Část Čechů si připlatí za solární panely

Události: Dražší fotovoltaika v Česku (zdroj: ČT24)

Některým majitelům solárních panelů v Česku stoupnou poplatky za proud. Týká se to části odběratelů společnosti Innogy, která od července zvyšuje poplatek pro nové zákazníky se solárními panely. Zdůvodňuje to nutností pokrýt vyšší náklady vzniklé provozem elektráren. S rozmachem fotovoltaik totiž stoupají i náklady dodavatelských firem, které musí dopředu odhadnout předpokládanou spotřebu zákazníků. Když se netrefí, musí rozdíl zaplatit. Solárních elektráren mezitím v Česku dál přibývá, zájem o ně ale u domácností upadává.

„Nechtěli jsme zatěžovat vyššími náklady, které jdou za těmi s vyšší spotřebou, všechny naše zákazníky,“ vysvětluje zvýšení poplatku mluvčí Innogy Martin Chalupský. Náklady novým zákazníkům s fotovoltaickými panely zvažuje zvýšit i Centropol. Ten plánuje při větších nákladech takovým odběratelům upravit cenu silové elektřiny.

Předseda představenstva Solární asociace Jan Fousek se k takovému zvyšování staví opatrně. „Chápeme, jako sektor, jako solární asociace, to, že někteří dodavatelé s tímto nárůstem přijdou, jen doufáme, že takový nárůst nebude plošný,“ obává se Fousek.

Naopak Pražská energetika o zvyšování poplatků za solární panely neuvažuje. ČEZ věc nechce komentovat. „Situaci kolem tohoto poplatku sledujeme, nicméně my v tuto chvíli nemáme důvod zpoplatňovat speciálně výrobce energie z fotovoltaických elektráren,“ dodává mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Zájem domácností opadá, u firem roste

Celkový počet fotovoltaických elektráren v Česku roste. Na střechách domácností je teď podle Solární asociace asi 164 tisíc elektráren, letos jich přibylo zhruba 22 tisíc. Firemních a pozemních fotovoltaik je něco přes 25 tisíc.

Zájem firem o solární panely se ale poslední dobou zvyšuje, kdežto u domácností zpomaluje. Dokládají to data od samotných prodejců solárních panelů. „Co do počtu (zakázek) jsou to domácnosti, ale co do instalovaného výkonu už možná 50 procent bude spadat pod firemní instalace,“ uvedl Marcus Jany, manažer obchodu SolidSun.


Stát na fotovoltaiku přispívá pomocí dotací z programu Nová zelená úsporám. Nejvíce elektráren, přes 38 tisíc, podpořily vládní dotace ve Středočeském kraji. Lidé o příspěvek hojně žádali také v Jihomoravském, Jihočeském nebo Moravskoslezském kraji. Nejmenší byl zájem o solární dotace na Karlovarsku.

Více solárů, více požárů

S rostoucím počtem solárních elektráren stoupá i množství jejich požárů. Loni hasiči zasahovali u 55 takových případů. Těch bylo zhruba o polovinu více než v předchozím roce. Nejčastější příčinou vznícení panelů je podle hasičů závada rozvaděče, pojistek nebo baterie. „Co nehoří, jsou v první řadě samotné panely. To jsou v podstatě křemíkové destičky, drátky, sklo, tam v podstatě nemá co hořet,“ vysvětluje manažer marketingu a inovací společnosti Raylist Solar Michal Petřek.

Závada tak nastává na druhé straně panelů, kde jsou konektory. Ty při špatném zapojení způsobují podle Petřeka odpor, který kabely zahřívá, a ty se pak mohou vznítit. Dalším rizikem je pak například špatné zvolení velikosti kabelů. „Amatér si může zvolit malý průřez kabelu a ten nevydrží nápor toho množství energie, tím pádem se začne zahřívat, a pak už je to kousek od nějakého zajiskření,“ upozorňuje Petřek.

Pozor je podle něj potřeba dát i na zacházení s bateriemi a střídači. Neméně důležitý je pak dostatek prostoru kolem samotných panelů, které se potřebují chladit, zdůrazňuje manažer. „Proto se obecně doporučuje mít kolem dvou metrů okolo zkrátka prázdno, aby tam mohl proudit vzduch,“ upřesňuje Petřek.

„Je to třeba opotřebení nebo vada materiálu a pak technická závada, která je třeba způsobena špatnou nebo neodbornou instalací,“ shrnuje nejčastější příčiny požárů solárních panelů mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Martin Kavka. Podle něj ale není nutné se rostoucím počtem požárů znepokojovat, a to s ohledem na množství instalací.

Pravidelné revize znamenají vyšší náhrady

Majitelé fotovoltaických panelů by podle odborníků v každém případě neměli zanedbat pravidelné revize panelů. Ty v případě požáru zajímají i pojišťovny, které v závislosti na pravidelnosti prohlídek mohou rozhodnout o výši náhrady škody. České televizi to potvrdila Lenka Slabejová z České asociace pojišťoven. „Pojišťovnu samozřejmě v případě, že dojde ke škodní události, bude zajímat to, jestli docházelo k pravidelným revizím. Velká část klientů na to bohužel zapomíná,“ říká Slabejová.

Podle zástupců pojišťoven je zároveň důležité navýšit po instalaci fotovoltaiky pojistnou částku. Podle nich to zamezí takzvanému podpojištění nemovitosti.