Česko zažívá fotovoltaický boom. Lidé chtějí hlavně ušetřit, důvodem je ale i ekologie

Události: Česko zažívá fotovoltaický boom (zdroj: ČT24)

Nejčastější motivací pro pořízení fotovoltaiky jsou nejen finanční důvody, ale i snaha o vlastní nezávislost nebo ochranu životního prostředí. Výzkumníci z ČVUT v Praze a Akademie věd to zjišťovali mezi těmi, kteří využili Novou zelenou úsporám. Česko v posledních měsících prožívá fotovoltaický boom. Jen v prvním pololetí letošního roku energetici zprovoznili 45 197 solárních elektráren.

Kvůli ekologii si podle průzkumu ČVUT pořizuje fotovoltaiku šest procent investorů. Častější jsou pragmatické důvody, tedy hlavně snaha ušetřit. Třetina dotázaných nemá silný názor – využije třeba toho, že dům opravuje. Někoho pak zajímá i technologie, skoro pětina zase chce být soběstačná a nezávislá.

Motivace pro pořízení fotovoltaiky
Zdroj: FEL ČVUT / ČT24

„Chtějí být soběstační nejen na energetických hráčích, tedy nezávislost na tom, jak se hýbe cena elektřiny, ale i třeba v případě výpadku sítě, tak aby měli záložní zdroj,“ ujasnila vědecká pracovnice z fakulty elektrotechnické ČVUT Michaela Makešová.

„Vždy nějakou roli ta ekonomika hraje. Prostě nějakým způsobem to vyjít alespoň trochu musí, ale zároveň je pro některé hodně důležitá ekologie,“ poznamenala vědecká pracovnice Michaela Valentová z fakulty elektrotechnické ČVUT.

Růst táhnou hlavně domácí instalace

Česko v posledních měsících zažívá fotovoltaický boom. Jen v prvním pololetí se připojilo k síti přes 45 tisíc fotovoltaik, což je více než loni za celý rok. Podle Solární asociace by letos mohly přibýt instalace o celkovém výkonu přes jeden gigawatt, včetně velkých firemních střech a nových solárních parků.

Růst dále táhnou domácí instalace, které stát dotuje. „Začnou sledovat svoji spotřebu energie více. Deklarovala to valná většina respondentů, že je to něco, co s instalací fotovoltaického systému přijde,“ sdělila Valentová.

Většina respondentů se také domnívá, že rozvoj obnovitelných zdrojů by měl jít cestou menších projektů v domácnostech.