeno už v metodice,“ řekl ministr Blatný po jednání vlády.

Do týdne se do výpočtu rizikového skóre podle něj promítne nová metodika Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC), která dává antigenní testy naroveň s testy PCR. Už minulý týden ministr uvedl, že v takovém případě by byl podíl pozitivních testů, který je jedním z parametrů výpočtu, zhruba 14 procent místo současných asi 21 procent.

Nejčastějším místem nákazy covidem-19 je podle Blatného stále zaměstnání. Otevření škol se projevilo, ale ohnisek je řádově méně, dodal.

Tisková konference po jednání vlády 7. prosince (zdroj: ČT24)

Další žádost o prodloužení nouzového stavu

Vláda v pondělí odsouhlasila také žádost o dalších 30 dní nouzového stavu. Trval by tak do 11. ledna. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude sněmovna jednat pravděpodobně ve středu.

Poslanci při podzimní vlně epidemie dostali od vlády už dvě žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů.

Vláda také schválila novelu krizového zákona, která počítá s vyššími pokutami za porušování protikoronavirových opatření. „Jestliže dneska fyzické osoby bylo možné pokutovat maximálně 20 tisíci korunami a u právnických osob nebylo možné dát jakýkoli postih vůbec, novela navrhuje, aby pokuta fyzickým osobám mohla jít až na 50 tisíc korun, v případě právnických osob až tři miliony korun,“ upřesnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kabinet chce, aby předlohu sněmovna projednala ve stavu legislativní nouze.

Medikům skončí pracovní povinnost

Dále kabinet rozhodl, že medici už nebudou mít pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, kterou jim v polovině října uložila vláda kvůli druhé vlně koronavirové epidemie. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru uvedl, že se tak stane ve čtvrtek.

V činnosti na základě smluv, které konají z vlastního rozhodnutí, mohou studenti pokračovat. K rozhodnutí podle Blatného vedly podněty krajských koordinátorů intenzivní péče. „Situace je podobná ve většině regionů, výjimkou je Karlovarský kraj,“ uvedl Blatný. Výpadek po uvolnění studentů by tam měla vyřešit armáda. K ukončení pracovní povinnosti studentů vyzývala minulý týden vládu expertní skupina opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Od kdy budou moci být v provozu lyžařská střediska, kabinet v pondělí nerozhodl.  Epidemická situace není debatě příznivá, vysvětlil Blatný. Ten v pátek řekl, že skiareály by se v České republice měly otevřít od 18. prosince. „Tento svůj návrh jsem stáhl z jednání vlády, proto o něm zatím jednáno nebylo,“ uvedl nyní.

Pravidla pro provoz středisek jsou podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) připravena, konzultují se s provozovateli areálů. Zveřejněna však budou, až bude jasné, od kdy budou moci lyžařská střediska fungovat. Podmínky budou podle něj představeny s předstihem.