Muži s cejchem smrti. Izrael oznámil cíl zlikvidovat vůdce Hamásu

Horizont ČT24: Izrael jde po hlavách Hamásu (zdroj: ČT24)

Izraelské politicko-vojenské vedení oznámilo, že cílem probíhající operace je zničení hnutí Hamás a všech jeho organizačních struktur. To se týká i nejvyšších velitelů, kteří byli poslední dekádu mimo hledáček izraelské armády. Po hromadném vraždění dětí, žen, starých lidí a mužů, ke kterému došlo o víkendu po vpádu skupin palestinských teroristů do Izraele, se stávají cíli číslo jedna.

Vedení Hamásu, organizace známé také jako Hnutí islámského odporu, prošlo v minulých letech generační obměnou. S ní přišla i jasná změna strategie –⁠ totální válka, která zcela roztříštila dosavadní obrannou strategii Izraele.

V čele teroristů nově stanuli Ismaíl Haníja a Jahjá Sinwár. Oběma mužům je 61 let, oba se také narodili v gazánských uprchlických táborech rodičům, kteří během první arabsko-izraelské války utekli z města Aškelon.

Strůjci teroru

Haníja je nejvyšším vůdcem Hamásu. V minulosti si odseděl v izraelských věznicích necelé čtyři roky, poté byl několik let v čele islamistické vlády Gazy. Vlastní v pásmu rozsáhlé pozemky, ale přitom v současnosti pobývá v bezpečném sídle v Dauhá, hlavním městě Kataru. Z tohoto místa také schvaluje teroristické operace proti Izraeli a řídí finance, které teroristickému hnutí poskytuje Katar, Turecko či Írán.

Nejvyšší vůdce Hamásu Ismaíl Abú Haníja
Zdroj: Wikimedia Commons/Council.gov.ru

Vůdcem Hamásu v oblasti Gazy je Sinwár, veterán izraelských věznic, kde skončil za teroristické vraždy na čtyři doživotí. Na svobodu se dostal po dvaadvaceti letech díky výměně palestinských vězňů za izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého palestinští ozbrojenci zatkli v roce 2006. Sinwár je ostře proti samotné existenci židovského státu a podle dostupných informací je jedním z hlavních hybatelů víkendového krveprolití. Ve funkci ho v květnu 2021 potvrdilo hlasování islamistické rady. V tomto období zřejmě příprava posledního velkého útoku začala.

Vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinwár
Zdroj: Reuters

Hlavním plánovačem teroristických akcí v Izraeli je zřejmě lídr vojenského křídla Hamásu, šestapadesátiletý Muhammad Deif. Mnohé informace o něm zůstávají nejasné, například jeho podoba se dá vyvozovat pouze z dochované staré fotografie. Deif dokázal přežít nejméně sedm izraelských pokusů o atentát, při jednom raketovém útoku za války v létě 2014 ale utržil velmi těžká zranění. Výbuchy tehdy zabily jeho ženu, sedmiměsíčního syna a tříletou dceru. Přišel také o nejbližší velitele na jihu Gazy.

Izraelská armáda pravděpodobně jde i po jednom z posledních představitelů zakládající generace islamistického hnutí a jeho hlavním ideologovi Mahmúdu Zahárovi. Také on přišel při předchozích izraelských útocích o větší část rodiny.

Zvěrstva Hamásu

Ozbrojenci z Hamásu na Izrael v sobotu ráno zaútočili po souši, moři a ze vzduchu a řadu příhraničních obcí obsadili na mnoho hodin. Zvěrstva, která se na těchto místech stala, se teprve objasňují. Jen na hudebním festivalu v blízkosti Pásma Gazy bylo zavražděno asi dvě stě šedesát mladých lidí, v kibucu Kfar Aza teroristé podle armády vraždili i batolata a některé oběti byly sťaty. Desítky Izraelců Hamás odtáhl do Pásma Gazy jako rukojmí. Mluvčí skupiny pohrozil jejich zabitím, pokud bude Izrael pokračovat v náletech v Pásmu Gazy.

Hamás však tentokrát nezabíjel jen izraelské Židy, mezi unesenými a mrtvými jsou také cizinci včetně Evropanů a Američanů.