Brňané zaplatí za teplo opět o něco méně. Umožňuje to levnější plyn i spalování odpadů

Teplárny Brno letos už podruhé snižují cenu tepla. Brněnské domácnosti od října nově zaplatí 1199 korun za gigajoule (GJ) s DPH. Dosud to bylo 1485 korun, tedy o 286 korun více. Snížení ceny umožnil zejména vývoj ceny plynu na trhu, sdělili na brífinku zástupci městské společnosti. Běžná domácnost může podle nich ušetřit až skoro deset tisíc korun za rok.

„Po zdražení tepla před rokem, které bylo o 115 procent na 1672 korun na gigajoule, jde už o druhé snížení ceny. Poprvé jsme cenu snížili od letošního března o 187 korun na gigajoule, od letošního října o dalších 286 korun. V porovnání s cenou z listopadu 2022 to pro běžnou domácnost se spotřebou 20 GJ ročně znamená roční úsporu 9500 korun,“ řekl generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

Hlavním důvodem snížení cen je pokles ceny plynu, který stále představuje hlavní zdroj tepla v Brně. Vyrobí se z něj přibližně 80 procent. Zatímco po většinu loňského roku se po zastropování cena plynu pohybovala okolo 2500 korun za megawatthodinu (MWh), do letošního ledna klesla na přibližně 1500 korun za MWh.

„Cena se ale stále nevrátila na hodnoty, které byly obvyklé před energetickou krizí a pohybovaly se okolo 500 až 600 korun za megawatthodinu,“ doplnil finanční ředitel tepláren Přemysl Měchura.

Pomohla i výroba tepla a elektřiny spalováním odpadů

Kromě vývoje ceny plynu je dalším důvodem snížení ceny tepla také užší spolupráce s městskou odpadovou společností SAKO Brno, která vyrábí teplo a elektřinu ve spalovně z odpadu. Obě společnosti spojily své dispečinky a podle momentálního vývoje ceny elektřiny propočítávají, zda je výhodnější z odpadu vyrobit teplo, nebo elektřinu.

Do budoucna plánují Teplárny Brno snižovat závislost výroby tepla na zemním plynu. Ve výstavbě už je nový kotel na dřevní štěpku, který má od roku 2025 vyrábět 15 procent tepla pro Brno. Počítá se také s využitím třetího kotle na spalování odpadu, jehož výstavbu plánuje SAKO Brno.

Od roku 2030 pak má polovinu tepla pro Brno poskytovat horkovod z jaderné elektrárny Dukovany. Po zavedení všech těchto opatření by z plynu pocházelo už pouze pět procent tepla spotřebovaného ve městě za rok.

Cena tepla v Brně se dlouho nezvyšovala, růst ceny pro domácnosti v roce 2019 vyrovnal pokles DPH. V roce 2021 na podzim ale kvůli rostoucím cenám vstupů teplárny zvýšily cenu pro domácnosti o čtvrtinu na 784 korun za GJ včetně DPH a od listopadu loňského roku na 1672 korun včetně DPH. Letos v březnu teplárny cenu snížily na 1485 korun.