Soláry skoro dohnaly v instalovaném výkonu v Česku jádro. Skutečná produkce je výrazně nižší

Události: Popularita fotovoltaiky v Česku (zdroj: ČT24)

Výkon tuzemských fotovoltaických elektráren roste, loni se zvýšil skoro o jeden gigawatt. Je to zdaleka nejvíc od solárního boomu, který v Česku odstartoval před deseti lety. Nejčastější jsou instalace na střechách domácností. Výkonem tři a půl gigawattu se česká fotovoltaika sice přibližuje jaderným elektrárnám, celková spotřeba je však desetkrát nižší. I kvůli tomu, že zdroj energie funguje jen část dne.

Karel Votýpka si nechal fotovoltaiku na svůj dům nainstalovat loni v květnu. Přes léto mu prý pokryje veškeré náklady na elektřinu, v zimě je to pak horší, i tak ale výkon část spotřeby dokryje. Potvrzuje, že hlavním argumentem pro koupi solárních panelů byla právě snaha o ušetření a energetickou soběstačnost.

K elektrárně je připojená baterie. Vykrývá špičku, která je v případě domácností pozdě odpoledne a večer. „Potřebujeme prát, žehlit, vařit, uklízet. Na to slouží baterie, energii jsme z nich schopni dostat,“ vysvětluje výkonná ředitelka společnosti Columbus Energy Simona Labudová.

Solární elektrárny přibyly v Česku o maximálním výkonu 970 megawattů, jde o trojnásobek toho, co předloni. V absolutních číslech provedli technici skoro 83 tisíc instalací, jejich průměrná velikost navíc dál roste. Vedle domácností k tomu přispěly hlavně firemní střechy a po delší době i nové solární panely.

Nové fotovoltaiky za rok 2023 (v MW)
Zdroj: Solární asociace

Podle výkonného ředitele Solární asociace Jana Krčmáře má ještě Česko prostor pro růst. „Stále stavíme méně než třeba Rakousko, Maďarsko, Polsko,“ upozorňuje. Doufá také, že letošní rok bude z hlediska nových výstaveb ještě úspěšnější rok 2023.

„Česko začíná dohánět Evropu, která nám bohužel v minulém desetiletí poměrně dost ujela, včetně 'fosilního' Polska,“ přibližuje programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák, který zároveň působí jako poradce ministra životního prostředí. Podle něj je potřeba se zaměřit i na další typy obnovitelných zdrojů.

Stát kvůli tomu chystá takzvané akcelerační zóny, hlavně pro snazší a rychlejší stavbu větrných elektráren.

Nové fotovoltaiky v uplynulém roce
Zdroj: Solární asociace

Loňský růst ale poznamenaly potíže některých firem a zklamání pro tisíce zákazníků. Zákon taky musí ještě upravit pravidla pro ukládání elektřiny a stabilizaci sítě s ohledem na obnovitelné zdroje. Další, už schválená novinka má pak přijít v pololetí – možnost sdílet vyrobenou energii a zakládat komunity.

„Postupně sledujeme i trend toho, že klienty zajímá instalovat si technologie – tepelná čerpadla a fotovoltaiky – najednou,“ podotýká vedoucí fotovoltaických instalací ze společnosti Woltair Lukáš Papež.

Labudová z Columbus Energy pak očekává, že instalace budou větší, než bývaly doposud. Podle Solární asociace by měly letos přibývat ve větším množství i panely na bytových domech.