TÉMA

Inhulec

„Okupanti by se měli učit, jak přeplavat Dněpr.“ Začíná protiútok u Chersonu

Ukrajina zahájila operaci s cílem osvobodit Cherson, oznámil poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Kyjev tak učinil po posledním úderu na Antonivskyj most, který pro Rusy představuje důležitou zásobovací trasu. Také Londýn uvádí, že ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Město je podle něj po poškození mostů v oblasti prakticky odříznuto od ostatních Rusy okupovaných území.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 23:02|

Ukrajinská protiofenziva v Chersonské oblasti možná již začala, domnívají se američtí analytici

Protiofenziva, která by měla vrátit Chersonskou oblast Ukrajiny pod kontrolu Kyjeva, možná již začala, anebo brzy začne, uvedl ve své nové analýze vojenské situace v zemi americký Institut pro studium války (ISW). Že by útok již mohl probíhat, vyplývá i z nočních slov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Z Ukrajiny přicházely v posledních dnech zprávy o intenzivních ruských přípravách na obranu, chtějí se udržet na linii řeky Inhulec.
24. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 16:27|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|