V sobotu přibylo 74 nakažených. Od úterý by mohly skončit roušky ve třídách ve zbylých krajích

Ve třech krajích, kde ještě musí žáci nosit ve třídách respirátory, by mohla tato povinnost v úterý skončit. Řekl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), jeho záměr ale ještě musí schválit vláda, která se sejde v pondělí. Epidemie covidu-19 stále slábne i v nejhůře zasažených regionech. V sobotu bylo pozitivních pouze 74 testů na covid-19. Stejně jako minulou neděli spadl denní přírůstek pod stovku, byl dokonce ještě nižší. V přepočtu na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden už jen v jednom okrese více než 50 nových případů.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Minulou sobotu vykázalo ministerstvo zdravotnictví přes 150 nových případů covidu-19, následující den poprvé od loňského 19. července poklesl přírůstek pod sto. Nyní již víkend začal s pouhými 74 pozitivními případy. Méně jich bylo naposledy 13. července minulého roku.

Nízké zůstává i reprodukční číslo, které s koncem pracovního týdne spadlo na nejnižší hodnotu od začátku epidemie. Nyní je na 0,69, tedy nepatrně výše, stále však naznačuje, že by vývoj mohl být příznivý.

V nemocnicích leží nyní 181 lidí nakažených covidem-19, což je nejméně od přelomu loňského srpna a září. Ve vážném stavu je 24 z nich.

Dlouhodobé následky mají nízké desítky procent nakažených, uvádí vědci

Podle vědců z iniciativy Sníh se nízké desítky procent nakažených potýkají s dlouhodobými následky po prodělání onemocnění, a to včetně lidí, kteří stonali bez příznaků nebo jen lehce. „Pociťujete-li přetrvávající obtíže po prodělání covidu-19, konzultujte je s ošetřujícím lékařem, který určí vhodnost dalších vyšetření a případné léčby ve specializované ambulanci,“ sdělil internista a bývalý ředitel Karlovarské krajské nemocnice Petr Svoboda.

Mezi nejčastější dlouhodobé obtíže patří například vyčerpání, poruchy soustředění, bolest hlavy, ztráta čichu či chuti, dýchací obtíže, kašel, deprese, úzkosti či bolest svalů. Řada příznaků ale podle odborníků odezní sama.

Takzvaný long covid se podle nich nevyhýbá ani dětem. „Při rozhodování o očkování dětí a mladých lidí by se měla brát v potaz nejen ochrana před akutními riziky prodělání covidu-19, ale i další faktory, jako je například ochrana před long covidem,“ dodal Svoboda.

Jen ve Velké Británii je podle těchto vědců více než 370 tisíc lidí, kteří se s následky potýkají ještě rok po nákaze, včetně tisíců dětí. Iniciativa upozorňuje, že následky nemoci u nich mohou mít i podobu neurologických nebo imunologických změn.

Na sto tisíc obyvatel přibylo v ČR za týden 14 nakažených, v některých okresech ale násobně více

Za sedm dní přibylo v Česku 1470 nakažených, v přepočtu na sto tisíc obyvatel je to 13,7. Rovná polovina ze čtrnácti krajů je však nad tímto průměrem. Zatímco Vysočina, Praha, Moravskoslezský a Zlínský kraj jsou jen mírně nad ním – kolem 15 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní – v Jihočeském a Libereckém kraji je incidence nejméně o polovinu vyšší.

V Jihočeském kraji přibylo za týden 26,4 případu na sto tisíc obyvatel, z okresů zůstává nejhorší situace na Českokrumlovsku. I zde se však po sobotě situace zlepšila, týdenní incidence na sto tisíc obyvatel klesla pod 60 na hodnotu 58,7. Na Českobudějovicku, které je druhým nejhůře zasaženým okresem, se již počet případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní dostal pod padesátku, na 47,3.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že z hlediska dalšího šíření koronavirové nákazy je rizikových devět okresů. Zařadil k nim také Šumpersko, kde je momentálně sedmidenní incidence 31 případů na sto tisíc obyvatel.

Situací v oblasti se zabýval krizový štáb Olomouckého kraje. Podle jeho předsedy a hejtmana Josefa Suchánka (STAN) mají hygienici situaci pod kontrolou. Rozšíření covidu-19 v okresu podle něj souvisí s nákazou na jedné poště v okresu, kontakty se podařilo vytrasovat, ujistil. Žádná mimořádná opatření proto kraj nechystá. Situace se ostatně zlepšuje, za týden klesl počet případů na sto tisíc obyvatel zhruba na polovinu. V šumperské nemocnici je pouze jeden pacient s covidem-19.

Kromě nově prokázaných případů covidu-19 klesá o víkendu běžně i počet podaných dávek vakcín proti němu. Uplynulý pracovní týden byl první, kdy zdravotnická zařízení vykázala každý den od pondělí až do pátku přes sto tisíc očkování, v sobotu zpomalila vakcinace zhruba na polovinu s 49 416 dávkami za den. Druhou dávku potřebnou u většiny vakcín k dokončení očkování v sobotu dostalo 19 765 lidí.

Celkem zatím zdravotníci aplikovali téměř 6,5 milionu dávek, dokončené očkování mají víc než dva miliony lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve večerním videu na sociálních sítích uvedl, že jednou dávkou je naočkováno 50,6 procenta populace nad 16 let věku a 23,3 procenta má očkování ukončené.

Vakcína by pro děti od dvanácti let mohla být v září, řekl Vojtěch. Babiš mluví o červenci

Na první dávku vakcíny čeká nyní podle Vojtěcha, který v neděli podstoupil očkování v ústeckém velkokapacitním centru, řádově několik stovek tisíc lidí. Registrovat se nyní mohou lidé ve věku od šestnácti let. Ministr avizoval, že od září by mohla být k dispozici praktickým lékařům vakcína Pfizer/BioNTech pro děti od dvanácti let. Dodal, že aktuálně se soutěží distributor, který by to mohl zajistit.

„Termín pro očkování skupiny 12 plus ještě nemáme. Musíme obsloužit všechny ty, kteří čekají ve frontě 16 plus, a bude také záležet na dodávkách vakcín, protože ještě nemáme potvrzené dodávky od firmy Pfizer na červenec,“ uvedl Vojtěch.

Ve skupině mezi dvanácti až šestnácti lety je podle něj zhruba 400 tisíc až 500 tisíc lidí. „Pfizer je jediná zatím určená vakcína pro tyto děti a ta bude aplikovaná do konce léta v těchto velkokapacitních centrech. Od září předpokládáme, že by měla být k dispozici praktickým lékařům pro děti a dorost, teď se soutěží distributor, který by to mohl zajistit,“ řekl ministr.

Babiš v neděli později řekl, že by se děti od 12 let měly začít očkovat koncem července. „Záleží na rodičích a na těch dětech, jestli budou, nebo nebudou chtít,“ poznamenal.

Procesem registrace pro skupinu dětí od dvanácti let nyní prochází vakcína od společnosti Moderna, kterou už nyní dostávají praktičtí lékaři. Pokud bude schválena pro tuto věkovou skupinu, mohli by jí praktici očkovat ještě před koncem prázdnin.

Školní třídy bez ochrany dýchacích cest budou asi v celé ČR

Od minulého úterý mohli ve většině republiky žáci ve třídách a lidé na pracovištích odložit respirátory či roušky. Povinné jsou stále ve společných prostorách, jako jsou školní chodby, ale ve třech krajích s nejhorším vývojem epidemie zůstaly ještě povinné všude. I v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji, kde povinnost zůstala, by ale mohla skončit následující úterý.

„Pravděpodobně k tomu dojde zítra (v pondělí – pozn. red.), že už i v těchto krajích tuto povinnost zrušíme, protože ve všech těchto krajích se ta situace zlepšuje,“ avizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, s čím půjde na nadcházející jednání kabinetu. Babiš později uvedl, že nošení roušek ve školách v pondělí projedná Rada vlády pro zdravotní rizika a kabinet.

Přestože ve zmíněných krajích je sedmidenní incidence vzhledem k počtu obyvatel nad celostátním průměrem, i v nich klesla. Ministerstvo v minulosti považovalo za hraniční hodnotu 30 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, tedy hodnotu, pod kterou se již dostal i Jihočeský kraj.

Končí koronavirová omezení na železnici, od pondělí budou venkovní akce bez omezení kapacity

V neděli končí část omezení, která kvůli poklesu mobility zavedly kraje, stát a České dráhy v železniční dopravě. Na trať se vrací část pendolin, bez omezení již jezdí všechny vlaky z Prahy do Berlína a Mnichova i expresy z Prahy do Českých Budějovic včetně spoje do Českého Krumlova.

Od pondělí bude možné pořádat venkovní akce bez omezení kapacity. Pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Od 1. července by se pak měl podle Babiše zvýšit maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5 tisíc venku a 2 tisíce uvnitř za určitých opatření.

Adam Vojtěch avizoval na počátek prázdnin další velkou změnu. Tehdy by mohla skončit povinnost nosit ve vnitřních prostorách respirátory, mohly by místo nich stačit zdravotnické roušky.