SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Geologický průzkum pro výstavbu úložiště odpadu (zdroj: ČT24)

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.

Přípravné práce už sice probíhají, ale začátek samotného geologického průzkumu je zatím nejistý. Ministerstvo životního prostředí v tomto týdnu celé řízení přerušilo a požádalo Správu úložišť o doplnění podaných žádostí.

„Jedná se o některé technické parametry hlubinného úložiště, nebo upřesnění provádění geologických prací, spolupracujeme na tom s geologickou službou jako odborným garantem,“ uvedl ředitel SÚRAO Lukáš Vondrovic. 

Podle SÚRAO by doplnění informací nemělo narušit harmonogram prací. Právě zástupci státní organizace se v pátek snažili přiblížit lidem fungování úložiště i samotné geologické výzkumy. Během dopoledne vyhrazeného školákům ale nikdo nepřišel.

Zástupci Platformy proti úložišti měli k páteční akci výhrady. „To základní, co naši veřejnost především zajímá, jsou práva vlastníků, jak se to dotkne jednotlivých vesnic, jaká práva má obec, jak to zajišťuje zákon. Na to pracovníci SÚRAO, když jsem se ptal, neumí odpovědět,“ uvedl mluvčí spolku Petr Klásek.  

Místo třiceti jenom čtyři lokality

Původně se hovořilo o třiceti lokalitách, kde by mohlo úložiště radioaktivního odpadu vzniknout. Později to bylo devět míst, dnes už jsou to jenom čtyři. Kromě Březového potoka se jedná ještě o další lokality na Vysočině a v jižních Čechách. I tam se proti výstavbě pravidelně konají protestní akce. 

Například lidem v Chanovicích vadilo mimo jiné i postupné zvětšování polygonu pro nadcházející výzkum. S geologickými průzkumy chce SÚRAO začít už během příštího roku. Samotné úložiště má být pak v provozu v roce 2050.