Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.

Ukrajinská státní služba pro speciální komunikaci a ochranu informací v prohlášení uvedla, že okupační režim provedl blíže nespecifikovaný zákrok, jehož výsledkem je přerušení kabelů a vypnutí komunikačních zařízení. Další podrobnosti zatím nejsou k dispozici, napsal Reuters.

„Obyvatelé oblasti nyní nemají přístup k ukrajinské mobilní síti a internetu. Stejně tak nemohou uskutečnit vnitrostátní ani mezinárodní telefonát z pevných linek,“ sdělil ukrajinský úřad.

Rusko nad Chersonskou oblastí postupně upevňuje kontrolu. Mimo jiné v ní zavedlo ruský rubl a podle dřívějších varování Kyjeva by se zde mohlo pokusit o zorganizování nelegálního referenda o připojení k Ruské federaci.

Již dříve Rusko podle nevládní organizace NetBlocks, která se zabývá sledováním provozu na internetu, přesměrovalo internetový provoz v oblasti na ruskou komunikační infrastrukturu.

Nejasné zprávy z Chersonské oblasti

Ukrajinská vojska v posledních dnech podnikají v Chersonské oblasti protiofenzivu. Podle dřívějších dosud nepotvrzených informací se jim podařilo překročit řeku Inhulec a dobýt několik vesnic.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že armáda poblíž Chersonu zaznamenala určité úspěchy a že zadržuje postup ruských vojsk v Záporožské oblasti, kde je nyní klíčová frontová linie u Huljajpole a Orichivu, uvedl web listu Ukrajinska pravda.

Později uvedl web listu The Kyiv Independent s odkazem na ukrajinskou armádu, že Rusové vyhodili do povětří mosty přes řeku Inhulec u vesnic Davydiv Brid a Velyka Oleksandrivka v Chersonské oblasti, aby ukrajinskou protiofenzivu znemožnili.

Oleksandr Vilkul, šéf vojenské správy Kryvého Rihu v sousední Dněpropetrovské oblasti, podle deníku The Kyiv Independent řekl, že ukrajinská armáda provádí úspěšné bojové operace jižně od města a že ruské síly jsou nuceny posilovat své obranné pozice. Podle Vilkula Rusové mimo jiné zaminovávají břeh řeky Inhulec.

Okupanti upevňují pozice v Severodoněcku

Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, prohlásil podle webu stanice CNN šéf samosprávy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Okupanti podle něj kontrolují sedmdesát procent města. Také Londýn uvádí, že ruští vojáci postupují blíže k centru města, které z více než poloviny pravděpodobně okupují ruské síly, včetně čečenských bojovníků.

Jihozápadně od Severodoněcka v oblasti Bachmutu se Rusové podle ukrajinského generálního štábu pokusili vytlačit ukrajinské obránce z jejich pozic u Bilohorivky a Vrubivky. Útoky jsou hlášeny také z obcí Komyšuvacha, Berestove a Nyrkove.

Ukrajinský generální štáb hlásí další ruské pokusy o pronikání směrem k Slovjansku v Doněcké oblasti. Rusové podle něj dále stupňují ofenzivu v oblasti Lyman – Staryj Karavan. Další útoky ze směru od Izjumu, severozápadně od Slovjansku, byly odraženy u obce Dovgenke, tvrdí ukrajinská strana.

Mimo Donbas podle Britů Rusko pokračuje v ostřelování infrastruktury po celé Ukrajině raketami dlouhého doletu.

Prezident Zelenskyj řekl podle CNN americké stanici Newsmax, že Ukrajina ztrácí každý den šedesát až sto vojáků a zhruba pět set je jich denně raněno. V rozhovoru také uvedl, že Rusko zadržuje v Černém moři 22,5 milionu tun obilí, k jehož odblokování podle něj Ukrajina potřebuje zbraně s dosahem 120 až 140 kilometrů.

Vůdce doněckých separatistů byl podle Kyjeva zraněn

Vůdce separatistů z dočasně okupovaného území Doněcka Denis Pušilin utrpěl zranění v okupovaném městě Lyman, uvedl ve středu poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Ukrajinská armáda ztratila kontrolu nad Lymanem koncem května. Boje se nyní odehrávají na jeho okrajích.

„Ve městě Lyman v Doněcké oblasti bylo při dělostřeleckém útoku zraněno 72 kadyrovců a zraněn Pušilin, který vezl představit gauleitera okupovaného Lymanu,“ napsal na Telegramu. Původně německý termín gauleiter označuje župního hejtmana v dobách nacismu, v přeneseném kontextu též představitele okupační moci dosazeného ke správě určitého území.

Informaci potvrdil také další poradce Viktor Andrusiv. Druhou stranou či jinými nezávislými zdroji ovšem dosud potvrzena nebyla. Pušilin následně zprávy o svém zranění odmítl, uvedla ruská agentura TASS. Podle ní vůdce separatistů řekl stanici RT, že je „vše v pořádku“ a že se „cítí dobře“.