Izrael evakuuje dvacetitisícové město u hranice s Libanonem

Velvyslankyně v Izraeli: Vlády arabského světa nechovají k Hamásu sympatie (zdroj: ČT24)

Izrael nařídil evakuaci obyvatel města Kirjat Šmona u libanonské hranice, kde v posledních dnech dochází k častým střetům mezi izraelskou armádou a ozbrojenci na libanonské straně. S odvoláním na izraelské ministerstvo obrany o tom informovala agentura Reuters. Český resort zahraničí v pátek kvůli vzrůstajícímu napětí vyzval Čechy v Libanonu, aby urychleně opustili zemi.

Rozkaz k evakuaci schválil izraelský ministr obrany Joav Gallant a v pátek ráno byl sdělen starostovi města, uvedla izraelská armáda na síti X. Obyvatelé města jsou přesouváni do státem financovaných penzionů, uvedl zpravodajský server BBC.

Město Kirjat Šmona má zhruba 23 tisíc obyvatel a v posledních dnech se stalo terčem raketové palby při pokračujících střetech mezi ozbrojenci libanonské teroristické skupiny Hizballáh a vojáky židovského státu.

Izraelská armáda už v pondělí oznámila, že sestavuje nouzový plán evakuace všech civilistů žijících do vzdálenosti dvou kilometrů od libanonské hranice a že budou nastěhováni do státních ubytovacích zařízení.

„Podle izraelských sil to ještě nevyeskalovalo tak, že by to znamenalo změnu situace, přesto se ta situace pozvolna zhoršuje. Každý den jsou vystřeleny desítky raket Hizballáhu na izraelské cíle a izraelská armáda potom míří zpátky na cíle Hizballáhu,“ popsala situaci na severu Izraele velvyslankyně České republiky v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová, která byla hostem pořadu Události, komentáře.

Podle velvyslankyně Hizballáh stále cílí na vojenské cíle, takže evakuace izraelských obcí v příhraničí jsou zatím preventivní. Otevření druhé fronty podle ní závisí hlavně na Íránu, který si Hizballáh „vodí“, a také na libanonské vládě. „Důvodem proti té eskalaci je silná americká námořní přítomnost u libanonských břehů ve Středozemním moři, kde jsou nyní dvě americké letadlové lodě se vším vybavením. A (Joe) Biden dává najevo, že svá varování myslí vážně,“ říká Kuchyňová Šmigolová.

Resort zahraničí vyzval Čechy k opuštění Libanonu

Černínský palác během pátku vyzval Čechy v Libanonu, aby urychleně opustili zemi. V případě další eskalace situace na Blízkém východě totiž není možné zaručit provoz komerčních letů a mezinárodního letiště v Bejrútu. O opatření informovala Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva.

„Před cestami do země varujeme české cestovatele, kteří se v Libanonu nacházejí, vyzýváme k urychlenému opuštění země,“ uvedla s tím, že některé společnosti podle ministerstva lety do Libanonu omezily už počátkem týdne. Doporučení úřad vydává s přihlédnutím ke zpřísnění, k němuž přistoupily také diplomacie Spojených států, Velké Británie či Německa.

Americké velvyslanectví v Bejrútu už ve čtvrtek vyzvalo občany Spojených států v Libanonu, aby naplánovali svůj odjezd co nejdříve, dokud jsou běžné komerční lety dostupné. Těm, kteří se rozhodnou zemi neopustit, americká ambasáda doporučila, aby si připravili „pohotovostní plány“. Podobná varování pro své občany vydaly tento týden také Saúdská Arábie, Kuvajt, Francie či Austrálie.

Nizozemsko, Dánsko a Norsko také varovaly své občany před cestami do Libanonu. Podobnou výzvu vydala ve čtvrtek také Kanada. Moskva rovněž doporučila Rusům, aby necestovali do regionu, zejména na palestinská území, do Izraele, Libanonu a Jordánska.

Na jihu Libanonu u hranic s Izraelem vzrostlo napětí po 7. říjnu, kdy palestinské hnutí Hamás provedlo útok na jižní Izrael, při němž podle izraelských úřadů zemřelo na čtrnáct set lidí. Od té doby izraelská armáda podniká vzdušné údery na Pásmo Gazy, odkud Hamás zaútočil, a zároveň se na severu země ostřeluje s Hizballáhem.