TÉMA

Solární asociace

Část Čechů si připlatí za solární panely

Některým majitelům solárních panelů v Česku stoupnou poplatky za proud. Týká se to části odběratelů společnosti Innogy, která od července zvyšuje poplatek pro nové zákazníky se solárními panely. Zdůvodňuje to nutností pokrýt vyšší náklady vzniklé provozem elektráren. S rozmachem fotovoltaik totiž stoupají i náklady dodavatelských firem, které musí dopředu odhadnout předpokládanou spotřebu zákazníků. Když se netrefí, musí rozdíl zaplatit. Solárních elektráren mezitím v Česku dál přibývá, zájem o ně ale u domácností upadává.
včera|

Zájemcům o sdílení elektřiny se blíží čas pro registraci

Od srpna by se měli registrovat zájemci o sdílení elektřiny. Elektroenergetické datové centrum (EDC), které to zajistí, čeká na schválení provozního řádu. Odběratelé pak musí splnit i další podmínky. Energii bude možné sdílet v rodinách nebo mezi sousedy. Vznikat můžou i širší komunity.
6. 7. 2024|

Fotovoltaik bude víc přibývat na bytových domech i ve firmách, míní asociace

Podle Solární asociace budou fotovoltaiky od letošního roku více přibývat nejen v domácnostech jako v posledních letech, ale také na bytových domech, ve firmách a do budoucna i v zemědělství. Umožní to změny legislativy a také nové dotace. Po letech příprav vznikají pravidla pro ukládání elektřiny a stabilizaci sítě.
28. 5. 2024|

Soláry skoro dohnaly v instalovaném výkonu v Česku jádro. Skutečná produkce je výrazně nižší

Výkon tuzemských fotovoltaických elektráren roste, loni se zvýšil skoro o jeden gigawatt. Je to zdaleka nejvíc od solárního boomu, který v Česku odstartoval před deseti lety. Nejčastější jsou instalace na střechách domácností. Výkonem tři a půl gigawattu se česká fotovoltaika sice přibližuje jaderným elektrárnám, celková spotřeba je však desetkrát nižší. I kvůli tomu, že zdroj energie funguje jen část dne.
11. 1. 2024|

Boom fotovoltaiky pokračuje. Ze střech rodinných domů se přesouvá na ty firemní

V Česku letos přibude přes tisíc megawattů nových fotovoltaik, očekává Solární asociace. Růst tohoto odvětví podle nich potáhnou velké instalace. Zájem domácností kvůli snížení cen elektřiny i krachu jednoho dodavatele totiž mírně polevil a asociace se obává, aby omezení dotací v rámci vládního balíčku neohrozilo celý sektor obnovitelných zdrojů.
31. 5. 2023|

Části solárních elektráren se zřejmě zvýší daň, rozhodli poslanci

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Ve finále jsou také změny v odměnách pěstounů a v příspěvcích na děti v klokáncích. Odpoledne poslanci ve druhém čtení projednali zvýšení důchodů od příštího roku.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 18:39|

Soláry na střechách lákají. K největší hromadné objednávce se přidalo 11 tisíc lidí

Přibývá domácností, které si na střechu pořizují vlastní solární panely. České televizi to potvrdila Solární asociace, která sdružuje podnikatele v tomto odvětví. Podle ní vyrobily nové „domácí“ elektrárny loni dvakrát víc energie než v roce 2017. Zájem je i o hromadnou objednávku fotovoltaiky, kterou na konci ledna spustila organizace dTest. Za necelý měsíc se k nákupu solárních panelů nezávazně přihlásilo přes 11 tisíc lidí.
26. 2. 2019|