Rusové se bojí druhé vlny mobilizace, povolávací rozkazy jim teď chodí elektronicky

Události: Rusko a mobilizace (zdroj: ČT24)

Velká část ruské společnosti se stále bojí vyhlášení druhé mobilizační vlny. Přispělo k tomu i nedávné rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina podepsat zákon o elektronických povolávacích rozkazech. Zpřísňuje navíc tresty pro odpírače vojenské služby. Vyhlášení všeobecné mobilizace Kreml opakovaně popírá.

Nový náborový klip ruského ministerstva obrany má nalákat mladé Rusy, aby podepsali s armádou kontrakt za měsíční odměnu v přepočtu necelých 70 tisíc korun. Pokud ale nebude dost dobrovolníků, může přijít další mobilizační vlna.

„Nechci a nebudu bojovat,“ říká Jaroslav z Moskvy. „Hlavně proto, že není jasné proč a za co. Vším svým srdcem jsem proti tomu, co teď tady probíhá poslední rok a pár měsíců. Neumím si představit jít bojovat proti Ukrajině.“

I Jaroslav může nově dostat předvolání z vojenské správy elektronickou poštou. Dokud se tam pak osobně nedostaví, nesmí si vzít půjčku, koupit nemovitost nebo si zaregistrovat auto. Navíc taky nemůže vycestovat z Ruska.

Ruské úřady to považují za správné rozhodnutí. Podle kritiků jde ale jenom o reakci Kremlu na úprk statisíců Rusů ze země po vyhlášení částečné mobilizace loni v září.