Bavorská vesnice vsadila na obnovitelné zdroje. Je klimaticky neutrální a energeticky soběstačná

Události ČT: Energeticky soběstačná bavorská vesnice (zdroj: ČT24)

Německo chce do začátku listopadu naplnit své zásobníky plynu na více než devadesát procent. Jinak hrozí, že země bude muset výrazně redukovat spotřebu a případně ji nařídit průmyslu i domácnostem. Obyvatelé, ale i celá města hledají způsoby, jak být maximálně energeticky soběstační. Vzorem jim může být bavorská vesnice Wildpoldsried.

Wildpoldsried je klimaticky neutrální a energeticky soběstačný a sbírá jedno ocenění za druhým. „Jsme velmi rádi, že jsme už před více než dvaceti lety začali investovat do obnovitelných zdrojů energie,“ pochvaluje si starostka Renate Deniffelová.

Do obnovitelných zdrojů vložila peníze nejen obec, ale i místní obyvatelé. „U nás se počítá ekologie a ekonomie dohromady,“ dodává starostka. 

Ročně si tak Wildpoldsried přijde na skoro šest milionů eur. Nejvíc peněz má z větrných elektráren, které stojí na kopci za vesnicí a mají výnos až třicet procent. Vítr ale není pro vesnici jediný zdroj, neboť na střechách většiny domů jsou solární panely.

Vlastní plyn i teplo

Záložní zdroj pak mají místní za obcí. Bioplynovou stanici tam založil před třiceti lety ekologický nadšenec a zemědělec Wendelin Einsiedler. Rychle se ukázalo, že se to vyplatí. „Spolupracujeme s padesáti farmami v regionu. Dávají nám biomasu a my jim pak hnojiva.“

Einsiedler vyrábí plyn a z něj elektřinu a proud. Z jeho farmy vede do vesnice čtyři a půl kilometru dlouhý plynovod, který si nechal postavit. „Ve Wildpoldsriedu nepotřebujeme žádný plyn od Putina. Vyrábíme si ho sami. A teplo máme také vlastní,“ dodává zemědělec.

Už teď produkuje Wildpoldsried osmkrát více elektrického proudu, než potřebuje. Dalším cílem vesnice je vytápění. „Tady máme kotel na peletky. Je jediný v obci. Vytopí 170 bytů, osmdesát domů a všechny obecní domy,“ popisuje radní pro energetiku Thomas Pfluger.

Zbylé domy, které představují čtyřicet procent vesnice, už stačí jenom napojit na místní teplovod.