Boom fotovoltaiky pokračuje. Ze střech rodinných domů se přesouvá na ty firemní

Události: Fotovoltaik v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

V Česku letos přibude přes tisíc megawattů nových fotovoltaik, očekává Solární asociace. Růst tohoto odvětví podle nich potáhnou velké instalace. Zájem domácností kvůli snížení cen elektřiny i krachu jednoho dodavatele totiž mírně polevil a asociace se obává, aby omezení dotací v rámci vládního balíčku neohrozilo celý sektor obnovitelných zdrojů.

Popularita instalace fotovoltaických elektráren v Česku dál roste,  přesouvá se ale ze střech rodinných domů do firem. Vzniknout mají také první nové velké parky, podpořené Modernizačním fondem. Podle Solární asociace by letos mělo přibýt poprvé od roku 2010 přes tisíc megawattů instalovaného výkonu. 

„Máme tady průmysl, který potřebuje mnohem větší zdroje než to, co si firmy mohou dát na střechu, a bez nich český průmysl nebude dlouhodobě konkurenceschopný,“ míní výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Nově instalované fotovoltaiky (v megawattech)
Zdroj: ČT24

Ohledně růstu solární energie je ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) optimistický: „Vidíme, že čísla deset terawatthodin ve fotovoltaice jsme schopní dosáhnout,“ uvedl s tím, že ale budoucnost větrné energie v Česku zdaleka není tak předvídatelná. 

Potíže trvají s připojováním do sítě. Dál rovněž chybí legislativa pro sdílení a ukládání energie. „Z pohledu bezpečnosti a stability dodávek už pět let čekáme na akumulaci a na zajištění flexibility v elektrizační soustavě,“ kritizuje nynější stav výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie Jan Fousek. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že představí zákon pro komunitní energetiku v následujících týdnech. Pro akumulaci by ho měl vypracovat ještě letos.