Moravskoslezský kraj připravuje mapu oslunění, má pomoci s rozvojem komunitní energetiky

Události v regionech: Kraj připravuje mapu oslunění (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji vzniká mapa oslunění. Pomůže samosprávám, firmám i jednotlivcům zjistit, která místa jsou ideální pro fotovoltaiku. Hotová by měla být počátkem příštího roku. Tehdy by také již mohla být schválená novela zákona, která stanoví podmínky pro fungování komunitní energetiky. O zřízení takového systému výroby a distribuce elektřiny mají v regionu zájem desítky obcí.

Podle náměstka moravskoslezského hejtmana Jakuba Unucky (ODS) by měla mapa oslunění každému ukázat, „jaká je realita právě na jeho nemovitosti“. Kraj si od mapy slibuje především rozvoj komunitní energetiky.

Takový model momentálně testuje ČEZ v obci Litultovice, kde je teď řada střech pokryta solárními panely. Jsou na pěti rodinných domech, obecním úřadě, hasičské zbrojnici, tělocvičně a školce.

„Technicky to skutečně funguje, spotřeba domácností a spotřeba úřadu se nepotkává v rámci týdne a docela vhodně se doplňuje,“ podotkl starosta Jan Birgus (nez.).

Součástí obecního energetického systému bude také kogenerační jednotka, která bude pomáhat s výrobou elektřiny v zimě, kdy nebude solární výkon tak velký jako v letních měsících.

Podstatné pro budoucí fungování místní energetiky v obci bude bateriové úložiště v hasičské zbrojnici. „V letním období bude akumulovat elektřinu, kterou budou vyrábět fotovoltaické panely, a v zimě bude akumulovat elektřinu, kterou bude vyrábět kogenerační jednotka,“ shrnul starosta.

Místní akční skupina eviduje jen na Opavsku pět desítek obcí, které mají o komunitní energetiku také zájem. Podle Petra Chrousta z akční skupiny je vždy potřeba, aby se do takové místní sítě zapojilo více zdrojů a také aby byl dostatek odběratelů.

„Aby se vyladily křivky výroby a křivky spotřeby. Bez toho jsou procenta výměny energie mizivé. Cílem je propojit třeba šedesát sedmdesát obcí a tisíce odběrných míst,“ shrnul.

Náměstek Unucka upozornil, že kraj zřídil také funkci veřejných energetiků, každá obec s rozšířenou působností má svého. „Bude radit obcím, aby neskočily na špek firmám, které jsou podvodnické, ale aby své solární a větrné elektrárny dělaly, jak se mají,“ uvedl.