Začala epidemie respiračních onemocnění, hlásí ministerstvo zdravotnictví

Česko překročilo hranici epidemie akutních respiračních onemocnění. Vyplývá to ze zprávy Státního zdravotního ústavu, podle kterého je nemocných přes 2300 na 100 tisíc obyvatel. To je víc než třetinový nárůst v porovnání s předchozím týdnem. Lékaři nové případy evidují ve všech krajích a věkových kategoriích, nejvíc přibývá chřipky. Formálně epidemii vyhlašuje hlavní hygienička.

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším seskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva Matyáš Fošum. Ten také na dotaz ČT sdělil, že epidemie akutních respiračních chorob začala.

Lidem s příznaky doporučuje zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři nebo chronicky nemocní. „Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,“ poradil Fošum.

Uvedl také, že nejvíce nemocné jsou nyní děti do pěti let a pak následuje hned skupina od šesti do jedenácti let. Co se týče opatření, jako je například nošení respirátorů nebo omezování návštěv v nemocnicích, tak ministerstvo podle jeho slov žádné opatření na celostátní úrovni neplánuje. „Vše závisí na krajských hygienických stanicích,“ doplnil. 

Náměstek ministra zdravotnictví Fošum k vyhlášené epidemii (zdroj: ČT24)

Lékaři ale doporučují všem, kteří vstupují do nemocničních budov, mít ochranu dýchacích cest. Některá zařízení se rozhodla návštěvy omezit. Úplný zákaz od pondělí vyhlásila například Nemocnice Na Homolce v Praze. Návštěvy nepovoluje ani třeba nemocnice v Uherském Hradišti.

Praha a Jihočeský kraj jsou zatím výjimkou

V Praze podle ministerstva zatím nejde o epidemii, ale zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí, v Jihočeském kraji je situace hraniční. „Data naznačují, že epidemie je v tomto kraji zatím lokalizovaná jen ve dvou okresech,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo. Podle údajů SZÚ v současné době cirkuluje virus SARS-CoV-2, chřipka a RS virus.

Vlna RS viru, který postihuje hlavně malé děti a výrazně zvýšil počet pacientů na dětských odděleních nemocnic, podle mluvčí SZÚ Štěpánky Čechové kulminuje a v příštích týdnech odborníci očekávají pokles. „Epidemie chřipky je zatím založena především na cirkulaci typu A/H3, postupně se přidává typ A/H1. Chřipku typu B evidujeme pouze sporadicky,“ uvedla.  

Očekává se podle ní také vzestup počtu nákaz novým typem koronaviru, který už se projevuje v dalších evropských zemích. „V České republice zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a mírně roste počet detekcí variant BQ.1. Klinická praxe ale nehlásí žádné neobvyklé průběhy nemoci u těchto variant,“ dodala.

Příznaky respiračních onemocnění
Zdroj: CDC