Zdravotníci ve Zlíně protestovali proti rušení příplatků i odvolání ředitelky

Desítky zdravotních sester z Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně přišly na zasedání krajského zastupitelstva, aby protestovaly proti rušení příplatků a některých benefitů. Upozornily také na to, že v nemocnici není stále uzavřena kolektivní smlouva. Zaměstnanci Kroměřížské nemocnice zase přišli vyjádřit nesouhlas s nedávným odvoláním ředitelky Lenky Mergenthalové.

Odboráři ve zlínské nemocnici už před dvěma týdny pohrozili stávkovou pohotovostí. Důvodem je podle nich personální krize v nemocnici a stále neuzavřená kolektivní smlouva na letošní rok. Poslali proto otevřený dopis hejtmanovi a krajským zastupitelům. Vedení nemocnice už dříve uvedlo, že podle vnitřního předpisu se letos zaměstnancům nemocnice průměrně zvýší tarifní mzda o šest procent. Peníze však bude rozdělovat přímý nadřízený. Podle vedení se tím mají odstranit rozdíly z minulosti v rámci oddělení i mezi jednotlivými odděleními.

Podle odborářů se zvýší mzda směnných sester, ale na úkor sester v jednosměnném provozu. „Nelíbí se nám, že nám vedení Baťovy nemocnice odebírá už jednou přiznané příplatky a že v současné době, kdy je krize ve zdravotnictví a není personál, že se nám odebírají benefity. Nelíbí se nám jednání personálního oddělení, že jsou nahrazovány sestry všeobecné sestrami praktickými, že je málo pomocného personálu a sestry musí někdy pracovat i za sanitárky,“ vysvětlila Martina Hvozdenská, která zastupuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče.

Nevíme, za kolik peněz pracujeme, tvrdí sestry

Příplatky se podle ní snížily o patnáct set korun všem sestrám a dále různě podle oddělení. „Něco nám odeberou a potom, co nám slíbil premiér Andrej Babiš příplatky za směnnost, nám něco dají, ale nebude to pět tisíc korun pro sestru ve směně, jak deklaroval pan Babiš,“ poznamenala odborářka.

Podle ní vedení nemocnice tvrdilo, že nikomu mzda neklesne a vše uspokojí, ale neřeklo jak. „Nevíme, za kolik peněz nyní děláme. Nejhorší je, že sestry nebo sanitárky, které nastoupily k prvnímu lednu, vůbec nemají mzdový předpis,“ uzavřela Hvozdenská.

Podle člena představenstva zlínské nemocnice Vlastimila Vajdáka se loni průměrný příjem sestry zvedl o sedmnáct procent a letos se zvedne o dvacet procent. „Na trhu není obor, kde by platy tak rostly,“ řekl Vajdák. Podle něj se letos v nemocnici mzdy nikomu nesníží.

Ve zlínské nemocnici, která je největší ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem, pracovalo loni přes dva tisíce lidí.

Znovujmenování ředitelky nemocnice v Kroměříži neprošlo

Zaměstnanci Kroměřížské nemocnice přišli na jednání zastupitelstva podpořit bývalou ředitelku Lenku Mergenthalovou, kterou valná hromada, tedy krajští radní, odvolali před týdnem. Jako hlavní důvod tehdy hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl neshody v představenstvu nemocnice. Předsedou představenstva nemocnice i ostatních tří krajských nemocnic je Radomír Maráček, který se pondělního jednání zastupitelstva nezúčastnil. Neshody v představenstvu potvrdila také Mergenthalová.

Podle ní se kumulovaná ztráta nemocnice od roku 2014, odkdy nemocnici vedla, snížila ze 176 milionů na současných 83 milionů korun. „Nemocnice má nyní nula závazků po splatnosti, loni v červnu všechny vyrovnala,“ uvedla Mergenthalová. Podle ní je krajské zdravotnictví v nejistotě, jež ohrožuje stabilitu personálu. Řekla, že respektuje rozhodnutí valné hromady o odvolání, nicméně si není vědoma žádného pochybení.

Důvody k jejímu odvolání byly podle předsedy krajského zdravotního výboru Pavla Pustějovského (ANO) vágní. Zpochybnili je i opoziční zastupitelé. Odvolání ekonoma Petra Liškáře, který Mergenthalovou od února ve funkci nahradil, a opětovné jmenování původní ředitelky ale zastupitelstvo neschválilo.