Fotovoltaik bude víc přibývat na bytových domech i ve firmách, míní asociace

Události: Fotovoltaiky (zdroj: ČT24)

Podle Solární asociace budou fotovoltaiky od letošního roku více přibývat nejen v domácnostech jako v posledních letech, ale také na bytových domech, ve firmách a do budoucna i v zemědělství. Umožní to změny legislativy a také nové dotace. Po letech příprav vznikají pravidla pro ukládání elektřiny a stabilizaci sítě.

Například majitel fotovoltaiky s baterií Jan Vokáč nabízí část kapacity zatím zkušebně provozovateli sítě, celých 22 kilowatthodin totiž doma nevyužije. „V bateriích je rezervovaná určitá energie, kterou si může ČEPS odebrat ode mě, když bude potřebovat pro vyrovnání okamžité potřeby,“ vysvětluje.

Jen loni přibylo devět set megawatthodin akumulace. Baterii si pořizuje k fotovoltaice většina domácností.

Sněmovna projednává novelu, která nastaví pravidla k akumulaci. Cílem je zmírnit důsledky nepravidelné výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a tedy posílit stabilitu sítě. „Dokáže dát dohromady třeba velké průmyslové podniky, přečerpávací vodní elektrárny, mrazírny. Třeba i mnohomegawattové bloky, které dokáží krásně stabilizovat soustavu,“ popsal šéf představenstva Solární asociace Jan Fousek.

Loni se připojily k síti fotovoltaiky o celkovém výkonu skoro jeden gigawatt. Letošní růst by měly táhnout bytové domy a také firemní instalace.

Už minulý rok stát zjednodušil pravidla pro instalace do padesáti kilowattů a od poloviny letošního roku umožní lidem elektřinu sdílet.