TÉMA

Solární energie

Soláry skoro dohnaly v instalovaném výkonu v Česku jádro. Skutečná produkce je výrazně nižší

Výkon tuzemských fotovoltaických elektráren roste, loni se zvýšil skoro o jeden gigawatt. Je to zdaleka nejvíc od solárního boomu, který v Česku odstartoval před deseti lety. Nejčastější jsou instalace na střechách domácností. Výkonem tři a půl gigawattu se česká fotovoltaika sice přibližuje jaderným elektrárnám, celková spotřeba je však desetkrát nižší. I kvůli tomu, že zdroj energie funguje jen část dne.
11. 1. 2024|

Netopýři se vyhýbají solárním farmám, zjistili vědci. Volají po opatřeních

Aktivita šesti druhů netopýrů se výrazně snížila v místech, kde stojí solární farmy. Výsledky nové studie, která vyšla v odborném časopise Journal of Applied Ecology, by podle autorů měly mít dopad na zákony i plánování, aby pozitiva solární energie nerušil dopad na volně žijící živočichy.
9. 8. 2023|

Moravskoslezský kraj připravuje mapu oslunění, má pomoci s rozvojem komunitní energetiky

V Moravskoslezském kraji vzniká mapa oslunění. Pomůže samosprávám, firmám i jednotlivcům zjistit, která místa jsou ideální pro fotovoltaiku. Hotová by měla být počátkem příštího roku. Tehdy by také již mohla být schválená novela zákona, která stanoví podmínky pro fungování komunitní energetiky. O zřízení takového systému výroby a distribuce elektřiny mají v regionu zájem desítky obcí.
29. 6. 2023|

Boom fotovoltaiky pokračuje. Ze střech rodinných domů se přesouvá na ty firemní

V Česku letos přibude přes tisíc megawattů nových fotovoltaik, očekává Solární asociace. Růst tohoto odvětví podle nich potáhnou velké instalace. Zájem domácností kvůli snížení cen elektřiny i krachu jednoho dodavatele totiž mírně polevil a asociace se obává, aby omezení dotací v rámci vládního balíčku neohrozilo celý sektor obnovitelných zdrojů.
31. 5. 2023|

Pec libanonské pekárny pohání žár slunce

Na střeše pekárny v libanonské vesnici Remhala stojí systém solárních panelů. Majitelé se totiž rozhodli najít alternativu k běžně využívané naftě, používané k pohonu elektrických generátorů. Ty jsou v Libanonu, který sužují časté výpadky dodávek elektřiny, mnohdy jediným způsobem, jak udržet pece v provozu. Výhodou pro zákazníky pak je nižší cena. Solární energie totiž ušetří až osmdesát procent nákladů na naftu, která se do země musí importovat.
17. 4. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny si budou moci o rok prodloužit dočasnou ochranu v Česku. Zeman podepsal i další zákony

Uprchlíci z Ukrajiny napadené Ruskem si budou moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku o rok do konce března 2024. Postup stanoví novela zákona zvaného lex Ukrajina, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Hlava státu podepsala i další zákony – například o rozšíření působnosti Vojenské policie či o snazším povolování výstavby malých obnovitelných zdrojů energie.
18. 1. 2023|

Bavorská vesnice vsadila na obnovitelné zdroje. Je klimaticky neutrální a energeticky soběstačná

Německo chce do začátku listopadu naplnit své zásobníky plynu na více než devadesát procent. Jinak hrozí, že země bude muset výrazně redukovat spotřebu a případně ji nařídit průmyslu i domácnostem. Obyvatelé, ale i celá města hledají způsoby, jak být maximálně energeticky soběstační. Vzorem jim může být bavorská vesnice Wildpoldsried.
8. 8. 2022|

Australští inženýři vymysleli solární panely, které fungují v noci

Solární elektrárny jsou logicky spojené se slunečním světlem a možnost jejich fungování v noci se až donedávna zdála být úplným nesmyslem. Vědci z Univerzity Nového Jižního Walesu ale vymysleli řešení, jak energii Slunce zachycovat i v noci, kdy paprsky na zemský povrch nedopadají. Jejich metoda ještě bude potřebovat zdokonalení, autoři ale věří, že jsou na dobré cestě.
20. 5. 2022|

Programy Národního plánu obnovy se zpožďují, projekty jsou kvůli vysoké inflaci také náročnější

Čerpání části evropských peněz z Národního plánu obnovy je ohrožené. Část programů nabírá zpoždění, navíc jsou kvůli vysoké inflaci projekty náročnější pro státní rozpočet. Celkem si mají podniky a instituce rozdělit do roku 2026 skoro 200 miliard korun.
1. 5. 2022|

Německo chce plyn, uhlí a ropu z Ruska nahradit sluncem a větrem. Komplikací je ale i byrokracie

Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině hledají evropské země způsoby, jak být co nejméně závislé na dodávkách uhlí, ropy a zemního plynu z Ruska. Třeba Polsko ukončí dovoz těchto ruských komodit do konce roku. V Německu zvažují alternativní dodavatele i ekologičtější zdroje energie. Podle odborníků by se ale země odstřihnutím od ruského plynu dostala do hluboké recese.
19. 4. 2022|

Čína chce na hrách v Pekingu bodovat zelenou energií. Stavba elektráren ale dopadá na farmáře

Tváří v tvář politickému bojkotu nadcházející olympiády v Pekingu ze strany pěti vlivných anglosaských zemí v čele se Spojenými státy se Čína pokouší vylepšit si image důrazem na ekologickou linku. Hry mají být první zelené v novodobé historii. Má to ale stinnou stránku. Obrovskou spotřebu mají pokrýt solární a větrné elektrárny, jejichž stavba připravuje tisíce zemědělců o půdu.
23. 12. 2021|

Zisk ČEZu se v pololetí propadl o 89 procent. Skupina plánuje dřívejší konec těžby v Severočeských dolech

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o dvě procenta na 108,2 miliardy a provozní zisk před odpisy (EBITDA) klesl o 18 procent na 31,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které skupina ČEZ zveřejnila na svém webu. Na poklesu čistého zisku se podle ČEZu podílelo zhoršení tržních podmínek pro uhelnou energetiku. Podle finančního ředitele ČEZu Martina Nováka přestanou Severočeské doly těžit hnědé uhlí nejpozději do roku 2038 místo dříve plánovaného roku 2050.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 23:21|

Soud znovu zprostil Shenara obžaloby z krácení daní

Pražský městský soud znovu osvobodil někdejšího předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který čelí obžalobě z toho, že neodvedl daně při prodeji tří projektových společností energetické firmě ČEZ. Podle soudu se neprokázalo, že by se skutek vůbec stal. Shenar vinu od počátku odmítá, tvrdí, že zákon neporušil. Aktuální rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Shenar se práva na odvolání vzdal.
28. 5. 2021|

Největší těžař uhlí na světě se soustředí na solární energii. Špinavý zdroj podle něj stejně brzy skončí

Indická společnost Coal India, která je největším těžařem uhlí na světě, se nově výrazně soustředí na sluneční energii. Bude i nadále zavírat menší doly, píše BBC. Indie nyní ročně spotřebuje miliardu tun uhlí, což z ní dělá po Číně druhého největšího spotřebitele této suroviny na světě. Pálení uhlí přímo poškozuje zdraví lidí v okolí a také významně přispívá ke změně klimatu. Většina států se proto od něj postupně odklání.
24. 3. 2021|

Škoda Auto a ČEZ postaví největší střešní solární elektrárnu v Česku

Na objektech mladoboleslavského závodu automobilky Škoda Auto vznikne největší střešní fotovoltaická elektrárna v Česku. Vybudováním a provozem elektrárny pověří Škoda Auto energetickou firmu ČEZ ESCO ze skupiny ČEZ, za koordinaci projektu ponese odpovědnost společnost Ško-Energo. Cenu projektu firmy neuvedly.
12. 2. 2021|

Obce by mohly dát na své budovy víc solárních panelů. Ušetřily by na investice

Obce hledají způsob, jak platit méně za elektřinu. Ve spolupráci s ministerstvy pro místní rozvoj a průmyslu připravují projekty na využití solární energie. Sdružení místních samospráv mezitím na radnicích zjišťuje, jaké mají výdaje a možnosti, kam solární panely umístit. Objevovat by se měly na střechách obecních budov.
9. 2. 2020|

Ropa, jádro, plyn, slunce. Mapy energetiky ukazují zdroje síly i mezinárodního napětí

Debata o budoucnosti energetiky je vzhledem ke změnám klimatu v plném proudu. Oddělit racionální argumenty od lobbistických tlaků nebo nereálného snění může pomoci pohled na vhodně zvolenou mapu.
23. 10. 2019|

Nejvyšší sluneční věž na světě a desetitisíce zrcadel. Izrael představil obří solární elektrárnu

V Izraeli se otevřela další část obří solární elektrárny v Negevské poušti. Na rozdíl od české fotovoltaiky používá elektrárna v Ašalim odlišnou technologii. Areálu dominuje 250 metrů vysoká sluneční věž, nejvyšší svého druhu na světě.
1. 9. 2019|

Dva týdny bez kuchyně či toalety. Aktivistka Thunbergová vyplula do USA

Ekologická aktivistka Greta Thunbergová míří na klimatický summit v newyorském sídle OSN. Do Spojených států nemíří letadlem, nýbrž na palubě jachty, která získává energii ze solárních panelů. Thunbergová chce plavbou snížit svou uhlíkovou stopu. Ozývají se ale i kritické hlasy, které poukazují na to, že výroba rychlé jachty ekologická vůbec nebyla.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 16:58|

Soud zamítl odškodnění 35 milionů pro Vitáskovou, protože ho žádá za už neexistující rozsudek

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl požadavek Aleny Vitáskové na odškodnění pětatřicet milionů korun a úroků v souvislosti s jejím trestním stíháním v kauze solárních elektráren bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových. Proti rozhodnutí se Vitásková může odvolat. Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chtěla řízení o odškodném přerušit, než padne pravomocný rozsudek v hlavní kauze.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 12:14|

Zelená energie i pitná voda. Upravený solární panel by měl pomoci ve vyprahlých oblastech

Odsolit a vyčistit mořskou vodu a zároveň vyrábět energii. S novou technologií, která tyto úkoly kombinuje, přišli vědci ze Saúdské Arábie. Využití by měla najít především v suchých přímořských oblastech s nedostatkem pitné vody. Vedoucí výzkumu Pcheng Wang doufá, že zařízení by mělo být připravené pro komerční užití do pěti let.
10. 7. 2019|

Česko uspělo ve čtyřech arbitrážích ohledně solární energie. Celkem šlo o půl miliardy korun

Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo financí. Česko tak zvítězilo v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti němu byly zahájeny.
16. 5. 2019|