Češi hledají cesty, jak utáhnout drahé energie. Vracejí se k pevným palivům

Události: Češi přecházejí na vytápění pevnými palivy (zdroj: ČT24)

V už postavených domech část jejich majitelů dělá úpravy kvůli drahým energiím. Trend návratu k pevným palivům pokračuje a během léta přibývá domácností, které chtějí zprovoznit třeba roky nepoužívané komíny. Řemeslníci i kominíci tak mají hodně práce.

I když běžná představa kominíka je na střeše, aktuálně má řada zástupců této profese zednické kladivo a majzlík a pracuje přímo v domech. V nich se například snaží dostat ke komínům, které už jsou řadu let zazděné, současní majitelé je ale chtějí obnovit.

„Důvodem pro rekonstrukci rozhodně byla stávající situace –⁠ zdražování elektřiny a plynu, kterým tady teď vytápíme,“ popisuje Jarmila Štěpánová. Čechů, kteří chtějí zprovoznit staré komíny a začít topit třeba dřevem, skokově přibývá.

„Činnost, kterou děláváme na začátku topné sezony, tak jedeme už od jara,“ potvrzuje kominík Petr Fiala. Někdy podle něj postačí vyměnit stará dvířka, jindy je třeba provést celkovou rekonstrukci, tedy takzvané vložkování komína.

Čeká se na kamnaře i řemeslníky

Krbová kamna, která chce rodina Štěpánových umístit do nynější spižírny, si bude muset postavit vlastními silami. Čekací lhůty na kamnaře a krbaře jsou totiž teď v řádu měsíců.

I někteří řemeslníci už mají na letošek plno. Zakázky přijímají až na příští rok. Stejně jako na kominíky se na ně obracejí lidé, kteří se obávají zdražování energií. Poptávají třeba akumulační kamna.

Kromě velké poptávky ovlivňuje termíny zakázek stále i pandemie. Firmám se nedaří doplnit sklady, třeba na krbové vložky se čeká i tři čtvrtě roku. Kominíci zase řeší nedostatek a zdražování nerezového materiálu.