Testování v podnicích by se mohlo týkat jen nejproblematičtějších krajů nebo okresů, plánuje Vojtěch

Adam Vojtěch v Interview ČT24: „Ukazuje se, že pandemický zákon není dokonalý, jsou tam díry.“ (zdroj: ČT24)

Plošné testování ve školách bude pokračovat i po prázdninách. Zato ve firmách by již nemuselo být povinné v celé republice, nýbrž jen v některých krajích či okresech, kde bude covid-19 rozšířen nejvíce. V Interview ČT24 to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi žáky zatím počítá s testováním v září, a kdyby se ukázalo, že se situace nezhoršuje, mohlo by po měsíci také skončit. Zároveň ministerstvo plánuje, že od začátku července budou ve veřejné dopravě a obchodech stačit zdravotnické roušky na rozdíl od nynějších respirátorů.

Firmy, živnostníci, ale i úřady a další instituce v celém Česku mají povinnost testovat své zaměstnance do konce června. Co bude potom, není ještě jasné, podle Vojtěcha ale plošná povinnost nejspíše skončí.

„Diskutujeme, jestli to bude na povinné bázi, na základě doporučení nebo půjdeme po okresech, respektive krajích, které jsou zasaženy více na základě incidence,“ uvedl s tím, že do diskuse je zapojen i Svaz průmyslu a dopravy. Naznačil, že se mu zamlouvá možnost ponechat testy povinné, ale pouze „tam, kde vidíme, že je situace zhoršená“. „Pokud jsou kraje, kde je situace klidná, asi to takový smysl nemá,“ dodal.

Do konce června se bude plošně testovat i ve školách, v tom ale budou muset žáci i učitelé pokračovat také po prázdninách. Potrvá to nejméně měsíc. „Chceme připravit – a jsme v tom ve shodě i s ministrem školství – plošné testování ve školách, zejména v září. Pokud se ukáže, že je situace klidná, tak pak už nebude nutné dělat to tak v dalších měsících,“ avizoval šéf resortu zdravotnictví.

Roušky na školních chodbách zůstanou

Do konce školního roku budou podle něj také povinné roušky na školních chodbách. Od úterý ve většině krajů s výjimkou tří s nejvyšší incidencí je již nemusí mít děti a pedagogové při výuce, ale ve společných prostorách ministerstvo o změně neuvažuje.

„Vychází to i ze stanoviska skupiny MeSES. Pokud jde o společné prostory, tam se mísí různé kolektivy, není to homogenní kolektiv jako ve třídě. Tady žáci běhají, nedají se tam dodržovat pravidla,“ podotkl Vojtěch.

Že by mohlo ubývat i míst, kde jsou ještě roušky povinné ve třídách, je možné. Ministr připustil, že by výhledově mohla mizet povinnost nosit roušky při výuce po okresech, ale až se pod hranici 30 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní dostane i většina z nynějších 21 problematických okresů.

Zavírat můžeme jen za nouzového stavu, vyložil Vojtěch rozsudek

Ministerstvo zdravotnictví, potažmo vláda, rušilo restrikce v posledních týdnech nečekaně rychle. Krátce po nástupu Vojtěcha, který ve druhé polovině května vystřídal ve funkci Petra Arenbergera, kabinet schválil otevření vnitřních prostor restaurací, což ale nebyla jeho dobrá vůle, nýbrž důsledek rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Podle něj bylo plošné uzavření podniků nezákonné.

Svá rozhodnutí opíralo ministerstvo částečně o takzvaný pandemický zákon, který vláda vytvořila v zimě, když vyšlo najevo, že se jí už nepodaří udržet nouzový stav. Vojtěch vnímá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu tak, že „nemáme možnost preventivně uzavírat provozy ani na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, ani na základě pandemického zákona, to znamená, že to můžeme dělat pouze za nouzového stavu“. „Z mého pohledu je výklad soudu příliš restriktivní – ale musíme ho akceptovat,“ dodal.

Podotkl, že by býval raději, než přijímal novou legislativu, novelizoval zákon o ochraně veřejného zdraví, který by dal ministerstvu zdravotnictví větší pravomoce, ale jako poslanec vládního ANO se nakonec podřídil všeobecnému konsensu zákonodárců na pandemickém zákoně. „Teď se ukazuje, že pandemický zákon není dokonalý, jsou tam díry,“ poznamenal.

V MHD a obchodech by o prázdninách mohly stačit roušky

Adam Vojtěch se do funkce vrátil na první pohled za podobné situace, jako z ní ve druhé polovině září odcházel – podobné byly počty nakažených i hospitalizovaných, zásadní rozdíl spočívá v tom, že v současnosti nových případů ubývá, tehdy rychle přibývalo.

Bylo to podle něj tím, že „lidé se vrátili z léta“. Věří, že se to mimo jiné díky zářijovému testování ve školách již nebude opakovat. Prázdninové uvolnění má také být mírnější. Zatímco loni se nosily roušky o prázdninách jen v metru, letos budou zřejmě povinné ve veškeré veřejné dopravě i v obchodech. Vojtěch pouze avizoval, že místo nynějších respirátorů mají postačit zdravotnické roušky.

Pokud jde o MHD, nákupní centra, tam v tuto chvíli uvažujeme, že by byla povinnost zachovat pouze chirurgické roušky, nikoli respirátory. (…) Předpokládáme, že by to mělo být od 1. července, pokud se bude situace dále zklidňovat.
Adam Vojtěch
ministr zdravotnictví

Na hlavu staronového ministra se často snášela kritika proto, že po loňských prázdninách neprosadil výrazné zpřísnění opatření, přestože ho původně avizoval. Ustoupil od něj po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Vojtěch ujistil, že se to nebude opakovat. 

„Dali jsme si nějaké podmínky. Mám teď pocit, že pan premiér to vnímá tak – a říká to tak i na vládě –, že je to rozhodnutí, do kterého nebude zasahovat,“ prohlásil.

Arenberger má poslední dny, aby požádal o prověrku, varoval ministr

Vojtěch se ale nemusí zabývat jen pandemií. V rukou mu zůstal případ jeho předchůdce Petra Arenbergera, který rezignoval kvůli kauze s majektovými přiznáními. Po odchodu z ministerstva se vrátil do své předchozí pozice ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Vojtěch připustil, že by v ní mohl zkušený dermatolog setrvat, ale chce po něm, aby požádal o bezpečnostní prověrku.

Podle Deníku N o ni Arenberger zatím nepožádal, Vojtěch však uvedl, že je to pouze proto, že ještě připravuje podklady. Na podání žádosti má však už jen několik dnů. „V tomto týdnu to musí proběhnout,“ stanovil ministr.