Diamo začne rozdávat výpovědi v pondělí. Propuštěných bude méně, než se plánovalo, řekl ředitel

Ředitel podniku Diamo Luděk Kašpar komentuje propouštění zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Státní podnik Diamo propustí stovky lidí, první výpovědi rozdá v pondělí 3. června. Cílem reorganizace je snížení nákladů a zefektivnění činnosti podniku. V současné době státní podnik zaměstnává 3450 lidí napříč sedmi odštěpnými závody po celé zemi. Zaměstnanci, kteří dostanou výpověď, skončí k 31. srpnu letošního roku. Podle ředitele podniku Ludvíka Kašpara přijde o práci v důsledku reorganizace 341 lidí, dalších 42 zaměstnanců pak z jiných důvodů, například jim nebudou prodlouženy smlouvy na dobu určitou.

Pro zaměstnance, kterých se propouštění týká, to však v pondělí nebude žádné překvapení, proces totiž probíhá už delší dobu. „My jsme se se zaměstnanci snažili komunikovat hned od rozhodnutí o reorganizaci. V průběhu měsíce března a začátkem dubna probíhaly rozhovory nebo informativní schůzky se zaměstnanci, se kterými bude ukončen pracovní poměr, aby se to dozvěděli od nás,“ uvedl Kašpar.

Například ve Stráži pod Ralskem by se mělo propouštění dotknout 116 lidí. „Vybírali jsme podle klíče, zejména podle činností a přehodnocení některých činností, které můžeme postrádat, můžeme je utlumit. To byl ten hlavní důvod, protože naším cílem je uspořit finanční prostředky,“ sdělil ředitel podniku.

Plánovaný počet zaměstnanců, kteří mají skončit, byl původně vyšší, a to zhruba o stovku. Kašpar uvedl, že se řadě z nich podařilo najít jiné uplatnění v podniku. „Dochází tak i k přesunu zaměstnanců, třeba z odštěpných závodů na ředitelství,“ upřesnil.

„Nové“ závody Karviná a Příbram

Podnik má šetřit i na jiných místech. Ruší například neobsazené pracovní pozice, kterých je 146, a případně slučuje i některé závody. „Jdeme ze sedmi závodů na čtyři závody. Cílem je uspořit peníze i v oblasti ředitelství, tedy managmentu a vedení těchto závodů. Další oblastí je centralizace některých agend, kdy agendy stahujeme z odštěpných závodů a budou řízeny centrálně,“ vysvětlil Kašpar.

Slučování se týká dvou závodů v Ostravě – odštěpný závod Odra a odštěpný závod Darkov, tuto oblast tak bude pokrývat jeden závod s názvem Karviná. Slučují se také závody v Příbrami a Ústí nad Labem, tento závod se bude nově jmenovat Příbram, právě tam bude podle Kašpara umístěno ředitelství.

Kašpar sdělil, že státní podnik spolupracuje i s Úřadem práce. „Jsme za tu spolupráci velmi rádi. Úřad se bude účastnit i těch pohovorů, které nás čekají. Myslím si, že je tady velká šance na uplatnění (končících zaměstnanců-pozn.red.). Činnosti, které jsou ve státním podniku zajišťovány, jsou z velké části docela odborné,“ uvedl. Je přesvědčen také o tom, že současná situace na trhu práce poskytuje spoustu příležitostí.

Odstupné se bude řídit nejen zákonem, ale také kolektivní smlouvou, vyšplhat se tak může až na sedminásobek měsíční mzdy. „V případě, že bychom ukončili pracovní poměr dohodou s tím, že zaměstnanec odejde o dva měsíce dřív, má nárok na další dva násobky (mzdy),“ uvedl ředitel.

Kašpar také dodal, že státní podnik chce těmito kroky uspořit ročně asi 400 milionů korun. Dalšího propouštění v takovém rozsahu se zaměstnanci podle něj obávat nemusejí.