Diamo propustí stovky zaměstnanců a sloučí závody

Studio ČT24: Státní podnik Diamo chystá propouštění (zdroj: ČT24)

Státní podnik Diamo chystá velké propouštění. Ze závodů napříč celou republikou odejdou stovky lidí. Firma chce ušetřit peníze, které potřebuje pro sanaci následků těžby uranu. Kdo konkrétně výpověď dostane, se zaměstnanci dozvědí příští týden.

Státní podnik Diamo má v současné době 3450 zaměstnanců, a to napříč sedmi odštěpnými závody. V rámci redukce má k 31. srpnu odejít 430 lidí, bude také zrušeno 150 neobsazených míst. Například ve Stráži pod Ralskem výpověď dostane 120 ze současné tisícovky zaměstnanců, zároveň tam společnost zruší 37 neobsazených míst.

Kdo konkrétně odejde, se zaměstnanci dozvědí v příštím týdnu. V dubnu s nimi pak povedou pohovory, aby věděli, jaké mají nároky a jak dál postupovat. Výpovědi ve všech závodech Diamo rozdá v termínu od 1. do 12. června, týkat se mají například lidí z administrativy, obslužných činností nebo údržby.

Státní podnik postupoval podle stejného klíče na všech závodech. Ředitel Ludvík Kašpar zdůraznil, že prioritou je provoz sanačních technologií, tedy ochrana životního prostředí, zdraví obyvatel a bezpečnost provozu dolu.

Zároveň dojde ke sloučení závodů – ze současných sedmi zbydou čtyři. Konkrétně se spojí odštěpné závody v Ostravě a Karviné zaměřené na správu dolů a sanaci a rekultivaci po hornické činnosti a také závody v Dolní Rožínce, Příbrami a Chlumci zaměřené na zahlazování následků hornické činnosti.

Propouštění a fúze mají přinést roční úsporu 400 až 500 milionů korun.

Diamo se specializuje na zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice. Zaměřuje se i na ochranu ložisek a využití strategických surovin a další využití těžebních odpadů.

Podle výroční zprávy překročil v roce 2022 obrat podniku šest miliard korun, osobní náklady přesáhly 2,5 miliardy. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.