TÉMA

Kolektivní smlouva

Lékaři v karlovarské krajské nemocnici dostanou přidáno, víc peněz bude mít i další personál

Navýšení mezd lékařů o zhruba šest procent přineslo úterní jednání odborů s vedením krajské nemocnice v Karlových Varech. Víc peněz prostřednictvím paušálu dostane i nelékařský personál. Kolektivní vyjednávání trvalo déle než v minulých letech, začalo už loni na podzim.
21. 3. 2023|

Výroba v kolínském závodu Toyota se na konci února plně neobnoví

Výroba aut v kolínské automobilce Toyota se po odstávce zatím nevrátí do plného provozu, dodávky dílů nebudou ani začátkem března stoprocentní, uvedli v pátek odboráři. Odstávka kvůli nedostatku komponentů začala 1. února, linky se mají znovu rozběhnout 27. února. Zaměstnanci dostali informaci, že budou po skončení odstávky pracovat ve výrobě tři dny v týdnu místo pěti, řekla předsedkyně odborů automobilky Martina Kleimodová.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 17:57|

Stávka v Nexenu končí. Firma zvýší mzdy, podoba kolektivní smlouvy se teprve vyjasní

Končí stávka ve firmě Nexen. Po sedmi dnech se odbory dohodly s vedením společnosti na zvýšení mezd a podpisu kolektivní smlouvy. Zaměstnanci dostanou od března přidáno o osm procent. Rozhodujícímu jednání předcházela schůzka odborářů s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), na jehož žádost se do rozhovorů vložil také korejský velvyslanec Kim Te-čin.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 17:57|

30 let zpět: Stávková pohotovost na železnici

Vedení odborů Československých drah vyhlásilo stávkovou pohotovost. Odborářům se například nelíbilo, že vedení drah stále neuzavřelo kolektivní smlouvu. Požadovali také změnu struktury vedení podniku. Následná anketa mezi zaměstnanci pak ukázala velkou nespokojenost železničářů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 4. 2022|

Kamera, klapka, stávka. Hollywoodští filmaři žádají lepší podmínky, třeba pauzy na oběd

Hollywoodu hrozí stávka filmařů. Profese ze zákulisí totiž chtějí vyjednat lepší podmínky v nové kolektivní smlouvě. Pokud se zaměstnavatelé nedohodnou, stávka vypukne v pondělí. To by znamenalo další ránu pro celý filmový průmysl, který se po koronavirové pandemii opět probouzí k životu.
15. 10. 2021|

Zaměstnanci autobusového dopravce Z-Group bus hrozí stávkou, chtějí vyšší mzdy

Odborové organizace sdružující zaměstnance autobusového dopravce Z-Group bus, který sídlí ve Zlíně, ale působí v mnoha částech České republiky, vyhlásili stávkovou pohotovost. Odboráři požadují vyšší mzdy, kritizují nepřiměřeně dlouhé jednání o kolektivní smlouvě na rok 2021. Vyplývá to ze zveřejněného prohlášení odborových organizací. Podle mluvčího firmy Z-Group bus Miroslava Slaného je vyhlášení stávkové pohotovosti nezákonné a předčasné. Na vyhlášení stávkové pohotovosti, která začala o víkendu, v úterý upozornil Český rozhlas.
13. 7. 2021|

Zaměstnanci výrobce sporáků Mora Moravia dostanou přidáno až 5,5 procenta

Zaměstnanci výrobce sporáků Mora Moravia z Hluboček na Olomoucku dostanou přidáno až 5,5 procenta. Dohodli se na tom zástupci odborů s vedením společnosti po schůzce, které předcházel pondělní protest části zaměstnanců. Téměř pět set pracovníků podepsalo petici na podporu požadavků odborářů. Ti se na podobě nové kolektivní smlouvi dohodli až v osmém kole vyjednávání.
21. 2. 2020|

Liberty Ostrava se s odboráři dohodla na budoucnosti huti. Prodlužuje se i platnost kolektivní smlouvy

Zástupci majitele a vedení huti Liberty Ostrava podepsali s odboráři dohodu o budoucnosti firmy. Týká se budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, ale také prodlužuje platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. Huť má od letošního 1. července nového majitele, skupina Liberty Steel ji koupila od skupiny ArcelorMittal. Odboráři se dříve obávali propouštění nebo omezení výroby.
12. 9. 2019|

Zaměstnanci ostravského dopravního podniku si polepší. Dostanou i příplatek za celodenní směnu

Zaměstnancům Dopravního podniku Ostrava (DPO) příští rok vzrostou mzdy o deset korun na hodinu. Nárůst mezd by měl představovat 1600 až 1700 korun měsíčně. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy, kterou podepsali zástupci vedení podniku a odborů. Průměrná měsíční mzda v DPO byla v loňském roce něco přes 28 tisíc korun, letos už přesáhla částku třicet tisíc. Ostravský dopravní podnik má více než dva tisíce zaměstnanců.
2. 9. 2019|

Odboráři se s vedením Zetoru dohodli na kolektivní smlouvě. Z požadavků ale museli slevit

Odbory brněnského Zetoru spolu s vedením společnosti podepsaly novou kolektivní smlouvu, platy se zvýší o šest set korun. Odboráři se ale museli spokojit se zvýšením mzdových nákladů jenom o dvě procenta, původně požadovali pět a půl procenta. Zetor obnovil výrobu v únoru, do konce roku chce vyrobit přes patnáct set nových traktorů.
29. 3. 2019|

Vyšší platy a benefity. Brněnský dopravní podnik se s odbory na kolektivní smlouvě zatím nedohodl

Vedení dopravního podniku v Brně nabízí zaměstnancům letos růst mezd o tři procenta. Odboráři původně požadovali nárůst o 12 procent, následně ale slevili na devět. Obě strany tak stále hledají kompromisní řešení a v jednání o nové kolektivní smlouvě budou pokračovat začátkem března. Platnost současné vyprší na konci dubna.
15. 2. 2019|

Zdravotníci ve Zlíně protestovali proti rušení příplatků i odvolání ředitelky

Desítky zdravotních sester z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně přišly na zasedání krajského zastupitelstva, aby protestovaly proti rušení příplatků a některých benefitů. Upozornily také na to, že v nemocnici není stále uzavřena kolektivní smlouva. Zaměstnanci Kroměřížské nemocnice zase přišli vyjádřit nesouhlas s nedávným odvoláním ředitelky Lenky Mergenthalové.
4. 2. 2019|

Zetor se snaží nahodit motor. Propouští méně než plánoval, chce vyprodat sklady

Nejvýše 170 zaměstnanců brněnského Zetoru dostane výpověď. Je to o třetinu méně, než firma původně plánovala. Zatím výrobce traktorů propustil 135 lidí, z toho byla zhruba polovina takzvaně na dohodu a polovina výpovědí. Propouštění se dotklo všech profesí. Zbývající zaměstnance čeká další vyjednávání o nové kolektivní smlouvě, stávající končí v březnu. Odbory budou požadovat hlavně vyšší mzdy.
2. 2. 2019|

Zaměstnanci brněnského dopravního podniku jednají o platech. Přidat by chtěli hlavně řidiči

Vedení Dopravního podniku města Brna (DPMB) letos neplánuje žádné plošné zvyšování mezd. S tím ale nesouhlasí odbory. Obě strany spolu zase po roce vyjednávají o podobě nové kolektivní smlouvy. Ta loňská přestane platit s koncem dubna. Přidáno by chtěli dostat zejména řidiči.
24. 1. 2019|