Bývalý ukrajinský zpravodajec či propagátor podvodné „hry“. I to jsou okupační špičky na Ukrajině

Minulost vysokých představitelů ruské okupační správy na Ukrajině je velmi pestrá – nechybí mezi nimi například bývalý vysoký důstojník ukrajinské tajné služby SBU či muž, který v minulosti propagoval podvodné pyramidové schéma. Být ve vysoké funkci v okupační správě ovšem může být zároveň velmi nebezpečné – ti, kteří se stanou v očích Ukrajinců zrádci, se velmi často stávají cíli atentátníků. A ne vždy exploze nastražených bomb, otravy či střelbu ze zálohy přežijí.

V posledních hodinách je velmi viditelný Volodymyr (Vladimir) Saldo, který šéfuje okupační správě v Chersonské oblasti. Oznámil přesun části obyvatel regionu kvůli pokračující ukrajinské protiofenzivě a zároveň se vyjádřil v tom smyslu, že postupující Ukrajinci se nebudou zdráhat sáhnout ke špinavým metodám boje. Konkrétně zmínil odpálení hráze přehrady Kachovské vodní elektrárny.

Saldo se ocitl v hledáčku ukrajinských, ruských i světových médií letos v létě, kdy se objevily zprávy o tom, že se stal obětí otravy, po níž byl transportován na specializovanou kliniku v Rusku. Na začátku září se objevily zprávy, že Saldo zemřel, následně však byly dementovány.

Než se Saldo stal letos v dubnu hlavou okupační správy Chersonské oblasti, byl v regionu dlouho politicky aktivní, mimo jiné mezi lety 2002 až 2012 zastával úřad starosty v Chersonu. V roce 2020 dokonce založil politickou stranu nesoucí jeho jméno, kterou ale ukrajinské úřady krátce po začátku invaze kvůli vazbám na Rusko zakázaly. Saldo vystudoval stavebnictví, následně si ještě dodělal titul PhD. z ekonomie.

Nejdřív národní gardy, pak pyramidové schéma

Velmi barvitou minulost má i lídr ruské okupační správy v Doněcké oblasti (dříve samozvané Doněcké lidové republiky) Denis Pušilin. Na přelomu tisíciletí podle ruské zpravodajské agentury TASS sloužil v ukrajinských národních gardách, v roce 2011 se aktivně zapojil do aktivit společnosti MMM, která podle ukrajinského portálu Facenews fungovala jako takzvané pyramidové schéma, kdy lidé na nižších pozicích společnosti „dotovali“ ty výše v hierarchii.

V proruské okupační administrativě v Doněcké oblasti je Pušilin ve vrcholné pozici už od roku 2014, za což se ocitl na sankčním seznamu nejen EU, ale i Spojených států amerických či Austrálie. Na sklonku září se Pušilin spolu s dalšími představiteli okupovaných regionů v Moskvě zúčastnil slavnostního ceremoniálu, během nějž ruský vůdce Vladimir Putin na základě dříve vyhlášených pseudoreferend v okupovaných oblastech Ukrajiny tyto „připojil“ k Rusku. Výsledky „plebiscitů“ a připojení oblastí ovšem neuznává ani Kyjev, ani mezinárodní společenství.

Ukázkovým zrádcem je v očích Ukrajinců šéf okupační správy Luhanské oblasti Leonid Pasečnik. Podle portálu Espreso.tv se narodil do policejní rodiny, jeho otec Ivan v dobách Sovětského svazu 26 let pracoval v oddělení proti rozkrádání socialistického majetku. Pasečnik junior šel v otcových stopách, když vystudoval vojensko-politickou školu a posléze začal v roce 1993 pracovat pro ukrajinskou tajnou službu SBU. Na starosti měl boj s pašeráky v Luhanské oblasti.

Polapení pašeráků, nebo návnada FSB?

To ho proslavilo před šestnácti lety, kdy se podařilo na hraničním přechodu s Ruskem v Izvaryne zadržet obří množství kontrabandu v hodnotě bezmála dvou milionů dolarů. Zároveň údajně Pasečnik odmítl nabízený úplatek. O rok později dostal tehdejší podplukovník SBU od prezidenta Viktora Juščenka medaili Za vojenskou službu Ukrajině. Následně se objevily spekulace, že Pasečnika někdy před rokem 2006 naverbovala ruská tajná služba FSB a zmíněné zadržení kontrabandu bylo pouze zástěrkou, která ho měla v rámci SBU katapultovat na vyšší pozici.

V roce 2014 začal Pasečnik působit jako ministr vnitra samozvané a Ukrajinou a většinou zemí světa neuznané „Luhanské lidové republiky“ pod kontrolou Ruska, jejíž vedení převzal o tři roky později. Na konci roku 2021 se Pasečnik stal spolu s Pušilinem členem ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko, stranické legitimace oběma lídrům okupačních správ předal bývalý ruský prezident a nekompromisní zastánce agrese na Ukrajině Dmitrij Medvěděv. Informovaly o tom například The Times.

Zajímavý vývoj má i životní dráha Jevhena Balického, který je aktuálně lídrem ruské okupační správy v Záporožské oblasti. Narodil se v Melitopolu do rodiny vojenských letců a sám se stal pilotem. Podle portálu LB následně „přesedlal“ v půlce 90. let z letounů do byznysu a v rodném městě vedl společnost prodávající a opravující domácí spotřebiče. Od roku 1997 šéfoval Balickyj melitopolskému pivovaru, kontrolní podíl ve firmě prodal o deset let později.

Z poslance šedou eminencí

Na konci 90. let se pustil Balickyj i do politiky – nejprve na lokální úrovni v Záporožské oblasti, následně ale zamířil výš a mezi lety 2012 až 2019 byl poslancem ukrajinského parlamentu. Poté, co Rusové po vypuknutí bojů obsadili Melitopol, začal jim Balickyj údajně pomáhat s nastolením proruské vlády a podle SBU byl v té době jakousi šedou eminencí schovanou za jinými proruskými kolaboranty.

Hlavou okupační správy v Záporožské oblasti je Balickyj od května. Minulý měsíc se pochlubil, že i on po vzoru dalších okupačních představitelů vstoupil do strany Jednotné Rusko. Portál Ukrajinska pravda v té souvislosti připomněl, že úřady na Balického pohlížejí jako na zrádce, je proti němu vedeno stíhání, hrozí mu až 10 let za mřížemi a také propadnutí majetku.