TÉMA

Litultovice

Firma chce zasypat lom na Opavsku odpadem. Lidé se bojí znečištění vody

V šesti obcích na Opavsku vznikla petice proti zasypání starého lomu v Mladecku. Lidem se nelíbí, že do něj chce soukromá firma navézt stavební odpad, tvrdí, že to znečistí podzemní vodu, na které jsou závislé zhruba čtyři tisícovky obyvatel. Na petiční listině je momentálně skoro patnáct set podpisů. Majitel lomu ale tvrdí, že pouze postupuje podle schváleného plánu jeho rekultivace. To ale zástupci obcí odmítají, naopak tvrdí, že plány společnosti jsou s původním záměrem v rozporu.
12. 7. 2024|

Moravskoslezský kraj připravuje mapu oslunění, má pomoci s rozvojem komunitní energetiky

V Moravskoslezském kraji vzniká mapa oslunění. Pomůže samosprávám, firmám i jednotlivcům zjistit, která místa jsou ideální pro fotovoltaiku. Hotová by měla být počátkem příštího roku. Tehdy by také již mohla být schválená novela zákona, která stanoví podmínky pro fungování komunitní energetiky. O zřízení takového systému výroby a distribuce elektřiny mají v regionu zájem desítky obcí.
29. 6. 2023|

Obce na Opavsku chtějí být energeticky soběstačné. Mají peníze na soláry, zhotovitel chybí

Plány obcí na Opavsku na zavedení energetické nezávislosti narazily na problém. V prosinci loňského roku kvůli rostoucím cenám plynu a elektřiny založily spolek EnerKom Opavsko a žádají o dotace na výstavbu solárních panelů. Některé vesnice už dokonce peníze získaly, jenže jim panely nemá kdo nainstalovat. Žádný zhotovitel se jim totiž nepřihlásil.
29. 3. 2022|