Obrana musí pro splnění svých závazků navýšit rozpočet o 80 miliard. Armáda na to není připravená, zní z opozice

Události: Závazek na dvě procenta HDP na obranu (zdroj: ČT24)

Pokud chce vláda splnit svůj závazek a dávat v roce 2025 armádě dvě procenta hrubého domácího produktu, bude muset navýšit peníze pro obranu o osmdesát miliard korun proti částce, kterou posílá nyní. Desítky miliard navíc chce použít hlavně na modernizaci armády. Podle opozice ale vojsko nebude umět během tří let peníze smysluplně utratit.

Do roku 2025 plánuje vláda vydávat na obranu dvě procenta HDP. Česká televize spočítala, že by to během tří let znamenalo růst výdajů z letošních plánovaných 95 na 146 miliard ročně. Do roku 2025 by tak stát při plánovaném růstu HDP musel poslat na obranu celkem víc než 80 miliard korun. 

„Reálné to je, máme to v našem programovém prohlášení, zástupci všech stran pětikoalice s tím takto souhlasili,“ reaguje ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Závazek vydávat v roce 2025 na obranu dvě procenta HDP chce schválit speciálním zákonem. Sněmovní opozice s tím ale nesouhlasí. 

„Podle mých zkušeností a znalostí z chodu ministerstva se nedomnívám, že je to reálné. Nemůže dojít k takovému skokovému nárůstu, protože resort na to není připraven,“ uvedl bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Souhlasí s ním i člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích (SPD), podle kterého není armáda schopná navýšení pojmout.  

obrázek
Zdroj: ČT24

Česko se přitom ke stejnému plánu, ovšem do roku 2024, zavázalo už před sedmi lety. Slib pak před necelými třemi lety osobně zopakoval Andrej Babiš Donaldu Trumpovi. Nová vláda teď posunula závazek státu o rok.

„Reálný ten závazek je. Je potřeba si uvědomit, že když armáda nakupuje, tak se to připravuje dva až tři roky a z toho důvodu je nutné, aby armáda měla stabilní rozpočet,“ myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

O tom, jakou částku dá přesně stát na obranu v letošním roce, rozhodnou poslanci v březnu při schvalování státního rozpočtu na rok 2022.