TÉMA

Bioplyn

Autobusy v Jihlavě budou jezdit na bioplyn z nedaleké farmy

Jihlavské autobusy bude pohánět plyn vyrobený z trávy a dalšího bioodpadu z nedaleké farmy v Herálci. Její majitelé spustili v Česku ojedinělé zařízení, které dokáže kromě výroby elektřiny stlačit i nízkoemisní plyn do mobilních zásobníků. Dopravní podnik už na ně začal chystat speciální tankovací zařízení.
19. 5. 2023|

Ve městech roste zájem o třídění bioodpadu. Lidé tím také mohou ušetřit

V České republice přibývá lidí, kteří třídí rostlinný odpad. Například v Praze se zájem o třídění zvýšil až dvojnásobně. Obyvatelé si tam za hnědé popelnice od ledna nemusí nic připlácet. Zájem se ale zvedl ve všech městech, která ČT oslovila. Podle odpadových hospodářů za to může bezplatné dodání nádob a vidina nižších poplatků za odpady.
20. 11. 2022|

Bavorská vesnice vsadila na obnovitelné zdroje. Je klimaticky neutrální a energeticky soběstačná

Německo chce do začátku listopadu naplnit své zásobníky plynu na více než devadesát procent. Jinak hrozí, že země bude muset výrazně redukovat spotřebu a případně ji nařídit průmyslu i domácnostem. Obyvatelé, ale i celá města hledají způsoby, jak být maximálně energeticky soběstační. Vzorem jim může být bavorská vesnice Wildpoldsried.
8. 8. 2022|

Bioplynové stanice mohou být Česku užitečné na cestě od ruského paliva, ale až za mnoho let

Jak nahradit závislost na ruském plynu? V Česku je přes pět set bioplynových stanic, které z bioodpadu vyrábějí teplo a elektřinu. Kdyby všechny měly technologie na výrobu biometanu, mohly by pokrýt až pětinu spotřeby celé země. Reálné to ale je až za víc než deset let.
15. 5. 2022|