Mezi okupanty na zaplaveném jihu Ukrajiny se šíří cholera, tvrdí partyzáni

Mezi ruskými vojáky v Chersonské oblasti a na Krymu vypukla po zničení Kachovské přehrady epidemie cholery, tvrdí ukrajinské partyzánské hnutí Ateš. Podle něj to omezuje ruské bojové schopnosti v oblasti. Ruská armáda kvůli šíření nákazy očkuje vojáky, tvrdí také Ateš. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov uvedl, že Rusko bezprostředně před protržením přehrady stáhlo z okupované elektrárny své vojáky.

Ukrajinské partyzánské hnutí Ateš tvrdí, že ruské vojenské nemocnice na jihu Ukrajiny denně přijímají mnoho vojáků s podezřením na choleru a že několik z nich už nákaze podlehlo. Odkazuje přitom na své „informátory“ přímo v nemocnicích.

„(Nemocí) zasažené jednotky podél chersonského směru, rozmístěné podél Severokrymského kanálu, ztrácejí své operační schopnosti a jsou evakuovány do týlu za účelem ošetření,“ uvedlo hnutí na platformě Telegram.

Nákaza se zřejmě šíří v důsledku toho, že Rusové používají vodu z otevřených zdrojů, neboť dodávky balené či vyčištěné vody váznou, uvedli dále partyzáni.

Podle nich také okupanti kvůli šíření cholery spustili spěšnou očkovací kampaň, která se zaměřuje na ruské vojáky, místní kolaboranty a obyvatele s ruskými pasy. Očkování podle nich probíhá v okupovaných obcích Hola Prystaň, Nova Kachovka a Stara Zburjivka.

Ukrajinci našli ve vodě choleru i E. coli

Na nebezpečí šíření nemocí v zaplavených oblastech upozorňují i ukrajinské úřady. Šéf státní inspekce životního prostředí Oleh Pavlenko informoval, že v některých vzorcích vody byl potvrzen výskyt cholery i bakterie Escherichia coli, i když podle něj nejde o velké znečištění.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví už dříve vyzvalo obyvatele v zatopených oblastech, aby pili pouze balenou vodu. Podle ministra Viktora Ljaška je oblast po proudu Dněpru pod protrženou přehradou silně znečištěná a nevhodná pro jakékoli využití, včetně koupání nebo rybolovu.

Ruská propaganda mluví o amerických dronech s komáry a malárií

Rusko mezitím přišlo s tvrzením, že Spojené státy by mohly na ruské vojáky na Ukrajině shazovat z dronů komáry nakažené malárií či jinými nemocemi. Uvedl to náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov, který zároveň tvrdí, že zaplavení Chersonské oblasti by „podle plánu Kyjeva“ mohlo vytvořit ohniska nemocí přenášených komáry.

„Vysokou technickou úroveň připravenosti USA na použití infikovaných vektorů dokazuje patent na dron určený k šíření infikovaných komárů ve vzduchu,“ prohlásil Kirillov v armádní televizi Zvezda.

Podle Kirillova se v popisu patentu píše, že dron musí do dané oblasti dopravit kontejner s hmyzem a na povel ho vypustit. Komáři by pak podle něj mohli infikovat vojáky nebezpečnou infekcí, například malárií.

Kyjev se Moskvě kvůli komárům vysmívá

Ukrajinská agentura Unian dodává, že jde zřejmě o aktualizovanou verzi dřívějšího tvrzení ruské propagandy o ukrajinských „bojových komárech“.

Rusko od začátku své plnohodnotné invaze na Ukrajinu nepodloženě tvrdí, že v napadené zemi údajně existují americké programy pro vývoj biologických zbraní. Stálý ruský představitel při OSN Vasilij Nebenzja například na podzim uvedl, že na ukrajinském území byly nalezeny americké drony, které přenášely nakažené komáry.

Ukrajinské úřady toto propagandistické tvrzení opakovaně využívají k trollení agresora. Mluvčí operačního velení Jih ukrajinské armády Natalija Humenjuková v minulosti uvedla, že „bojoví komáři“ zaútočili na obsazený Sevastopol, a ministr obrany Oleksij Reznikov zase oznámil „částečnou mobilizaci bojového hmyzu na Ukrajině“, připomněl Unian.

Budanov: Rusové se krátce před protržením přehrady evakuovali

Rusko odmítá, že by za zničením přehrady stálo, a tvrdí, že hráz se protrhla po ukrajinském ostřelování. Kyjev i mnozí analytici to ale odmítají s tím, že je fyzicky nemožné hráz vyhodit do povětří zvenčí a že ji zničili Rusové, kteří ji okupovali a zaminovali.

Kachovská přehrada se protrhla na začátku června v důsledku výbuchu. Jen půl hodiny před ním byla tamní ruská jednotka naléhavě vyzvána k evakuaci, uvedl v úterý šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ostatní nepřátelské jednotky o blížící se katastrofě podle něj nevěděly.

„Řada faktů přesně ukazuje, jak se to vyvíjelo. Je pozoruhodné, že půl hodiny před útokem byla jednotka v Kachovské vodní elektrárně prostřednictvím rádia instruována, aby se rychle shromáždila a opustila prostory,“ řekl Budanov. „Současně dorazila skupina (ruských) speciálních jednotek a události se vyvíjely tak, jak se vyvíjely… Jedno z vozidel (které novináři podezřívali z přepravy výbušného zařízení) jim skutečně patřilo.“

Ukrajinská tajná služba SBU už dříve uvedla, že získala odposlech telefonátu dvou Rusů, kteří připisují vinu za zničení přehrady ruským silám. Ve zveřejněném záznamu muži hovoří také o tom, že Rusové původně neplánovali destrukci tak obrovského rozsahu.

Také podle amerického Institutu pro studium války (ISW) veškeré indicie naznačují, že šlo o úmyslný čin Ruska. ISW upozornil rovněž na vyjádření odborníků oslovených listem The New York Times, podle nichž přehradu nejspíše zničila exploze výbušnin umístěných uvnitř hráze a vodní elektrárny, které mělo v době výbuchu pod kontrolou Rusko. ISW psal už na podzim, že se Rusové zřejmě pokusí přehradu odpálit.