Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

UDÁLOSTI: Možné změny v očkování proti covidu (zdroj: ČT24)

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.

Vakcinace se nyní dostala do tempa slibovaného již před několika měsíci. V pracovní dny přichází do očkovacích center či ordinací přes sto tisíc lidí, o víkendech zhruba polovina. Na konci března, v době, kdy epidemie covidu-19 v Česku vrcholila a zároveň se dařilo naočkovat jen kolem 40 až 50 tisíc lidí denně, učinilo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, které mělo umožnit dát 1. dávku co nejvíce lidem. Avšak za tu cenu, že na dokončení vakcinace si počkají déle.

O prázdninách by se mohl rozestup mezi dávkami vakcín Pfizer/BioNTech a také Moderna vrátit z šesti týdnů zpět na tři, pokud ovšem bude vakcín dost. Jak podotkl vedoucí lékař očkovacího centra v královéhradecké fakultní nemocnici Pavel Kosina, platí medicínské doporučení mít mezi dávkami právě 21 dnů. O to se královéhradecké centrum ostatně pokoušelo, ale vydrželo to jenom několik dnů. „Respektujeme přání držet 42 dnů,“ řekl Kosina.

Mladí mají o vakcínu menší zájem, těhotné a kojící ženy někde odmítají

Zájem o očkování klesá s věkem. Z nejmladší věkové skupiny 16 až 29 let se na něj přihlásila jen necelá třetina lidí, z třicátníků 42 procent. U ostatních věkových skupin projevila o vakcínu zájem většina lidí, mezi sedmdesátníky a osmdesátníky téměř devět desetin populace. Ti se ovšem na druhou stranu mohou registrovat již od zimy, zatímco nejmladší věkové skupině se rezervační systém otevřel až počátkem června.

Zejména mladší lidé narážejí také na problém, že na některých očkovacích místech nechtějí zdravotníci podat vakcínu těhotným ženám. Podle České vakcinologické společnosti ovšem i těhotné a kojící ženy mohou injekci bez obav dostat. „V obou případech není žádný důvod domnívat se, že by tyto ženy neměly nebo nesměly být očkované. Ale vždy to bude individuální rozhodnutí,“ uvedla místopředsedkyně vakcinologů Hana Cabrnochová.

Například očkovací centrum v Dobřichovicích ale posílá ženy, které čekají nebo kojí děti, pryč. „Nechceme přejímat odpovědnost za něco, za co odpovědnost převzít nemůžeme,“ prohlásil jeho vrchní koordinátor Jiří Geissler. V Liberci podle PR manažera krajské nemocnice Václava Řičáře dostávají těhotné ženy vakcínu od druhého trimestru, kojícím doporučují počkat, dokud nebude dítě schopné pozřít i něco jiného než mateřské mléko. „Pro případ, že by se po očkování dostavila nežádoucí reakce,“ upřesnil.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ovšem upozornil, že by těhotné měli očkovat všude. „Není to nastaveno tak, že by mohlo očkovací místo odmítnout naočkovat takovou ženu,“ zdůraznil.

Očkování funguje, ujistil ÚZIS

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky naznačují, že očkování před nákazou covidem-19 účinně chrání. Z lidí, kteří dostali jen první dávku, onemocnělo 0,9 procenta a z těch, kteří jsou plně očkování, 0,3 procenta. „Zejména ale úplně dramaticky spadly dolů hospitalizace a hlavně ty těžké průběhy,“ dodal ředitel ústavu Ladislav Dušek.

Objasnil, že lidé, kteří se i po vakcinaci nakazili, jsou buď velmi staří, anebo trpí jiným onemocněním, a proto u nich vakcína nevyvolala dostatečnou ochranu.

Třetí dávka po devíti měsících? Ještě se uvidí

Zatím se očkuje většinou – s výjimkou vakcíny Johnson & Johnson – dvěma dávkami, ale nejspíše to nebude vše. Ostatně například i nynější pravidla pro návštěvy restaurace nebo třeba kadeřníka stanoví, že za imunního vůči nákaze je považován člověk, který dostal obě dávky, jen devět měsíců od začátku očkování.

Kdy bude nutné se přeočkovat, není však zatím zcela jisté. Ministr zdravotnictví naznačil, že by se požadavky mohly zmírnit. „Devět měsíců byla arbitrární lhůta. (…) Zatím to vypadá, že bude ochrana trvalejší,“ poznamenal.

Odborníci ze skupiny MeSES varovali ovšem i před tím, aby se účinek očkování přeceňoval. Je podle nich potřeba pokračovat v testování na koronavirus, aby se zabránilo šíření nebezpečných mutací. „Zejména z těch, kteří přijíždějí z rizikových zemí – a to mohou být za nějakou dobu i některé země Evropské unie – by bylo dobré testovat i očkované,“ míní epidemiolog a vedoucí MeSES Petr Smejkal.