Odřízněte Izrael, vyzývají studenti od Itálie po Sydney. Policejních zásahů přibývá

Horizont ČT24: Propalestinské protesty na univerzitách se šíří po světě (zdroj: ČT24)

Propalestinské demonstrace se šíří na další světové univerzity. K těm severoamerickým a evropským se naposledy připojila i jedna z největších mexických vysokých škol. Demonstranti si podle vlastních slov přejí, aby protesty byly globální. Mezi jejich požadavky často patří přerušení vztahů s Izraelem kvůli ofenzivě v Pásmu Gazy. Židovské organizace varují před sílícím antisemitismem.

Podobně jako američtí studenti okupovali školní prostory v jedné z pařížských škol i ti francouzští. Vyvést je musela policie. „Jsem tady, protože si pro mě přišli těžkooděnci. Vytáhli mě ven a teď jsem tady,“ prohlásil protestující student Sciences Po Jack.

Protesty v Evropě zatím nejsou tak rozsáhlé jako na druhé straně Atlantiku. Francouzská vláda má ale obavy, že budou zesilovat. Demonstranti naopak rozšíření protestů proti izraelskému postupu v Gaze považují za jeden ze svých cílů.

„Chceme podpořit naše bratry, které násilně potlačují ve Francii, v Německu a ve Spojených státech, na víc než šedesáti amerických univerzitách. Protože to, o co nám jde, je jakýsi dominový efekt,“ říká studentka mexické univerzity UNAM Jimena Rosasová.

Právě mexická univerzita je zatím jednou z posledních kostiček domina, která padla. Desítky studentů rozbily uprostřed kampusu stanový tábor pod palestinskou vlajkou. „Chceme čím dál hlasitěji požadovat přerušení vztahů s izraelským státem,“ nevzdává se mexická producentka Marcela Castillová.

Volání po bojkotu Jeruzaléma

Podobné požadavky se ozývají i v dalších zemích. Senát jedné univerzity v italském Turíně už odhlasoval zrušení plánované spolupráce v oblasti výzkumu s izraelskou stranou. O takzvaný akademický bojkot ale podle vedení školy nejde.

Demonstranti přitom požadují bojkot i na vládní úrovni. „Chceme zastavit spolupráci na úrovni ministrů mezi Itálií a Izraelem v oblasti pozemních, námořních a optických technologií,“ zdůraznil zástupce italských protestujících studentů Sebastiano Bergamo.

Italští demonstranti mimo jiné nesli i transparent s nápisem Pryč z univerzit se sionisty. Na mnoha školách se kvůli podobným výzvám necítí bezpečně židovští studenti a učitelé.

V australském Sydney proto uspořádali protiakci. „Pro nikoho jiného tu není místo. A vidět je, jak chodí po kampusu, vyzývají k intifádě a zpívají protiizraelské slogany, to s člověkem něco udělá. Je to děsivé,“ uvedla vyučující na univerzitě v Sydney Sarah.

Proizraelský protest studentů v Sydney
Zdroj: Reuters/Lewis Jackson

Před univerzitou v Sydney v pátek vypukly potyčky mezi podporovateli Palestiny a přívrženci Izraele. Propalestinští aktivisté si zřídili tábor před budovou vysoké školy minulý týden a podobné tábory vznikly také na univerzitách v Melbourne, Canbeře a dalších australských městech.

Násilnosti, které provázejí demonstrace v USA, nicméně zatím na australských univerzitách nebyly zaznamenány a policie zde zatím nezatýkala ani tábory nevyklízela.

Stejně jako ve Spojených státech i v Austrálii jsou ale židovské organizace přesvědčené o tom, že některé slogany jsou jasným důkazem narůstajícího antisemitismu.