Rusové se zřejmě pokusí zničit Kachovskou přehradu, domnívají se američtí analytici

Zprávy ve 12: Pozornost se upírá ke Kachovské přehradě na Dněpru (zdroj: ČT24)

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Budou se tak snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruské okupační úřady v Chersonu mezitím vyzvaly civilisty, aby město okamžitě opustili.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (říjen 2022)

  • 0:02

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v úterý 1. listopadu. Děkujeme za pozornost.

  • 23:21

    Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí zahájila inspekci dvou jaderných zařízení na Ukrajině. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf agentury Rafael Grossi. Inspekce se konají na žádost Kyjeva, který tak reaguje na ruská obvinění, že Ukrajina připravuje takzvanou špinavou bombu.

  • 22:06
    Citace

    "Teď všichni mluví o tom, co dělá Rusko, ale nepřipomínají, co to (ruské počínání) vyvolalo. A vyvolalo to vytvoření hrozby pro ten humanitární koridor," citovala ruského vůdce Vladimira Putina agentura TASS. Právě v koridoru, kterým plují lodě naložené obilím, podle Putina částečně probíhal útok na ruskou flotilu. Putin také podle agentur dodal, že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Podle ISW má Rusko „všechny důvody k tomu, aby se pokusilo poskytnout krytí svým ustupujícím silám a navíc tak rozšířilo řeku Dněpr, kterou by ukrajinské síly musely překročit, aby mohly pokračovat v protiofenzivě“.

Jak institut již dříve uvedl, z útoku na přehradu ruské síly téměř jistě obviní Ukrajinu. Ta přitom na odpálení přehrady do povětří nemá žádný materiální zájem, voda by mohla zaplavit osmdesát ukrajinských měst a vysídlit stovky tisíc lidí. Přitom by byly rovněž narušeny již nyní slabé dodávky elektřiny na Ukrajině, dodal ISW.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako použití hromadných zbraní, přirovnal Zelenskyj

Zaminování přehrady Kachovské vodní elektrárny a možný útok na ni zmínil již ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Nyní musí všichni na světě jasně a rychle jednat, aby zabránili novému ruskému teroristickému útoku. Zničení přehrady by znamenalo ohromnou katastrofu,“ řekl. Vyzval světové lídry, aby dali jasně najevo, že vyhodit přehradu do povětří bude považováno „za naprosto stejné jako použití zbraní hromadného ničení“.

Zástupce ruských okupačních úřadů v Chersonské oblasti Kirill Stremousov taková tvrzení ihned popřel. Řekl, že „jde o nepravdivou informaci a že Zelenskyj je lhář“. A dodal, že naopak Ukrajinci se snaží zakrýt „vlastní zločinné plány“.

Po Zelenském obvinila Rusko z přípravy útoku na Kachovské přehradě také ukrajinská vojenská rozvědka. Rusové podle ní zaminovali přehradu už v dubnu a během tohoto týdne ke stavidlům a pilířům přehrady přidali další miny.

Zničení obrovského vodního rezervoáru by kromě jiného zlikvidovalo i systém kanálů přivádějících sladkou vodu na Krym, který Rusko okupuje od roku 2014, připomíná agentura Reuters. 

„Zatím se mi zdá, že Kachovská přehrada funguje jako nějaký systém jaderného odstrašování. Ale myslím, že Rusové mohou v zoufalé situaci sáhnout k zoufalým řešením,“ podoktla ve vysílání ČT24 novinářka Deníku N Petra Procházková.

Antonivský most v Chersonu (archivní snímek)
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Provizorní přemostění Dněpru

Britské ministerstvo obrany v sobotu se své pravidelné zprávě, která se opírá o zjištění zpravodajských služeb, uvedlo, že ruské síly pokračují v budování přechodů přes Dněpr. Podle Britů Rusové dokončili provizorní most vedle často ostřelovaného a poškozeného Antonivského mostu v Chersonu.

„Ačkoli bylo použití podobných mostů téměř jistě zahrnuto do plánování operací v Evropě za dob Sovětského svazu, nyní je to pravděpodobně poprvé za několik desetiletí, co ruská armáda tento most potřebuje,“ uvedla britská rozvědka k budování provizorních mostů.

Výzva k opuštění Chersonu

Ruské okupační úřady v Chersonu v sobotu vyzvaly civilisty, aby kvůli napjaté situaci na frontě město okamžitě opustili. Důvodem má být ostřelování a údajná hrozba „teroristických útoků ze strany Kyjeva“. Lidé se mají přesunout na levý břeh Dněpru. Podle listu Ukrajinska pravda jim úřady nařídily, aby si s sebou vzali doklady, peníze, cennosti a oblečení.

Ruskem dosazení představitelé Chersonské oblasti již v uplynulých dnech oznámili, že kvůli pokračující ukrajinské ofenzivě evakuují na levý břeh Dněpru civilní obyvatelstvo. Během týdne prý chtějí takto přesunout 50 tisíc až 60 tisíc lidí.

Události: Výpadky proudu na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle agentury Reuters už několik dní řeku překračují tisíce civilistů. Její reportéři ve městě Olešky, které se nachází na východním břehu Dněpru, viděli připlouvat lidi na říčních člunech. Lidé poté čekali na autobusy, které je odvážejí na poloostrov Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Zatímco okupační úřady tvrdí, že přesuny jsou dobrovolné, někteří ukrajinští činitelé podle AP vyjádřili obavy z možného nuceného přesunu obyvatel do Ruska nebo na území okupované invazní armádou.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 tisíc obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit.