Další dodavatel fotovoltaik je v insolvenci. Zákazníci zaplatili vysoké zálohy, jsou bez peněz i bez panelů

UDÁLOSTI: Další problémy na trhu firem nabízejících fotovoltaiku (zdroj: ČT24)

V insolvenci je další firma nabízející fotovoltaiku. Na objednané solární panely bude marně čekat část zákazníků firmy Alpha Solar systems, kteří zaplatili na zálohách desítky až stovky tisíc korun. I když je to již několikátý krach dodavatele fotovoltaik, podle Solární asociace má problém jen zlomek procenta firem působících v oboru.

Na insolvenci Alpha Solar systems upozornily v pondělí Hospodářské noviny, insolvenční návrh podal dodavatel firmy. Alpha Solar má podle informací v insolvenčním rejstříku vybrané řádově desítky milionů korun na zálohách.

Její zákazník Jiří Zvolánek popsal pro Černé ovce, že po podepsání smlouvy na dodávku fotovoltaické elektrárny a zaplacení 270tisícové zálohy se nestalo nic z toho, co firmě ukládala smlouva. Do dvou měsíců měla Alpha Solar systems požádat o dotaci a do čtyř měsíců od podpisu nainstalovat panely. „Neudělali nic. Nemám ani panely na střeše, ani žádost o dotaci není,“ shrnul muž výsledek.

Že smlouvu vypověděl, mu nepomohlo. Měl sice slíbeno, že zálohu dostane do sedmi dnů zpět, ale peníze nepřišly. Podobně podle České obchodní inspekce dopadlo více lidí, kteří se na ni obrátili kvůli tomu, že Alpha Solar systems neplnila smlouvu, nevrátila zálohu a přestala komunikovat.

Přestože firma vybírala zálohy, i tak dlužila. „Ze všech stan se schází informace, že dluží řadě subdodávkám, takže není schopna plnit své závazky,“ poukázal zakladatel portálu Refsite.info Petr Kotek.

Na adrese v jihomoravských Lelekovicích, k níž se Alpha Solar systems hlásí na svém webu, sídlí ve skutečnosti jiná firma a její provozní ředitel řekl České televizi, že se dodavatel fotovoltaických elektráren odstěhoval v srpnu.

Majitel Alpha Solar systems Petr Nečas na dotazy odmítl reagovat. V minulosti řekl reportérovi Černých ovcí, že firmu „převzal ve stavu, ve kterém by si ji nevzal nikdo“ a odkázal na podmínky, které podle něj panují na trhu.

Před jednáním společnosti už dříve varoval Státní fond životního prostředí. Upozornil i na firmu Národní dotační centrum, ve které je jednatelem syn vlastníka Alpha Solar systems Martin Nečas.

„V žadatelích a zájemcích o dotaci vyvolávaly dojem, že jsou registrovanými zprostředkovateli Státního fondu životního prostředí a že jsou námi oprávněni vyřizovat žádosti a zprostředkovávat poradenství – což není pravda,“ poukázala mluvčí fondu Lucie Früblingová.

Před Alpha Solar systems zmizely z trhu i některé další solární firmy. Letos skončily v insolvenci Malina nebo FG Energy. Výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář však odmítl, že by šlo o rozšířený problém.

„Z vyšších stovek firem, které na trhu působí, má podle našich informací problém několik – takže zlomek procenta,“ ujistil.

Lidé by si proto při výběru společnosti měli ověřit její historii a reference. Měli by si také dát pozor, jak vysokou zálohu platí. Podle ministerstva se výše platby před zahájením prací pohybuje zpravidla mezi deseti a čtyřiceti procenty.