TÉMA

Kachovská vodní elektrárna

Do Dněpru se po zničení Kachovské elektrárny dostaly tuny oleje. Ekologové se obávají katastrofy v deltě řeky

Po zničení Kachovské přehrady je v ohrožení úroda ve třech ukrajinských oblastech, které používaly vodu z nádrže k zavlažování. Podle webu BBC News to uvedl šéf parlamentního výboru pro zemědělskou politiku Oleksandr Hajdu. Jde podle něj o úrodu v Chersonské, Záporožské a Dněpropetrovské oblasti, které často postihují sucha. Ekologická katastrofa podle ukrajinských představitelů hrozí v jižní deltě Dněpru. Do řeky se po zničení vodní elektrárny v hrázi přehrady dostaly tuny strojního oleje a stovky tun mohou ještě uniknout.
6. 6. 2023|

Ruští okupanti v Chersonské oblasti tvrdí, že se chystají stáhnout z pravého břehu Dněpru

Ruská vojska se patrně budou stahovat ze západního břehu Dněpru v Chersonské oblasti, tvrdí podle ruských médií zástupce okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov. Na západním břehu Dněpru přitom leží také samotné středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se podařilo Moskvě od začátku invaze na Ukrajinu obsadit. Ukrajina varuje, že se okupanti mohou snažit vytvořit zdání ústupu.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 14:44|

Rusové se zřejmě pokusí zničit Kachovskou přehradu, domnívají se američtí analytici

Ruské síly se pravděpodobně pokusí vyhodit do vzduchu přehradu Kachovské vodní elektrárny. Budou se tak snažit zakrýt své stažení z oblasti a zároveň tak budou chtít zabránit ukrajinským silám, aby je pronásledovaly hlouběji do Ruskem okupované Chersonské oblasti. Ve svém pravidelném hodnocení vývoje války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Ruské okupační úřady v Chersonu mezitím vyzvaly civilisty, aby město okamžitě opustili.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 20:52|

Putin vyhlásil stanné právo v okupovaných ukrajinských regionech. Rusko ostřeluje elektrárny

Ruský vůdce Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských oblastech, které se Moskva pokouší anektovat. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast, které Moskva okupuje a na které si činí nárok. Dokument následně potvrdila Rada federace, horní komora ruského parlamentu, což bylo považováno za formalitu. Okupační správa mezitím přesouvá či deportuje obyvatele Chersonské oblasti na Krym a do Ruska. Rusko také znovu ostřeluje Kyjev i další města.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 19:21|

Bývalý ukrajinský zpravodajec či propagátor podvodné „hry“. I to jsou okupační špičky na Ukrajině

Minulost vysokých představitelů ruské okupační správy na Ukrajině je velmi pestrá – nechybí mezi nimi například bývalý vysoký důstojník ukrajinské tajné služby SBU či muž, který v minulosti propagoval podvodné pyramidové schéma. Být ve vysoké funkci v okupační správě ovšem může být zároveň velmi nebezpečné – ti, kteří se stanou v očích Ukrajinců zrádci, se velmi často stávají cíli atentátníků. A ne vždy exploze nastražených bomb, otravy či střelbu ze zálohy přežijí.
19. 10. 2022|

Okupační správa Chersonské oblasti přesune část obyvatel. Kvůli ukrajinské protiofenzivě

Rusko se kvůli ukrajinské protiofenzivě chystá odvézt obyvatele okupované Chersonské oblasti. Shodně to v úterý uvedli Moskvou dosazený gubernátor oblasti Volodymyr (Vladimir) Saldo a velitel ruských invazních sil na Ukrajině Sergej Surovikin. Podle generála je vojenská situace v oblasti napjatá, nevyloučil nutnost přijmout těžká rozhodnutí.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 21:26|