Zájemcům o sdílení elektřiny se blíží čas pro registraci

Události: Sdílení elektřiny (zdroj: ČT24)

Od srpna by se měli registrovat zájemci o sdílení elektřiny. Elektroenergetické datové centrum (EDC), které to zajistí, čeká na schválení provozního řádu. Odběratelé pak musí splnit i další podmínky. Energii bude možné sdílet v rodinách nebo mezi sousedy. Vznikat můžou i širší komunity.

Aktivním zákazníkům, kteří chtějí sdílet elektřinu například z chalupy do bytu, stačí ohlásit se Elektroenergetickému datovému centru. Start má nastat 1. srpna. Společenství se musí registrovat u Energetického regulačního úřadu, což mohou už nyní.

„Je to jednoduchý formulář, kde se vyplní údaje o tom společenství, v jaké formě ho zakládám, koho do něj chci zapojit. Takže jednoduchý dvoustránkový formulář,“ vysvětluje Jan Bakule, právník Unie komunitní energetiky a Frank Bold.

Je potřeba také chytrý elektroměr, který odečítá po čtvrthodinách. Distributoři ho musí instalovat zdarma do tří měsíců, ale až po registraci. Odborníci proto radí pozvat si dopředu revizního technika. „Zkontroluje vaše odběrné místo, váš rozvaděč, jestli odpovídá připojovacím podmínkám, abyste mohli už pak to průběhové měření instalovat rovnou,“ dodává Bakule.

Příležitost spíš pro firmy?

Například Solární asociace ale očekává, že sdílení bude příležitostí spíš pro města a firmy než pro domácnosti. „Klasicky máte školku s plochou střechou a památkově chráněnou radnici. Jako obec si můžete posílat elektřinu z jednoho objektu na druhý. Nebo u firem, které mají více objektů. Tam primárně vidím obrovský potenciál,“ řekl letos v květnu výkonný ředitel asociace Petr Kusý.

Reálně pak zájemci začnou sdílet elektřinu – po uplynutí lhůt – během několika týdnů nebo měsíců.

Bližší informace je možné získat na infolince EDC 800 720 204 ve všedních dnech od 8 do 16 hodin nebo na webu www.edc-cr.cz.